Банки повертаються у роздріб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки повертаються у роздріб

Кредит&Депозит
962
В сегменті заставного кредитування банки найактивніше видають автокредити. З 50 найбільших банків позики на покупку авто видають 20 кредитних організацій, тоді як на початку року їх було лише близько 10. При цьому поточна ставка з автокредитів у гривні в середньому становить 20,5% річних. "З початку року ставки знизилися на 0,5-1%", - повідомив фінансовий директор компанії "Простобанк Консалтинг" Олександр Сєдих.
Іпотечне кредитування також відновлюється. За даними "Простобанк Консалтинг", з 50 банків-лідерів іпотеку на вторинному ринку видають вже 13 банків (на початку року - лише сім). Втім, 13 банків - це все-таки не 20, що кредитують придбання автомобілів. "Невелика кількість гравців на цьому ринку пов'язана із складністю прогнозування ризиків на ринку нерухомості", - зазначає Сєдих.
Споживче кредитування спільно з найбільшими роздрібними мережами з продажу побутової техніки і електроніки продовжують Приватбанк, Укрсоцбанк і "Форум". "Партнерські програми кредитування спільно з такими мережами, як "Фокстрот" і "Ельдорадо", не припинялися ніколи. Вони і зараз діють", - розповіли "i" в Приватбанку. "Дельта Банк" щомісячно видає близько 50 тис. кредитів на покупку побутової техніки та електроніки новим клієнтам", - повідомила заступник голови ради директорів "Дельта Банку" Світлана Чирва.
Менш активно банки видають кредити готівкою. З 50 банків-лідерів, за даними Сєдих, такі позики надає лише Індекс-банк. Учасники ринку пояснюють низьку активність в цій сфері дуже високими ризиками беззалогового кредитування. А кредити готівкою під заставу нерухомості як і раніше коштують дуже дорого: ставка з таких кредитів досягає 60% річних. Причому позики видають лише чотири банки з 50 банків-лідерів (на початку року - два банки).
Незначне пожвавлення роздрібного сегменту кредитного ринку пояснюється припливом депозитів фізосіб в банки і зростанням ліквідності фінустанов. "Банки зацікавлені в розміщенні ліквідності", що накопичилася, - підтверджує тенденцію заступник голови правління, директор із роздрібного бізнесу і дистрибуції VAB Банку Цветан Петрінін. Сєдих прогнозує, що до кінця року кількість кредитуючих банків зросте в 1,5 рази, а ставки знизяться на 1-1,5% річних.
За словами члена правління Промінвестбанку Владислава Кравця, переходити на кредитування населення банки змушує висока конкуренція в кредитуванні якісних корпоративних позичальників. А останніх сьогодні налічується не так вже багато. Ті, кому не удалося перехопити платоспроможного корпоративного клієнта, змушені задовольнятися роздрібом. Але в будь-якому разі умови кредитування "фізиків" все ще дуже консервативні: високий первинний внесок, досить висока відсоткова ставка (хоча і нижче, ніж в середині-кінці 2009 р.), необхідність підтвердження клієнтом "білих" доходів, недовгий термін кредитування. "Роздріб оживає, але він ще дуже консервативний", - зазначив Кравець.
Втім, пожвавлення роздрібного кредитування доки не говорить про те, що банківський сектор готовий повноцінно запустити кредитні програми для населення. Банкіри допускають, що ситуація у сфері кредитування погіршиться: можливе поглиблення кризи може звести пожвавлення кредитування фізосіб нанівець. "Ситуація в економіці залишається дуже непростою, і можна чекати чого завгодно. Зараз переломний момент: або ми почнемо, нарешті, вибиратися з ями, або продовжимо сповзання", - сказав заступник голови одного з крупних банків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас