Стельмаху підготували зміну? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмаху підготували зміну?

Казна та Політика
6599
Донецькі фінансисти продовжують підсиджувати топ-менеджерів Нацбанку. 1 вересня першого заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова, який займався валютною і монетарною політикою регулятора, змінив Сергій Арбузов: виходець з УкрБізнесБанку, який контролює старший син Президента - Олександр Янукович. Минулого тижня новачок встиг не лише посидіти в кріслі першого заступника голови, але і побувати в.о. голови центробанку. Очікується, що Арбузов недовго засидиться в замах і вже на початку 2011 р. очолить НБУ.
Шаповалову світять "відступні"
Відставка Анатолія Шаповалова, який шість останніх років займав посаду першого заступника голови Нацбанку, стала несподіванкою не лише для фінансового співтовариства, але і для самого Анатолія Васильовича. У останні декілька місяців він вів активні переговори з можновладцями і, з чуток, навіть претендував на крісло глави НБУ після відставки Володимира Стельмаха, термін повноважень якого витік ще в грудні 2009 р. Проте минулої середи Володимир Стельмах скликав позачергове правління центробанку і заявив про призначення своєю правою рукою 34-річного Сергія Арбузова. Після цього Шаповалов написав заяву за власним бажанням і покинув будівлю на Інститутській, 9.
Кажуть, що втішливим призом для Анатолія Шаповалова стала обіцянка прем'єра Миколи Азарова закрити кримінальну справу, відкриту стосовно нього ще при уряді Юлії Тимошенко, - на предмет зловживань при оформленні рефінансування НБУ банкам в 2008-2009 рр. Анатолій Васильович встиг навіть сходити на декілька допитів до силовиків, під час яких йому доводилося пояснювати, чому він фінансував банки за рахунок держкоштів на різних умовах.
Анатолій Шаповалов завжди вважався креатурою Миколи Яновича: у 2003-2005 рр. він був заступником Азарова, коли той очолював Мінфін в Кабінеті Віктора Януковича. І навіть незважаючи на те, що прем'єр-міністр вирішив зараз зробити ставку молодого Сергія Арбузова, не виключається, що Анатолій Шаповалов ще попрацює в прем'єрській команді. Говорять, що йому збираються запропонувати крісло голови правління банку "Надра" після його націоналізації. За оптимістичними прогнозами вона може відбутися ще до кінця 2010 р., за песимістичними - не раніше весни 2011 р.
Родинний підряд
Микола Азаров був не єдиним лобістом кандидатури Сергія Арбузова в НБУ, його активно просував і глава ДПАУ Олександр Папаїка, який працював з новоявленим нацбанківцем в 2003-2010 рр. в донецькому УкрБізнесБанку (колишній банк "Донеччина"), а також старший син Президента - Олександр Янукович. В УкрБізнесБанку досі обслуговуються рахунки мисливських угідь сім'ї Януковичів - "Сухолуччя", а також скандальній резиденції глави держави - Межігір'я. Тісно пов'язана з сімейством Януковичів і мати Сергія Арбузова. З травня 2009 р. Валентина Арбузова очолює правління Всеукраїнського банку розвитку, його єдиним акціонером є ТОВ "Донснабтара", 95% акцій якого належить безпосередньо Олександру Януковичу. До речі, саме мати і зробила з Сергія Геннадійовича банкіра. Вона була на хорошому рахунку в донецькому фінансовому співтоваристві: у 80-х роках працювала на керівних посадах в Сбербанку СРСР, а в 90-х роках була директором Донецького регіонального управління Приватбанку. Саме він і став стартовим майданчиком у фінансовій кар'єрі нового нацбанківця, після чого Валентина Іванівна прилаштувала сина в УкрБізнесБанк. Банківська справа в сім'ї Арбузових просувалася лише материнською лінією. Батько першого заступника голови НБУ досяг успіху на підприємницькій ниві. Геннадій Арбузов в шахтарській столиці є співзасновником двох компаній: ТОВ "Дент-сервіс", яка працює на ринку стоматологічного обладнання, і ТОВ "Приваттур", що займається здачею нерухомості в оренду.
За майже сім років роботи в УкрБізнесБанку Сергій Арбузов зумів дорости від менеджера до головного акціонера: якщо в січні 2010 р. йому належало 2,29% акцій фінустанови, то в лютому він отримав від Антимонопольного комітету дозвіл на покупку понад 50% його цінних паперів. Не втратив він зв'язки з банком і після призначення три місяці тому в Укрексімбанк: спочатку став членом, а потім і головою наглядової ради держфінустанови. Саме з нього і відбувся перехід фінансиста на роботу в НБУ.
Пробував себе молодий банкір і в політиці, хоча тепер цей його послужний список виглядає досить дивно. Відразу після створення Віктором Ющенком партії "Наша Україна" в 2005 р. Сергій Арбузов став її членом і вже в 2006 р. пішов за списками "нашоукраїнців" під №6 на вибори в Донецьку обласну раду. Щоправда, отримати депутатський мандат йому не судилося, бо партія так і не змогла здолати 3%-вий бар'єр.
Зараз по-різному пояснюється політична орієнтація новоявленого нацбанківця. За однією версією при вступі до непопулярної на Донеччині партії перед Сергієм Арбузовим ставилося розвідувальне завдання: стати свого роду засланим козачком і боротися з ворогом "регіоналів" зсередини. За іншою, реальнішою, - Сергію Геннадійовичу потрібен був партійний квиток "Нашої України" лише для підстрахування родинного бізнесу після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах в 2005 р.
Донецька діаспора
Для київського фінансового бомонду Сергій Арбузов - темна конячка. Банкіри не знають, чого чекати від нової правої руки глави Нацбанку, яка під час будь-якої відсутності Володимира Стельмаха автоматично стає в.о. голови НБУ і керує центробанком. У чому сьогодні не сумнівається ніхто, так це в тому, що з призначенням Сергія Геннадійовича головний банк країни стане ще більш підконтрольним прем'єр-міністру і Адміністрації Президента, ніж раніше.
Сергію Арбузову сьогодні готують зоряну кар'єру на Інститутській, 9. Передбачається, що до кінця цього року він залишиться в замах Володимира Стельмаха і буде входити в курс справ. Проте вже на початку 2011 р. очікується підвищення Сергія Геннадійовича до голови центробанку. Відразу після вступу на посаду Президента Віктор Янукович заявив, що не має наміру ініціювати відставку Стельмаха до кінця 2010 р., і, якщо вірити "регіоналам", дотримає свого слова.
Не виключено, що ще до підвищення Сергій Арбузов "випише" собі помічників з Донецька і Нацбанк чекають перестановки в топ-менеджменті. Тим більше що незабаром може виявитися вакантною одна з ключових посад в центробанку - директора монетарного департаменту, який зараз очолює Наталія Гребенник: з чуток, їй незабаром запропонують піти на пенсію. Нагадаємо, що перший новачок з Донецька з'явився в центральному апараті Нацбанку ще 17 липня, коли заступником глави НБУ, який займається банківським наглядом, призначили начальника відділу нагляду донецького теруправління НБУ Ігоря Соркіна (він підсидів на цій посаді Василя Пасічника, якого після звільнення призначили директором Фонду гарантування вкладів фізосіб). Кажуть, його призначення в Київ лобіював саме Арбузов.
Юрій Лисогор
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас