"Ъ": Вимоги банків до акредитації страховиків виявилися дуже жорсткими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Вимоги банків до акредитації страховиків виявилися дуже жорсткими

626
Сьогодні закінчився термін виконання банками рекомендації АМКУ забезпечити всім страховим компаніям рівний доступ до акредитації. Це вимога комітету, прийнята ще 29 квітня, Укрсоцбанк, Укрсиббанк, Приватбанк, "Райффайзен Банк Аваль" і ОТП Банк мали виконати в період з 4 червня по 30 липня. Інакше їм загрожував штраф розміром до 10% річного доходу. До вечора вчорашнього дня всі банки виконали розпорядження АМКУ, оприлюднивши нові вимоги на своїх сайтах.
Першим перелік вимог опублікував Укрсоцбанк - 4 червня, допустивши до акредитації страховиків, які працюють на ринку мінімум рік. Серед причин відмови були передбачені і суб'єктивні: "негативна оцінка ділової репутації страхової компанії департаментом банківської безпеки" і "наявність об'єктивних підстав вважати, що компанія не виконує в повному обсязі свої зобов'язання перед клієнтами або банком". Цим лояльним вимогам відповідають 20 страховиків, що є поки найбільшою кількістю серед всіх п'яти банків.
Ці ж два суб'єктивні критерії передбачив Укрсиббанк (12 липня), доповнивши їх формальними вимогами. Банк готовий відмовити в розгляді документів, якщо активи СК впали за рік більш ніж удвічі, а збитковість капіталу перевищує 50% річних. Страховику потрібно мати мережу відділень у всіх регіонах, де присутній Укрсиббанк, і працювати на ринку не менше трьох років. Цим вимогам поки відповідають вісім компаній.
На сайті Приватбанку (19 липня), як і раніше, повідомляється про страхування банківських застав в СК "Інгосстрах". Всі компанії, які бажають акредитуватися, повинні мати активи понад 100 млн грн. і розкривати дані про власників. Серед принципових вимог Приватбанку: згода СК на внесення змін до договорів страхування за ініціативою банку; продаж продуктів банку співробітниками і агентами СК; наявність договору про прийом платежів страховика через банк. Приватбанк також вимагає "відсутності в історії компанії випадків, що значно погіршують її ділову репутацію".
"Райффайзен Банк Аваль" (26 липня) підготував 33 умови. Серед них: показники резервів, премій (не менше 250 млн грн., з яких мінімум 30% - від фізичних осіб), збитковості (50% від капіталу), чутливості (відношення суми цінних паперів до власного капіталу не більше 200%), платоспроможності (чистих премій до капіталу - не більше 350%), ліквідності активів. Компанія має бути представлена у всіх обласних центрах і не мати невиконаних розпоряджень Дежфінпослуг. Всі ці вказані вимоги поки виконують лише три компанії.
Довгий список різних фінансових показників вирішили висунути і в ОТП Банку (30 липня; акредитовано дев'ять СК), який єдиний зажадав від страховиків розміщувати депозит на 10-15 млн грн. залежно від бізнес-лінії. Для акредитації СК повинна мати ринкову частку понад 0,5% і регіональну мережу по всій території України, здатну залучати мінімум 50% загальних премій. Компанія також зобов'язана не перебувати в судових спорах з ОТП Банком, не мати заборгованості перед бюджетом, скарг від клієнтів і партнерів банку. Про роботу СК клієнти повинні відгукуватися лише позитивно, а в департаменту служби безпеки банку не повинно бути негативних даних про СК.
Страховики, які ознайомилися з цими умовами, стверджують, що вони дуже жорсткі. При цьому якщо перші дві установи вимагали від СК працювати на ринку один-три роки, то останні три - понад п'ять років. Учасники ринку також відзначають збереження неофіційної вимоги розміщення депозиту, через що СК постраждали в кризовий період - вчасно не розраховувалися по страхових випадках. "Однією з умов акредитації в банках є розмір депозиту. Крупні банки вимагають максимальну суму, яку компанії другого десятка не можуть забезпечити, оскільки порушуватимуть нормативи комісії", - говорить начальник по роботі з банками СК "Країна" (не має акредитації у вказаних банках) Юрій Бодник. Розрахунки Ъ показали, що при п'яти банках працюють 23 страховики, з них майже половина - 11 - входять до топ-15 рейтингу forinsurer за 2009 рік за обсягом страхових премій.
Начальник управління по роботі з фінустановами НАСК "Оранта" (працює з Укрсоцбанком) Наталія Бігун відзначає, що їх компанія при ухваленні рішення про розміщення депозитів керується розміром отриманого прибутку. "Розміщені депозити часто несумірні з тим доходом, який отримує компанія від роботи з клієнтами банку", - сказали в одній з СК. На думку глави правління СК "Княжа" Володимира Ганчака, банки виписали правила так, щоб їм відповідали певні страховики. "Нацбанк разом з Держфінпослуг повинні встановити єдині норми акредитації компаній в банках", - вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас