Куди поселити автомобіль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди поселити автомобіль

Казна та Політика
7290
Зараз потихеньку оживає автокредитування, і багато хто починають купувати авто. І отут перед вланиками новенької машини виникає актуальне питання: а де її залишати на ніч?
Свій двір
Більшість українців живуть у будинках будівлі 30-40-річної давнини. А тому що тоді авто було мало, то й на багатоквартирний будинок звичайно доводилося не більше півтора десятків паркомісць. Тепер машина практично в кожній родині, і на паркуванні під будинком спрацьовує принцип: "хто першим встав, того й тапки". Приміром, у столиці звичайно до 19.00 всі місця на прибудинковій території виявляються зайнятими. Інші автовласники шукають, де припаркувати автомобіль, уже на проїзній частині.
Автовласники намагаються "застовбити" собі місце у дворі за допомогою спеціального парковочного бар'єра. Але юристи запевняють, що самостійне їх установлення незаконне.
- Щоб законно встановити парковочний бар'єр, людина повинна оформити право власності на цю земельну ділянку, зробивши всі необхідні узгодження з міською та районною владою, а також з ЖЕКом, - говорить юрист Михайло Юмашев. - Про таких парковочних бар'єри потрібно повідомляти в першу чергу в ЖЕК.
Щоправда, відразу варто сказати, що паркування під будинком - найпростіший, але в той же час небезпечний спосіб припаркувати вашого залізного коня на ніч. Автозлодії вандали та й попросту п'яна компанія можуть нанести автомобілю каліцтва не на одну сотню доларів.
+ Безкоштовно. Близько від будинку.
- Автомобіль ніким не захищений. Наявність місця не гарантовано.
Платні стоянки
У столиці є два типи стоянок, які охороняються. Перші - це позначені спеціальними знаками й розкреслені фарбою уздовж доріг комунальні паркування. На деяких з них оператори, як прийнято називають збирачів оплати, залишаються й на ніч. Другі - це приватні паркування. Найцікавіше, що ні ті ні інші за вашу власність, швидше за все, нести відповідальність не будуть.
- Комунальні паркування тільки надають право залишити автомобіль на їх території, - продовжує Михайло Юмашев. - У випадку, якщо з вашим авто щось станеться, то компенсації від комунальників ви не дочекаєтесь.
Із приватними паркуваннями справи йдуть трохи інакше. Але й отут не варто повністю сподіватися на охорону.
- Будь-які взаємини автовласників та паркування регулюються договором, - продовжує юрист. - Якщо в договорі є пункт про те, що за машину несуть відповідальність, тоді можна розраховувати на компенсацію. Інакше вам доведеться шукати правду в суді.
Як вибір паркування досвідчені автолюбителі радять вивчити поводження охорони. Поставте машину на один або два дні. Якщо у вас при в'їзді не вимагатиму документи на авто, виходить, і в злочинця, що вирішить вкрасти вашу машину, теж нічого не вимагатимуть. Висновки робіть самі...
Ще один критерій вибору стоянки - її ціна й так званий вступний внесок. Справа в тому, що на більшості паркувань можна отримати місце в довгочасне користування. У цьому випадку ви будете платити не щодня, а щомісяця. Тоді оплата в перерахуванні на дні звичайно трохи менша, ніж при щоденному паркуванні. Наприклад, при таксі 10 грн./доба за місяць за зберігання вашого авто візьмуть 200 гривень. Однак первісний внесок може становити 1-2 тисячі гривень. Неважко підрахувати, що в такому випадку вся економія окупиться не раніше ніж через рік-два.
+ Машина - під доглядом.
- Не завжди можливо притягнути охорону стоянки до відповіді.
Гаражний кооператив
Рожевою мрією більшості радянських автолюбителів був власний гараж. І росли такі кооперативи уздовж залізниць, на задвірках промзон і між спальними районами. Більшість із них забудовувалося металевими конструкціями, так званими "жданівськими гаражами". Але у великих містах часто зустрічаються й капітальні будови, іноді в кілька поверхів. Основне питання, що варто з'ясувати перед покупкою, - це право власності на землю, де перебуває гаражний кооператив.
- Багато гаражних кооперативів розташовані на ділянках, які перебувають у тимчасовому користуванні, - говорить Михайло Юмашев. - У такому випадку, якщо члени кооперативу й далі мають намір використовувати цю земельну ділянку, голова кооперативу повинен укласти акт про оренду землі на певний термін: 25, 50 років або постійно. Але, як показує практика, міські влада не завжди продовжують договір оренди, а передають цю землю забудовникам, які потім намагаються виселити кооператив.
Тому при покупці гаража в кооперативі з'ясуєте, чи має місцева влада плани на цю ділянку. Якщо якась компанія вже анонсувала свої наміри побудувати на цьому місці бізнес-центр або розважальний комплекс, то з такою нерухомістю краще не зв'язуватися. Зате гаражі, розташовані уздовж залізниць або під лініями електропередач, навряд чи зачеплять. Адже будувати в таких місцях не можна.
Якщо ж гараж оформлений за законом, то в його власника повинні бути документи, що підтверджують право власності. Обов'язково зверніть увагу, як справи із землею: за законом при покупці гаража земельна ділянка разом з ним автоматично не переходить до покупця. Якщо земельна ділянка під гаражем належить його продавцеві, цю землю найпростіше викупити. У цьому випадку раціонально включити відповідні положення в договір купівлі-продажу.
+ Машина захищена від негоди. Є місце для зберігання запчастин.
- Через дефіцит землі деякі гаражі під загрозою зносу. Місце розташування кооперативів не завжди зручне.
Багаторівневий паркінг
Місце в багатоповерховому паркінгу - це, мабуть, найнадійний вид вкладення. Можна бути впевненим, що його не знесуть через суперечку за земельну ділянку. Крім того, у таких паркінгах є охорона, що випускає автомобілі тільки при наявності посвідчення.
Основний мінус багатоповерхових паркувань - висока ціна за машино-місце і високу щомісячну плату. Адже охорона, освітлення, опалення та прибурання приміщень влітають у копієчку.
Ще одним мінусом такого зберігання автомобіля багато водіїв називають погану вентиляцію в боксах, де стоїть машини. А це приводить до того, що в умовах наших зим, коли дороги активно посипають сіллю, процес корозії кузова автомобіля прискорюється.
+ Немає проблем із правом власності. Машина стоїть в теплі й захищена від непогоди. Якщо це бокси, тобто місце для зберігання запчастин.
- Дорого. Часто погана вентиляція.
Андрій Гаценко
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас