"Кореспондент": Країна переживає кредитний бум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Кореспондент": Країна переживає кредитний бум

Кредит&Депозит
4287
Країна переживає депозитний бум: населення принесло в банки рекордну суму, яка вперше перевищила докризовий рівень. Правда, ці гроші доступними кредитами до українців доки не повернуться, пише український тижневик "Кореспондент" в статті "Пішли, але не повернулися".
Видання наводить приклад співробітника столичного рекламного агентства Дмитра Прадедовича, який, як і багато інших українців, вирішив, що його заощадженням не місце на банківських рахівницях.
Так, під тиском фінансової кризи він забрав гроші зі своїх депозитів, правда, з банку їх не виніс, а помістив їх у вічко до кращих часів.
Через рік після проведення цієї важливої операції він вирішив, що кращі часи настали, і на початку цього року знов довірив свої заощадження вітчизняним фінансистам, для чого відкрив депозити в Приватбанку і Укрсоцбанку.
Кореспондент констатує, що в даному випадку Прадедович став частиною великої тенденції: країна переживає давно небачене зростання обсягу депозитних вкладів фізичних осіб.
Так, за даними НБУ, в першому півріччі 2010 року розмір вливань рядових українців у вітчизняну банківську систему збільшився на 13,7% і склав 240,5 млрд грн., що більше, ніж було до кризи, - в 2008-у максимальний обсяг вкладів населення дорівнював 215,55 млрд грн.
Видання дійшло висновку, що ті, хто в період кризи зберігав гроші вдома або у вічках, стали активно повертати всі ці кошти на рахунки.
Самі ж банкіри таку активність населення пояснюють декількома причинами, серед яких, за словами заступника голови правління Ощадбанку Олександра Гришка, стабільність курсу гривні, політична стабільність і відсутність будь-яких негативних прогнозів.
"Одним словом, тиша. Та тиша, яку так люблять гроші, - вона нарешті настала", - вважає банкір.
В той же час, зазначає "Кореспондент", відчувши тренд, банкіри навіть стали знижувати рівень прибутковості депозитних вкладів.
Варто нагадати, що ще зовсім нещодавно, в два останні важкі роки, вони сильно підвищили відсоткову планку із вкладів, бажаючи залучити готівку. Тепер в цьому вже немає гострої необхідності: гроші самі йдуть до них в руки.
Нагадаємо, в липні цього року загальні активи банків України збільшились на 2,2% - до 1,042 млрд грн.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас