Кредитні атракціони: як не впасти в боргову яму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитні атракціони: як не впасти в боргову яму

Кредит&Депозит
6573
Якщо у вас є кредитна карта, то, можливо, ваше фінансове життя схоже на день, проведений в парку атракціонів: вгору-вниз, адреналінові стреси, ризиковані повороти.
Це, звичайно, весело, але не варто забувати про правила безпеки і вчасно пристебнути ремені. Американські експерти радять, як уникнути “запаморочення від кредитів” та інших небезпек.
“Американські гірки”
Багато власників карт зітхають з полегшенням, погасивши велику заборгованість за кредиткою і відновивши платіжний баланс. Проте полегшення може змінитися жахом перед новими виплатами, причому сума боргу швидко зростає до попередньої цифри. Ласкаво просимо на кредитні “американські гірки”!
Якщо вам в магазині не вистачає готівки, то подумайте перед тим, як пускати в справу кредитку, радить Кетлін Бернс Кингсбері, експерт з фінансової психології і засновник компанії KBK Wealth Connection. “Вам захотілося щось купити? Розвертайтеся і йдіть геть з магазина. Якщо наступного дня ви як і раніше хочете цю річ - можна замислитися про покупку. Але в будь-якому разі зі зменшенням витрат кредиту “вгору-вниз” переносяться набагато легше”.
Ще один спосіб уникнути таких зльотів і падінь - триматися подалі від модних трендів, говорить Грег Мейер, фахівець із зв'язків з громадськістю кредитної спілки Meriwest. “Перш ніж зайнятися шопінгом, відкрийте свою шафу і погляньте, скільки у вас накопичилося одягу, який вже вийшов з моди або погано сидить. Хай ви не купите зайвих речей - зате ваші фінанси будуть в хорошій формі”, - говорить він.
Карусель
Карусель - один з найпопулярніших атракціонів. Ви зручно влаштувалися і весело катаєтеся колом - і, зрозуміло, ви нікуди не приїдете. Те ж саме трапляється з тими, хто робить лише мінімальні платежі з великих револьверних позик.
“Якщо ви платите за користування кредитом за мінімумом, то виписка з рахунку і відсотки, що набігли, можуть вас неприємно здивувати, - говорить Кінгсбері. - І навпаки, чим більший розмір вашого щомісячного платежу - тим вищі ваші шанси “зіскочити з каруселі”.
“Цирк виродків”
Якщо ви хочете злякатися насправлі - забудьте про бородатих жінок і горбатих карликів. Набагато страшніше буде, якщо ви неуважно прочитаєте умови безвідсоткового користування кредитом.
“На перший погляд, все виглядає дуже привабливо: скажімо, ви купили телевізор на виплату на рік або повністю мебльовану квартиру з погашенням протягом трьох років. Але якщо ви протермінували платіж, нешкідливий “нульовий” кредит перетвориться на “монстра” - відсотки вам відразу ж нарахують, мало не починаючи з першого місяця”, - попереджає Мейєр.
“Чайні чашки”
Пам'ятаєте, як крутиться голова, коли ви катаєтеся на “чайних чашках” - з одного боку в інший, різко міняючи напрям? Інколи ситуація з кредитом стає схожою на цей атракціон. Але навіть якщо ви не можете передбачити напрям руху, все одно намагайтесь контролювати ситуацію - навіть якщо для цього вам знадобиться стороння допомога.
Наприклад, спробуйте чітко простежити всі покупки і розділіть їх на “потреби” і “бажання”, рекомендує Кингсбері. “Змініть структуру ваших витрат, але якщо у вас це не виходить - то, можливо, настав час звернутися до фінансового консультанта”.
Консультант допоможе вам скоректувати вашу фінансову ситуацію, але вам теж варто поглянути на себе з боку. Спробуйте зрозуміти, скільки і чому ви витрачаєте - і тоді вам удасться уникнути запаморочливих кредитних “поворотів”.
“Цукрова вата”
В дитинстві ви прекрасно розуміли: переївши цукрової вати, льодяників і морозива, можна і отруїтися - але все одно не могли встояти перед спокусою. Проте і подорослішавши, багато хто “переїдає солодкого”, коли витрачають позикові гроші.
“Користуючись кредиткою, поводьтеся як дорослі і вгамуйте свою “внутрішню дитину”, - говорить Мейєр. - Краще одна велика важлива покупка, ніж безліч дрібних витрат, що залишають від себе таке відчуття, неначе ви переїли цукерок. Пам'ятайте, кредит стає проблемою лише тоді, коли ви несерйозно до нього поставитеся”.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас