"Ъ": Помірні гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Помірні гроші

Кредит&Депозит
1381
Період кризових потрясінь, які пережив депозитний ринок в 2008-2009 роках, змінився відносною стабільністю. Впродовж всього 2010 року банки щомісячно знижували ставки по депозитах фізосіб - за дев'ять місяців вони в середньому знизилися по річних гривневих вкладах з 22% до 15%. За прогнозами експертів, найближчими місяцями ставки знизяться ще на 0,5-1,5 процентного пункту.
Гостре ресурсне голодування, яке змушувало банки пропонувати щедрі умови розміщення вкладів, поступово змінялося етапом "ремісії". Відносна економічна стабільність викликала зростання довіри громадян до банківської системи, і, як наслідок, помітно збільшився приплив вкладів. Цього року роздрібний депозитний портфель нарощують практично всі українські банки. За словами аналітика ІК Dragon Capital Анастасії Туюкової, особливо досягли успіху державні Укрексімбанк і Ощадбанк, зарубіжні банки, чия стабільність підкріплена фінансовою підтримкою материнських структур, а також Приватбанк - найбільша за розміром активів кредитна установа України.
Відновивши запас ліквідності, багато банків знизили колишню активність в залученні вкладів. "Депозитний ринок зараз можна охарактеризувати як стабільний, вважає заступник начальника управління роздрібного бізнесу ПУМБ Гліб Бурцев.- Це пояснюється тим, що банки все ще не вийшли на значні темпи кредитування. Якщо в корпоративному сегменті процес відновлення кредитних програм вже зрушився з місця, то в роздрібному бізнесі активність залишається невисокою. У такій ситуації банки продовжують заповнювати свої депозитні портфелі, в першу чергу для збереження присутності на ринку. Тобто, незважаючи на зниження потреби в ресурсах, банки продовжують працювати з приватними клієнтами для підтримки відносин".
В рамках описаної тенденції багато банків скоротили або ж зовсім звели до мінімуму маркетингову активність, орієнтовану на просування депозитних продуктів.
"Часто банки виходили з акційними пропозиціями на початку осені і вживали заходи, націлені на активне залучення ресурсів, - відзначає директор департаменту продуктів для фізичних осіб Альфа-банку (Україна) Катерина Вінницька.- Але на даний момент більшість банків мають достатню ліквідність, тому направляють свою активність не стільки на розширення депозитного портфеля, скільки на просування інших програм".
Основним інструментом, що регулює приплив грошових коштів фізичних осіб, є розмір річних процентних ставок по депозитних продуктах. "Потреба кредитних установ в ресурсах формує стратегію банку на депозитному ринку, - говорить головний економіст відділу депозитних продуктів ЗАТ ОТП Банку В'ячеслав Фоменко.- Гравці, які потребують грошей, як і раніше, агресивно поводяться на ринку, посилено залучаючи кошти населення. І навпаки, помірна активність і низькі ставки свідчать про те, що банк не має потреби в коштах вкладників або має доступ до дешевших ресурсів. Їх джерелом, наприклад, можуть виступати синдиковані кредити зарубіжних фінустанов або кошти материнських структур".
Окрім цього, альтернативним каналом залучення ресурсів є вихід на внутрішній і зовнішній боргові ринки. Як відзначає Анастасія Туюкова, цього року відбувся випуск євробондів Укрексімбанком на суму $500 млн, і до кінця року можна чекати ще декілька розміщень на зовнішньому і внутрішньому ринках. Зокрема, про це заявляли ПриватБанк , банк "Південний" , Мегабанк, Платинум Банк .
В той же час роздрібний кредитний портфель банківської системи, як і раніше, втрачає у вазі: за січень-вересень 2010 року він зменшився на 22 млрд грн. (мінус 9%). Стримувані високим рівнем ризиків, яким сьогодні відрізняється ринок роздрібних позик, банки використовують інші шляхи розміщення ресурсів - в основному направляючи кошти в корпоративний сектор. На думку Гліба Бурцева, в найближчій перспективі найпривабливішими для банків будуть кредити для бізнесу, міжбанківський ринок, інвестиційний напрям і вкладення в цінні папери.
Курс на зниження
Незалежно від потреби в ресурсах, на зниження вартості депозитів для фізичних осіб в 2010 році пішли практично всі кредитні структури. За словами Катерини Вінницької, з початку року в середньому банки щомісячно знижували ставки по гривневих вкладах на 1-2%, за дев'ять місяців опустивши середньоринкову вартість річного депозиту з 22% до 15%. Минулого місяця низхідна динаміка депозитних ставок зберігалася в незмінному вигляді. Причому ставки в гривні і євро знизилися більшою мірою, в доларах США - меншою. За словами Гліба Бурцева, це пов'язано з тим, що на даний момент у деяких банків спостерігається брак доларової ліквідності, викликаний необхідністю повернення зовнішніх позик.
При цьому розрив між максимальними і мінімальними ставками по вкладах помітно збільшився. Так, виходячи зі статистики компанії "Простобанк Консалтинг", по так званих "ощадних" депозитах на один рік з виплатою відсотків у кінці терміну, без права поповнення і часткового зняття, банки (з числа 50 найбільших за рівнем активів) встановлюють ставки в межах від 8% до 20% річних в національній валюті, 1-11% в доларах США і 1-10,25% в євро.
Примітно, що найнижчий рівень ставок, особливо у валюті, як правило, демонструють українські "дочки" західноєвропейських структур. Так, по доларових річних вкладах мінімальні ставки пропонують Астра Банк (1%), Фольксбанк (4%), Ерсте Банк" (4,75%), Кредит Європа Банк і ПроКредит Банк (5%), СЕБ Банк (5,25%), "Райффайзен Банк Аваль" (5,5%), Кредобанк (5,75%).
"Тенденція зниження ставок перш за все характерна для банків з іноземним капіталом, - коментує Бурцев.- В першу чергу це твердження стосується вкладів у валюті, тому що цим банкам доступне фондування від материнських структур". Ті банки, яким на допомогу "закордону" розраховувати не доводиться, як і раніше, покладаються на кошти співвітчизників. Проте висока ставка по депозитах зовсім не обов'язково свідчить про проблеми банку з ліквідністю. Так, на думку Анастасії Туюкової, частина зарубіжних банків (таких, наприклад, як ВТБ , УкрСиббанк , "Форум") пропонують досить привабливі ставки по вкладах з метою формування власної ресурсної бази для заміщення "материнського" фінансування, що надійшло в кризовий період.
Банки, які активно розвивають програми роздрібного кредитування, особливо в сегменті кеш-кредитів і позик на покупку товарів, сьогодні пропонують найбільш вигідні умови для розміщення вкладів в національній валюті. Наприклад, банк "Дельта", який, за даними ІК Dragon Capital, збільшив свій роздрібний портфель за I півріччя на 6% - 146 млн грн., - пропонує по річних вкладах в гривні 18,5%, а банк "Ренесанс Кредит", що активно розвиває напрям беззаставних позик і кредитних карт, по аналогічному депозитному продукту готовий платити 20% річних.
Далі буде
Серед найбільш актуальних продуктів, пропонованих в даний час банками, можна виділити довгострокові депозити. В той же час, за словами першого заступника голови правління Сбербанку Росії Олександра Ведяхіна, простежується тенденція втрати вкладниками інтересу до коротких депозитів, що відкриваються на тиждень або декілька днів. Багато банків прибирають з пропозиції вклади на термін менше одного-трьох місяців або пропонують по таких продуктах мінімальні ставки.
"Якщо на початку року в портфелях банків були вклади терміном від семи днів, то з II півріччя мінімальним періодом розміщення став один місяць, - відзначає виконавчий директор роздрібного бізнесу банку 'Хрещатик' Марина Нестеровська.- Кредитні структури вибрали стратегію залучення довгострокових ресурсів фізичних осіб - на 12 місяців і більше. У зв'язку з цим з початку року процес зниження процентних ставок більшою мірою торкнувся короткострокових депозитів. Зараз відбувається їх поступове заміщення довгими вкладами з більшою прибутковістю".
Рахунки до запитання з підвищеними відсотками на залишок, особливо популярні торік, також стають менш цікавими для банків. Вони поки не прибирають такі пропозиції з продуктової лінійки, але і не обіцяють вкладникам колишніх доходів. Якщо восени минулого року 'вільні' гроші в середньому приносили 16% річних в гривні, 9% в доларах США і 8% в євро, то зараз гривневий універсальний рахунок зазвичай передбачає ставку в 8-9%, а у валюті близько 3-4%. Крім того, зараз банки вибудовують свої депозитні програми так, щоб їх привабливість зростала одночасно з подовженням терміну розміщення вкладу.
"Протягом 2010 року поступово зростають терміни розміщення коштів: якщо на початку року середній термін депозитів в Альфа-банку був шість місяців, то до кінця III кварталу цей показник наблизився до дев'яти місяців, - повідомляє Катерина Вінницька.- Вкладники, як і раніше, активно розміщують кошти на депозитах з виплатою щомісячних відсотків, а також на ощадних рахунках з підвищеними ставками. Крім того, клієнти стали більше цікавитися продуктами, по яких при продовженні терміну гарантовано підвищення ставки".
На "спадаючому" депозитному ринку банки все більше прагнуть залучити вкладників не стільки високими ставками, скільки іншими конкурентними перевагами продуктів і якістю банківського обслуговування в цілому. "Стратегія нашого банку в даному напрямі - робота по медіані процентної ставки, - заявляє Олександр Ведяхін.- Для нас важливо сформувати лояльне ставлення існуючих і потенційних клієнтів". За інформацією Марини Нестеровської, сьогодні для кредитних структур стають пріоритетними комплексні програми залучення, збереження і управління грошовими коштами фізичних осіб.
"Попит на депозитні вклади залишатиметься стабільним, а процентні ставки помірними, - вважає Нестеровська.- При цьому активно запрацюють програми лояльності. Банки орієнтуватимуть вкладника на управління власними грошовими коштами через інтернет або шляхом подачі постійних доручень на проведення регулярних платежів з рахунку і т. д."
Стабільні перспективи
Більшість експертів не бачать вагомих причин для зміни трендів, що встановились на депозитному ринку з початку цього року. "Вважаю, що тенденція зниження ставок збережеться і надалі, - стверджує В'ячеслав Фоменко.- Принаймні, в найближчі півроку ми точно не побачимо їх зростання. Єдиним вагомим чинником, який може вплинути на ситуацію, може бути гіпотетичне різке погіршення економічної ситуації в світі і, як наслідок, загострення проблем банківської системи України. Проте, в перспективі 3-6 місяців такий ризик невеликий".
На думку Анастасії Туюкової, депозитні ставки найближчими місяцями знизяться ще на 0,5-1,5 процентного пункту. Але динаміка зниження вартості ресурсів напевно сповільнюватиметься або ж, згідно з деякими прогнозами, і зовсім стабілізується. Так, на думку Олександра Ведяхіна, до кінця поточного року ставки по вкладах фізичних осіб або залишаться на колишньому рівні, або продовжать зниження дуже повільними темпами. В той же час Туюкова не відкидає того, що з активізацією кредитування в I півріччі наступного року банки знов трохи підвищать ставки з метою залучення коштів для фінансування кредитних програм. Передбачене проектом Податкового кодексу введення 5-процентного податку на дохід по вкладах за оцінкою більшості експертів не зробить істотного впливу на ринок, оскільки багато банків вважатимуть за краще "узяти цей податок на себе", підвищуючи ставки на розмір даного податку.
"Введення податку на відсотки по вкладах ставить депозити в рівні умови з іншими альтернативними інструментами інвестування - акції, боргові інструменти, фонди спільного інвестування, доходи по яких вже сьогодні оподатковуються, - говорить Туюкова.- Оподаткування доходів, ймовірно, викличе відтік частини коштів населення з банківської системи. Проте ми не чекаємо, що структура інвестиційного портфеля населення істотно зміниться, і вважаємо, що частка депозитів у загальному обсязі інвестицій фізичних осіб в короткостроковій перспективі переважатиме".
Марія Бабенко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас