КМДА сплатить борг "Київенерго" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КМДА сплатить борг "Київенерго"

Казна та Політика
284
Київ має намір компенсувати "Київенерго" і "Київводоканалу" борг з різниці в тарифах шляхом випуску боргових векселів. За оцінкою експертів, така схема дозволить міській владі затягнути виплату боргу на роки.
КМДА визначилась із термінами погашення боргу зрізниці в тарифах на теплову енергію перед "Київенерго". "До 6 вересня поточного року передбачається не лише залучити позикові кошти, але і виплатити борг перед компанією", - повідомив перший заступник голови столичної міськдержадміністрації Олександр Попов.
За його словами, зараз проходить узгодження схеми залучення кредитів з Міністерством фінансів. За підсумками переговорів Київ випустить необхідну кількість векселів на суму боргу. "Зараз ми проводимо консультації з комерційними банками, з Нацбанком вони вже відбулися, - повідомив Попов. Зрештою, за його словами, це дасть можливість місту отримати дешеві позикові ресурси. Як повідомлялося, векселі можуть бути випущені з терміном погашення 3, 4 і 5 років.
Зазначимо, що за станом на 1 липня 2010 р. заборгованість КМДА перед "Київенерго" досягла 2,98 млрд. грн. У свою чергу, заборгованість компанії перед постачальниками природного газу склала 1,97 млрд. грн.
Нагадаємо, в червні ц.р. уряд дозволив КМДА залучити кредит у розмірі 2 млрд. грн. для погашення заборгованості з різниці в тарифах перед АЕК "Київенерго" і ВАТ "Київводоканал".
Спочатку позику планувалося залучати для покриття тимчасових касових розривів загального фонду міськбюджету Києва на 2 млрд. грн. з терміном виплати до кінця 2010 р. Віце-прем'єр Андрій Клюєв заявив про існування домовленості з Мінфіном про продовження кредитної лінії наступного року. Пізніше столична влада звернулась до Кабміну з проханням внести зміни до постанов, які дозволять погашати борг у формі боргових векселів. Причиною цього стала відсутність банків, що бажають надавати КМДА кредит. Втім, банки не зацікавлені в тому, аби надавати позики і під векселі. "Нам цікавіше надавати фінансування муніципалітетам під конкретні проекти, ніж, наприклад, під векселі", - пояснила Мар'яна Лавровська, начальник відділу забезпечення продажів малого і середнього бізнесу АТ "Ерсте Банк".
Зазначимо, Київська міськадміністрація веде переговори про залучення позики в 2 млрд. грн. з Альфа-банком, Приватбанком та Укрсоцбанком.
Втім, представники опозиції в Київраді не схвалюють дії КМДА. "Рішення про залучення нових позик має бути схвалене міськрадою, і якщо міськадміністрація прийме його без узгодження з депутатами - це буде прецедент", - зазначив у коментарі бютівець Сергій Мельник.
Між тим "Київенерго" ініціатива влади влаштовує. "Звичайно, кращим варіантом був би розрахунок КМДА грошима, які ми б направили в ДК "Газ України" для оплати вартості спожитого палива. Але якщо буде реалізована вексельна схема, розроблена "Київенерго" спільно з ДК "Газ України", нас це вповні влаштує", - сказав в коментарі глава правління компанії Едуард Соколовський. Суть системи в тому, що векселі "приходитимуть" без участі "Київенерго", а безпосередньо від міської влади - газівникам. "В такому разі компанія уникне подвійного оподаткування", - зазначив Соколовський.
Якщо ця схема буде реалізована до початку опалювального сезону, то "Київенерго" зможе незабаром почати роботу з ДК "Газ України". На думку експертів, випуск боргових векселів вигідний і КМДА. "Міськадміністрація планує розплатитися борговими паперами, оскільки в міста немає можливості виділити ці кошти з бюджету", - сказав начальник відділу аналітики компанії з управління активами "Бустер" Олександр Подолянко. Більш того, випуск векселів дозволить КМДА відстрочити виплату боргу. За прогнозами Подолянка, якщо дисконт на вторинному ринку відповідатиме ринковій ставці - орієнтовно 20% - попит на векселі буде.
На думку директора Центру політичного і економічного аналізу Олександра Кави, векселі можуть мати попит і серед представників бізнесу. У перспективі підприємці можуть їх використовувати для оплати податків. "Аби ці боргові інструменти мали попит, дисконт на первинному ринку має бути не менше 10%", - резюмував експерт. Якщо "Київенерго" погодиться на погашення боргу у формі векселів, то заборгованість міста перед компанією удасться ліквідувати.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас