Фінустанови змушені об'єднувати банкоматні мережі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінустанови змушені об'єднувати банкоматні мережі

Фінтех і Картки
2518
Фінустанови змушені поєднувати банкоматні мережі, щоб посилити свою присутність і активність на ринку. У виграші виявляться лише власники платіжних карт.
Ще два роки тому на один український банкомат припадало більше 1700 активних банківських карт. Сьогодні ця цифра впала на 44% і становить лише 966. І хоча фахівці зазначають, що оптимальним рівнем навантаження на банкомат вважається 1000 карт, для українських банкірів це скорочення стало змушеним. З початку фінансової кризи в Україні (жовтень 2008 року) кількість активних платіжних карт зменшилась на 14 млн. штук, у той час як кількість банкоматів в цілому по системі зросла лише на п'ять тисяч.
Лідери зі звільнення
Не дивно, що головними "визволителями" своїх банкоматів стали банки-лідери споживчого ринку. Рекордний результат показав Дельта Банк: за два роки фінустанова знизила кількість карток на один банкомат з 24362 до 555. Зменшивши практично на мільйон обсяг активного пластику, фінустанова, між тим, збільшила свою мережу банкоматів на 110 штук.
Інша ситуація склалася у Надра Банку , який до кризи посідав друге місце ( після ПриватБанку ) за кількістю активних карт (4,7 млн.). За два роки цей показник досяг рекордного зниження серед всіх українських банків - мінус 4,6 млн. штук, залишивши сьогодні активними лише 124 тис. карток.
Крім того, Надра Банк активніше за інших скорочував кількість своїх банкоматів, зменшивши їх кількість на 427 одиниць. У результаті сьогодні на один банкомат фінустанови припадає тільки 159 карт у порівнянні з практично чотирма докризовими тисячами. Це один із найнижчих показників у топ-50 українських банків у розрізі банків - членів платіжних систем за кількістю платіжних карт та інфраструктури їх обслуговування.
Відносно невисокі показники в цій групі мають також VAB Банк (279 карт на банкомат), OTP Bank (317), ІНДЕКС-БАНК (335), банк Банк Форум (349), ПУМБ (360).
Тим часом лідерами в топ-50 за кількістю карт на один банкомат є Імексбанк з показником 2200, Ощадбанк - 1543 і ПриватБанк - 1485. Правда, експерти відзначають, що показник активності, що розраховується за кількістю операцій, може лише побічно свідчити про завантаженість банкомату.
Так, на думку заступника директора департаменту розвитку карткового бізнесу Діамантбанку Андрія Петренка, найбільш інформативний показник - кількість успішних транзакцій. Наприклад, якщо з якимось банкоматом поганий зв'язок, і спроби зняти гроші не закінчуються успішно, то навіть "надпопулярність" цього банкомату не може бути визнана позитивним явищем для банку, адже операції, по суті, не здійснюються.
Колишні гіганти
До кризи лідерами серед банків за кількістю банкоматів були ПриватБанк (5,6 тис.), Райффайзен Банк Аваль (2,4 тис.), Промінвестбанк (1,8 тис.), УкрСиббанк (Харків) (1,4 тис .), Надра Банк (1,2 тис.). Як правило, фінустанови, що мають велику банкоматну мережу, не бажали об'єднувати свої парки з конкурентами. Сьогодні з перерахованої вище п'ятірки лідерів свої позиції зберіг лише ПриватБанк, збільшивши за два роки свою мережу до 8,8 тис., що становить третину всього банкоматного ринку країни.
Не поступився другим місцем і збільшив до 3,2 тис. кількість своїх банкоматів Райффазен Банк Аваль. Промінвестбанк за два роки істотно зменшив кількість активних карт (мінус 2,6 млн.), однак кількість банкоматів зберіг на колишньому рівні - 1,8 тис. УкрСиббанк за останні два роки додав до свого активу чотири банкомати, а Ощадбанк збільшив банкоматну мережу на 441 апарат, тим самим замкнувши топ-5 серед банків за цим показником. Крім Надра Банку, лідерами зі зменшення банкоматного парку з початку банківської кризи в Україні стали Сведбанк (мінус 189), Імексбанк (мінус 108), Мегабанк (Мінус 75).
За словами директора Асоціації ЕМА Олександра Карпова, інвестиції у встановлення і обслуговування одного АТМ (Automatic Teller Machine - банкомат) становлять до $ 20 тис. Зважаючи на таку вартості в кризу, багато банкірів знизили динаміку розвитку своїх банкоматних мереж і більш активно почали входити в партнерські мережі.
"Збільшення партнерських мереж має позитивний характер і сприяє зростанню кількості емітованих банком карт. Тому банки охоче об'єднують банкоматні мережі", - відзначає заступник начальника управління організації карткових програм банку "Хрещатик" Павло Порохнюк.
З ним згодні й колеги по ринку. Об'єднані банкоматні мережі вигідні як банкам-учасникам, так і власникам карт. Андрій Петренко акцентує увагу на тому, що банк без значних інвестицій отримує банкоматну мережу, яка за розмірами перевищує мережі деяких великих банків, і підвищує рівень використання своїх банкоматів. Тому в найближчі кілька років інтерес фінустанов до подібних об'єднань буде збільшуватись.
Менеджер карткового бізнесу ІНДЕКС-БАНКу Олександр Коваленко також зазначає, що вибудувати самостійно велику мережу банкоматів практично нереально. Кожен окремий банк буде більше уваги приділяти місцю розташування своїх банкоматів, підвищуючи ефективність. Тому самі мережі будуть ставати більш ефективними. На думку пана Коваленка, з огляду на ту політику економії витрат, яка після кризи дійшла в кожен банк, надалі банки - учасники мереж будуть розраховувати на загальне зростання АТМ саме за рахунок своїх партнерів, а не за рахунок самостійно встановлених терміналів.
ТОП-10 на 01.07.2010 за кількістю карт і банкоматів
Джерело: Дані НБУ на 01.07.2010
ТОП -10 на 01.10.2008 з кількості карт і банкоматів
Джерело: Дані НБУ на 01.10.2008
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас