Держфінпослуг хоче безвідповідальності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінпослуг хоче безвідповідальності

Казна та Політика
942
За підсумками двох років кризи Держфінпослуг вирішила посилити повноваження тимчасових адміністраторів. Прикладом став закон "Про банки і банківську діяльність". Тільки от повноваження тимчасових адміністраторів небанківських фінустанов, за задумом комісії, повинні бути ширшим. А відповідальність - меншою.
Згідно із законопроектом, розробленим фахівцями Держфінпослуг, вводити тимчасову адміністрацію у фінустанові можна у тому випадку, якщо компанія два і більше разів порушила вимоги відомства. Cанкціі можуть бути застосовані, якщо компанія протягом місяця не виконує 10% своїх прострочених зобов'язань, приховує рахунки, активи, реєстри чи інші документи, а також якщо існує обвинувальне рішення суду щодо керівництва фінустанови або наявний публічний конфлікт у компанії.
Останнє - найцікавіше. За документом Держфінпослуг, публічним вважається конфлікт в керівництві компанії, якщо він заважає нормальному її функціонуванню. Практика українського корпоративного управління знає чимало прикладів, коли наглядова рада не могла зібратися і / або існував конфлікт між окремими членами наглядової ради і правління.
Яскравий приклад - СК "Оранта". Протягом місяця компанія оголосила про проведення трьох зборів акціонерів (через розбіжності між членами спостережної ради). Якщо законопроект буде прийнятий, то Держфінпослуг спокійно зможе ввести в цю компанію тимчасову адміністрацію, відсторонити керівництво і вирішувати подальшу долю найбільшого страховика.
"Теоретично механізм тимчасової адміністрації може бути ефективний, якщо компанія належить одному власникові і він хоче незаконно вивести із неї активи. Такі випадки були в Україні. Але в компаніях, де акціонери здатні приймати рішення, введення тимчасової адміністрації може суперечити ідеям акціонерів" , - говорить Андрій Перетяжко, віце-президент групи компаній АХА в Україні. За його словами, вводити тимчасову адміністрацію потрібно тільки тоді, коли не вдалося знайти порозуміння з акціонерами.
"Але регулятор повинен розуміти, якщо компанії цим буде завдано збитків, то чиновник ризикує втратити посаду, а також його можуть примусити відшкодувати весь завданий компанії збиткок", - запевняє пан Перетяжко.
Держфінпослуг пропонує унормувати розмір винагороди тимчасового адміністратора на рівні не менше середньої заробітної плати керівника тієї самої фінустанови. Причому платити повинна проблемна компанія, до якої ввели адміністрацію.
Права у тимчасового адміністратора досить широкі. Він може розірвати будь-які збиткові для компанії договори, звільнити керівництво компанії, зупинити виплату дивідендів, продати будь-які активи або зобов'язання з метою відновити платоспроможність компанії.
За узгодженням з Держфінпослуг, ним може бути прийнято рішення про продаж або реорганізацію компанії. Крім того, тимчасовий адміністратор зможе звернутися до суду з проханням розірвати угоду, яка передбачає пільги для певних кредиторів установи, якщо вона була укладена не більше ніж за півроку до введення тимчасової адміністрації. А у випадку з афілійованими компаніями - протягом року.
Цікаво, що зобов'язань у тимчасового адміністратора нового зразка практично не буде. На думку представників фінустанов, подібний стан справ може призвести до того, що після введення тимчасової адміністрації не тільки керівництво компанії, але і її власники не зможуть брати участі у її долі. Держфінпослуг навіть не потрібно погоджувати рішення про продаж компанії з власниками.
До речі, про примусову докапіталізацію, як дієвий спосіб поліпшити платоспроможність компанії, в документі ані слова.
"Можливо, акціонери і не здогадувалися, наскільки погані справи в компанії, і вони зовсім не проти врятувати фінустанову. Особливо якщо йдеться про відкрите акціонерне товариство, де багато акціонерів. Зовсім не обов'язково продавати компанію. Ви можете взяти кредит, випустити облігації , продати страховий портфель. Адже ми говоримо про відновлення платоспроможності компанії, а не підготовку до ліквідації або банкрутство ", - дивується В'ячеслав Черняховський, тимчасовий адміністратор СК "Професійний захист".
Необхідно також зазначити, що Держфінпослуг підстрахувалась на випадок, якщо введення тимчасової адміністрації призведе до судових позовів, які оскаржуватимуть законність такого заходу. Відповідно до законопроекту, судовий розгляд не припиняє дії тимчасової адміністрації. Простіше кажучи, поки акціонер буде шукати правду в суді, тимчасовий адміністратор зможе продати активи компанії, так і саму компанію.
Подібна ситуація виникла нещодавно в КС "Перше кредитне товариство", колишнє керівництво якого не пускає до фінустанови тимчасову адміністрацію і оскаржує в суді законність її призначення. До речі, Держфінпослуг, у свою чергу, звернулася до президента з проханням зобов'язати правоохоронні органи допомогти ввести в союз тимчасову адміністрацію.
Регіна Дацюк
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас