Найбільші банки заробили капітали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільші банки заробили капітали

2122
Журнал The Banker випустив щорічний рейтинг тисячі найбільших банків світу. За обсягом капіталу першу трійку, як і раніше, складають американські фінансові корпорації. Від України до рейтингу увійшли відразу чотири банки, а Укрексімбанк за приростом капіталу став найдинамічнішим в Центральній і Східній Європі.
40-й щорічний рейтинг Top-1000 World Banks журналу The Banker показав значні зміни фінансової ситуації в 2009 році. "Найбільші банки світу ідуть шляхом відновлення своїх позицій після фінансової кризи, проте контури індустрії міняються", - йдеться в рейтингу. За 2009 рік банки, які увійшли до Top-1000, заробили майже в чотири рази більше, ніж в попередньому році, і збільшили свій капітал на 15%. Якщо в 2008 році американські банки, які увійшли до рейтингу, зазнали в цілому збитків на $91 млрд, то торік вони отримали $37,5 млрд прибутку. Британські банки (збитки 2008 років - $51 млрд) заробили трохи менше - $29,5 млрд. Банки, які увійшли до рейтингу, з країн ЄС після втрат в $16 млрд отримали прибуток в $103,8 млрд.
Редактор The Banker Брайан Кеплен відзначає: "З точки зору прибутковості банки все ще не повернулися на докризовий рівень. Банки з Китаю і інших провідних країн, що розвиваються, укріпили свої позиції, показуючи тим самим, що структура світової банківської індустрії міняється". Справді, перші місця за отриманим у 2009 році прибутком займають китайські банки ICBC ($24,5 млрд) і China Construction Bank ($20,3 млрд). На третьому місці - американський Goldman Sachs ($19,8 млрд). У списку банків, які зазнали найбільших збитків за підсумками 2009 року, перше місце займає ірландський Anglo Irish Bank Corp. ($18,4 млрд) і дві американські фінансові корпорації - GMAC ($10,3 млрд) і Citigroup ($8,4 млрд).
Перше місце в основному рейтингу The Banker - за обсягом капіталу першого рівня - займає Bank of America ($160,3 млрд), який роком раніше був на другому місці. У свою чергу попередній лідер - JP Morgan Chase ($133 млрд) - опинився на другому місці. Третє місце знову зайняла Citigroup ($127 млрд). У всіх банків топ-10 (окрім JP Morgan Chase) за час, що минув з моменту публікації минулого рейтингу, капітал першого рівня збільшився.
Українських установ у топ-1000 всього чотири.
Вперше до рейтингу увійшов Ощадбанк, який зайняв відразу 335-е місце в світовому рейтингу і 11-е в списку банків Центральної і Східної Європи з капіталом першого рівня - $1,832 млрд. Державний Ощадбанк обігнав найбільший український банк за активами (Приватбанк) і другий державний банк (Укрексімбанк), які в регіональному рейтингу зайняли 17-18-е місця. З 905-го місця в рейтингу стартував ПУМБ бізнесмена Рината Ахметова.
Примітно, що в регіоні Центральної і Східної Європи Укрексімбанк став найдинамічнішим банком за приростом капіталу - на 187,03%; Приватбанк з темпами в 33,68% зайняв лише 8-е місце. Банки можуть використовувати цю інформацію для поліпшення репутації. "Практична користь цього рейтингу обмежена - це визнання досягнень і успішної роботи банку, а не реальна допомога", - говорить директор інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас