Як заробити на цінних паперах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як заробити на цінних паперах

Фондовий ринок
10332
У світі фінансів існує багато різних видів накопичення і примноження капіталу, які доступні для приватних інвесторів, однак найбільш високоприбутковою можна назвати торгівлю на фондовому ринку.
З появою інтернет-трейдингу в Україні здійснювати операції приватним інвесторам на фондовому ринку стало простіше, доступніше, і проводяться вони оперативніше. Раніше для купівлі або продажу акцій інвестору необхідно було зв'язуватися з брокером, що вимагало часу і додаткових витрат.
Тепер за допомогою послуги інтернет-трейдингу можна здійснювати торгівлю цінними паперами безпосередньо зі свого комп'ютера через Інтернет, що дозволяє укладати миттєві операції, бачити весь обсяг біржової інформації на власному моніторі і значно знизити свої комісійні витрати. Тобто фактично торгувати цінними паперами може будь-який українець, який має доступ до Інтернету, не залежно від статі, професії і віку. Головне, щоб ви були старше 18 років.
Істотні коливання цін на акції, характерні для українського фондового ринку, дозволяють приватному інвесторові за короткий проміжок часу, за умови правильно обраної стратегії торгівлі, отримати прибуток, що у рази перевищує відсотки з банківських депозитів. Ви самостійно обираєте стратегію торгівлі (довгочасну, середньочасну або всередині дня), а також об'єкт інвестицій (акції) і обсяг позиції.
Купівля-продаж акцій відбувається на біржі, куди за допомогою Інтернету надходять заявки від різних учасників торгів. На сьогодні доступ фізичним особам до торгів через інтернет-трейдинг надають Українська біржа і ПФТС .
Без брокера нікуди
Проте самостійно підключитися до торгів на біржі у вас не вийде. Для цього потрібно звернутися до послуг професійних учасників фондового ринку - онлайн-брокерів, що забезпечують доступ на біржу за допомогою підключення до торговельної системи. Підписавши договір з онлайн-брокером, ви визначаєте суму інвестицій. На думку фахівців, мінімальна сума для ефективного трейдингу складає 3-5 тис. грн. А послуги брокера включають абонентську плату за користування терміналом, яка складає близько 100 грн. на місяць, а також комісійні - 0,1-0,15% від суми угоди. У разі підвищення вашої торговельної активності, комісія зменшується залежно від обігу торгів.
У той же час при традиційному брокерському обслуговуванні (без використання послуги інтернет-трейдингу) комісія фіксована і складає від 150 до 250 грн. за кожну операцію. Це вигідно для тих, хто здійснює одноразові угоди.
Американські гірки
Курс акцій коливається то вгору, то вниз, при цьому заробляти можна як на зростанні ринку, так і на падінні. За минулий рік українські акції подорожчали майже вдвічі.
Давайте розглянемо приклад реальної угоди. Припустимо, у вас є мінімальний капітал у розмірі 5000 грн. На початку липня ціна на акції "Укрнафти" почала зростати значними темпами, 5 липня ви приймаєте рішення купити 30 акцій цієї компанії за ціною 249 грн. / шт. Ваш обіг становитиме: 249 грн. х 20 акцій = 4980 грн.
Через 3 дні ціна досягла рівня 278 грн. і почала знижуватися. Ви не одразу на це зреагували, але в кінцевому рахунку вирішуєте зафіксувати прибуток і приймаєте рішення продати 20 акцій "Укрнафти" за ціною 270 грн. / шт. Обіг становитиме: 270 грн. х 20 акцій = 5400 грн.
Комісія брокера складе 0,1% від обігу, або (4980 грн. за купівлю акцій + 5400 грн. за продаж акцій) * 0,1% = 10,38 грн. Прибутковість операції складе: 5400 грн. (За продаж акцій) - 4980 грн. (За купівлю акцій) - 10,38 грн. (Комісія брокера) = 409,62 грн., Або 8,22%.
Розглянемо варіант заробітку на зростаючому ринку. Брокер може надати вам свої кошти у позику - так зване кредитне плече. Щоправда, у борг дають не більше, ніж у вас вже є. Тобто кредитне плече складає 1 до 1. Отже, клієнт мав 100 грн. і ще стільки ж позичив у брокера. На ці гроші він купив акції за 100 грн., А продав за 110 грн. за акцію. Повернувши зайняті у брокера 100 грн., Він отримує прибуток від операції, яка складає 20 грн. Якби клієнт оперував тільки власними коштами, прибуток склав би 10 грн.
Але можна заробити не тільки на зростаючому, але й на падаючому ринку. Клієнт може взяти акції у брокера в борг, продати їх, а через якийсь час купити їх на ринку і повернути брокеру. У разі якщо папери в проміжках між цими операціями подешевшають, інвестор заробить на різниці цін. Але папери брокер позичає зовсім не безкоштовно, а в середньому під 0,07% на день, тому найбільш вигідно робити "короткі продажі" за малий проміжок часу.
Вчитися, вчитися і ще раз вчитися
Природно, перед початком торгів потрібно навчитися всім премудростям цієї справи. Людина, яка вирішила купити акції, в першу чергу повинна знати, що таке фондовий ринок, як він організований і які переваги дає. Більшість брокерів проводять спеціалізовані навчальні семінари для своїх клієнтів.
Перед тим як приступити до реальної торгівлі, ви повинні сформувати торгову стратегію, систему управління ризиками та чітко дотримуватися свого плану. Новачкам рекомендується починати з найпростіших методів біржової торгівлі, описаних в книгах і статтях, поступово вивчаючи більш складні стратегії і обираючи ту з них, яка найбільше відповідає вашому характеру, рівня підготовки та емоційному стану.
Додаткову допомогу в ухваленні інвестиційних рішень ви можете отримати, використовуючи аналітичні огляди фондового ринку, які надають онлайн-брокери для своїх клієнтів. Такі огляди готують кваліфіковані фахівці, кожен з яких спеціалізується на певному секторі ринку, а також має доступ до більшого обсягу інформації про емітентів.
Ну а перевірити свої знання на практиці можна провівши навчальні торги, які дозволяють освоїти компютерну програму, - ви навчитеся переглядати таблиці інструментів і котирування, а також використовувати всі можливі режими виставлення заявок, не ризикуючи своїми коштами.
Зручність і безпека
Природно, кожного трейдера цікавить питання безпеки. Одна з найпопулярніших програм доступу на фондовий ринок називається QUIK. Вона вже випробувана на російському ринку і непогано себе зарекомендувала у нас.
- Торгові термінали, які на сьогодні використовують, пройшли не один рік на шляху свого розвитку. Розробники завжди приділяли велику увагу надійності та безпеці продукту. Тому можна з упевненістю говорити про те, що ризики мінімальні. Та й сам факт, що подібне програмне забезпечення використовується вже більше 10 років в Росії, говорить багато про що. Надійність торгового майданчика гарантує організатор торгів, спираючись на сучасні технології та досвід провідних майданчиків світу. Безперебійний зв'язок і обслуговування кінцевих користувачів забезпечує компанія-брокер. Однак не варто забувати і про те, що частково відповідальність за безпеку лежить і на плечах самого трейдера, так як тільки він може забезпечити надійність роботи свого комп'ютера, антивірусний захист і будьте обережні при використанні Інтернету, - розповідає директор департаменту інтернет-трейдингу інвестиційної групи Світлана Опрощенко.
Крім безпеки, простоти та зручності ці програми мають кілька додаткових переваг. Можна використовувати різні дані технічного аналізу, що дуже зручно. Немає необхідності постійно укладати договори на кожну покупку / продаж з брокером, завжди видно котирування, можна одразу купити і продати, акцію, яка вас цікавить.
Плюси і мінуси
+ Можливість працювати на ринку самостійно, контролюючи рух своїх активів;
+ миттєве укладання угод в режимі реального часу;
+ мінімальний початковий капітал;
+ можливість зробити торгівлю цінними паперами своїм основним видом діяльності.
- Клієнт приймає на себе всі ризики, пов'язані з прийняттям торгових рішень;
- інвестор ризикує купити акції, які потім може продати з великою втратою;
- інтернет-трейдинг вимагає щоденних тимчасових витрат.
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас