Банки інвестують в державу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки інвестують в державу

Казна та Політика
672
Нарощення цінних паперів у банківських активах не веде до зростання ризиків у банківській системі: фінструктури переважно купують державні цінні папери. І до кінця 2011 р., з відновленням кредитування, частка цінних паперів в їхніх портфелях істотно зменшиться.
Асоціація українських банків (АУБ) підбила підсумки діяльності комерційних банків України за вісім місяців 2010 р. За її даними, загальний обсяг активів з початку року зріс на 18,84 млрд. грн., тобто на 2,54%. При цьому структура активів істотно змінилася, а саме збільшилися вкладення в цінні папери - з 4,10% в січні 2010 р. (30,4 млрд. грн.) до 7,43% у вересні (56,5 млрд. грн.). "Ця тенденція говорить про ознаки одужання банківської системи, - сказав президент АУБ Олександр Сугоняко.- Банки знімають кошти, які були, можливо, десь за кордоном в інших банках, і вкладають їх в цінні папери".
Учасники фондового ринку запевняють, що комерційні банки зараз мало активні на фондових біржах і практично не спекулюють акціями і облігаціями, вважаючи за краще вкладати в державні папери, які вважаються найнадійнішим інструментом інвестування на даний момент. Тоді як кредитування поки практично на нулі: "Немає передумов для збільшення кредитування через обмежену кількість позичальників з хорошим фінансовим станом. А оскільки банки ведуть консервативну політику, то державні папери для них - важлива інвестиція", - прокоментували ситуацію в АУБ.
Левова частка цінних паперів в активах банків припадає на ОВДП, єврооблігації України і депозитні сертифікати НБУ . Також невелику частку зараз займають ПДВ-облігації і їх частка збільшуватиметься за рахунок зменшення долі інших паперів. Найбільшими тримачами ОВДП, за словами аналітика ІК "Конкорд Капітал" Микити Михайличенка, є державні банки Ощадбанк і Укрексімбанк . Серед комбанків - "Райффайзен Банк Аваль" , "ОТП Банк",, ПУМБ , "Сбербанк Росії". УкрСиббанк в даний час, керуючись принципом "мінімальних ризиків", інвестує лише в державні цінні папери. Це депозитні сертифікати НБУ і ОВДП з максимальним терміном погашення до п'яти років", - коментує Олег Чурій, начальник служби інвестиційного бізнесу Укрсиббанку BNP Paribas Group.
Але, як свідчить світовий досвід, зростання вкладень в цінні папери не завжди носить здоровий характер, оскільки навіть при інвестуванні в державні ЦБ зростає чутливість банків до фондових ризиків. Втім, на думку експертів, частка цінних паперів в активах банків у розмірі 56,514 млрд. грн. (або близько 7% активів) - це не критичний обсяг. "Враховуючи, що велика частина цінних паперів припадає на державні облігації, що мають найменший кредитний ризик, таке співвідношення не є сильно ризикованим", - запевняє начальник відділу аналізу ринку цінних паперів "ІНГ Банку" Олександр Печеріцин. І на даний момент кредитні ризики України порівнянні з ризиками Росії і Польщі.
"До кінця 2010 р. частка активів, яка розміщена в державних облігаціях, залишатиметься на поточному рівні або трохи зросте", - прогнозує директор зі стратегічних досліджень "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Вальчишен. Стрімкого збільшення частки активів в ЦБ він не прогнозує.
До кінця ж 2011 р. нарощення цінних паперів в портфелях банків зійде нанівець, оскільки прибутковість державних облігацій в найближчий рік продовжить падати. За словами начальника відділу торгівлі цінними паперами "Трійка Діалог" Володимира Грищенка, комерційні банки вже зараз інвестують в державні ОВДП під 7-10% річних (раніше інвестори викупляли ці облігації під 16-17% річних) лише тому, що звикли з ними працювати і тримають державні облігації в своїх портфелях через невисокий ступінь ризику. Природно, банки охочіше вкладали б кошти в кредитування. До речі, інвестицій банків в акції, як досить ризикований інструмент, експерт не чекає.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас