"Ъ": Укрексімбанк вліз у борги з користю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Укрексімбанк вліз у борги з користю

Кредит&Депозит
822
Користуючись підвищеним інтересом інвесторів до українських боргових паперів, Укрексімбанк збільшив свій зовнішній борг на $250 млн. Банк в четвер дорозмістив п'ятирічні євробонди, знизивши їх реальну прибутковість з 8,375% до 7,5% річних. Експерти вважають випуск досить успішним, але сумніваються, що інші установи цього року візьмуть приклад з Укрексімбанку - у них мало клієнтів, здатних брати валютні позики.
Увечері 14 жовтня Укрексімбанк закрив книгу заявок з дорозміщення єврооблігацій з погашенням в квітні 2015 року, повідомили учасники ринку. Банк продав паперів на $250 млн з поточною прибутковістю 7,5% річних. Цей випуск буде консолідований з паперами на $500 млн, випущеними півроку тому з прибутковістю 8,375%, пояснили в рейтинговому агентстві Fitch . Первинний випуск і дорозміщення проводила створена у Великобританії компанія Biz Finance PLC.
Аналітик інвестиційної компанії "Ренесанс Капітал Україна" Михайло Нікітін говорить, що первинний випуск торгується на ринку з прибутковістю 7,3-7,35% річних, тому розміщення минулого тижня євробондів передбачало премію покупцям в розмірі близько 20 процентних пунктів. За даними агентства Cbonds, покупцями облігацій виступили керівники активами (80% випуску), банки (12%) і приватні особи (4%). Активно торгують бондами "Трійка Діалог", "ВТБ Капітал" і Dragon Capital. Економіст BG Capital Віталій Ваврищук відзначає, що при дорозміщенні інвестори оплачували 103,3% вартості паперів, аби зіставити фактичну прибутковість з купонною. Продавши папери на $250 млн, банк отримав $258 млн. У "Ренесанс Капіталі" не чекають істотної зміни прибутковості бондів, а в BG Capital говорять про їх здешевлення до кінця року.
Успіх чергового виходу державного Укрексімбанку на борговий ринок (у квітні банк першим в Україні після кризи випустив єврооблігації) експерти пояснюють тим, що попит на папери емітентів з України і інших країн, що розвиваються, за останні півроку зріс у декілька разів. При обсязі розміщення $250 млн обсяг попиту склав $550 млн. Зараз інвестори з набагато більшим інтересом купують саме боргові папери, а не акції.
Проте аналітики не чекають, що цього року інші банки залучать кошти так само, хоча заяви про наміри продати єврооблігації звучали від УкрСиббанку , банку "Південний" і Мегабанку . "Для Укрсиббанку це все ще високі ставки, їм дешевше залучити кредит від материнської структури, - відзначив Віталій Ваврищук.- Я не думаю, що до кінця року будуть розміщення банків. Не тому, що немає попиту, а тому, що у них немає необхідності залучати валютне фондування при зайвій валютній ліквідності і забороні на кредитування у валюті. А Укрексімбанк традиційно кредитує експортноорієнтовані підприємства, яким і видаватиме позики. Існує вірогідність, що саме ця установа фінансуватиме інфраструктурні проекти, у тому числі пов'язані з підготовкою до Євро-2012".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас