Уряд і Банк Росії обговорюють варіанти приватизації акцій Сбербанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд і Банк Росії обговорюють варіанти приватизації акцій Сбербанку

Казна та Політика
380
Уряд РФ і Банк Росії обговорюють варіанти приватизації понад 9,3% акцій Сбербанку РФ, при цьому не виключено зниження частки ЦБ в статутному капіталі Сбербанку нижче контрольної. Про це заявив журналістам перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов.
Відповідаючи на питання, чи може частка ЦБ РФ в Сбербанку знизитися нижче контрольної, Шувалов сказав: "Не потрібно для Сбербанку виключати жодних варіантів".
"Щодо Сбербанку ми проводили в уряді зустрічі, Мінфін, Мінекономрозвитку і ЦБ погодилися, що Сбербанк можна готувати до продажу. Але треба домовитися, коли і на яких умовах. Ці пропозиції нам повинен зробити консультант", - відзначив Шувалов, уточнивши, що йдеться про частину пакету ЦБ.
Перший віце-прем'єр РФ підкреслив, що це актив ЦБ, і ніхто не змушуватиме ЦБ ні до яких дій.
За його словами, уряд консультується в питанні приватизації акцій Сбербанку з президентом РФ і прем'єр-міністром РФ, оскільки Сбербанк - це політично значимий актив.
Шувалов заявив, що критерієм в питанні про розмірі долі Сбербанку, що приватизується, є збереження стійкості банку і збільшення капіталізації.
"Приватизація окремих банківських установ, найбільшого банку країни повинна пройти так, щоб збереглася стійкість, а вкладники і інвестори сприйняли її як позитивний сигнал для іміджу", - сказав перший віце-прем'єр.
"Тут недостатньо одного бажання уряду, це треба зробити акуратно і високопрофесійно", - сказав Шувалов, при цьому він додав, що російський уряд аналізує досвід адміністрації США, яка реалізує низку отриманих в кризу активів дрібними частинами.
Він заявив, що для ухвалення рішення про розмір і терміни приватизації акцій Сбербанку буде потрібно декілька місяців.
Відповідно до програми приватизації, планується продати 9,3% акцій Сбербанку.
Глава Сбербанку РФ Герман Греф на початку вересня висловив свою думку, що продавати пакет акцій Сбербанку, що належить Центральному банку, краще на ринку, ніж пропонувати його стратегічним інвесторам. Греф вважає продаж акцій на ринку прозорішим механізмом.
Контролюючим акціонером Сбербанку є ЦБ РФ, якому належить 60,3% звичайних акцій.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас