"Ъ": УкрСиббанк збитків не боїться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": УкрСиббанк збитків не боїться

3212
Згідно з даними балансів десяти найбільших банків, найбільший збиток за січень-травень отримав УкрСиббанк - 1,41 млрд грн. Ця кредитна установа списала за травень 313,56 млн грн., через що збиток перевищив негативний фінансовий результат за весь минулий рік - 1,17 млрд грн. При цьому в прибуткову діяльність до травня вийшли майже всі найбільші банки, окрім Промінвестбанку (збиток - 404,45 млн грн.). За даними Нацбанку, чистий збиток банківської системи на 1 червня досяг 7,47 млрд грн. Найбільшою частиною витрат стали процентні витрати (26,64 млрд грн.) і відрахування в резерви (19,36 млрд грн.).
Головною причиною збитків в УкрСиббанку називають відрахування в резерви від негативно кваліфікованих кредитів - 2,18 млрд грн. "Ми формуємо резерви згідно з методикою, тому ситуація із збитками контрольована, - сказав Ъ голова правління УкрСиббанку Сергій Наумов.- У останні два місяці динаміка зростання резервів знизилася". Більше резервів, ніж в балансі УкрСиббанку (8,44 млрд грн.), сформували також роздрібні кредитні установи - Приватбанк (15,23 млрд грн.) і "Райффайзен Банк Аваль" (10,47 млрд грн.). Але ці установи активніше відраховували в резерви торік, а цього року приріст резервів у Приватбанку склав 15,4%, "Райффайзен Банк Аваль" - 10,2%, а УкрСиббанку - 27,5%.
Експерти вважають, що УкрСиббанк змушений збільшувати резерви через те, що він неохоче реструктуризує проблемну заборгованість фізичних осіб. "Жорстка позиція банку щодо реструктуризації заборгованості спричиняє за собою збільшення резервів. Лояльність до клієнта збільшенням термінів кредитування, вірогідне зниження платіжного навантаження дають можливість клієнту погашати ту заборгованість, яку він в змозі гасити", - вважає управляючий партнер юридичної компанії "КейПіДі Мост" Михайло Курочка. Відзначимо, що станом на 1 квітня УкрСиббанк є лідером за виданими іпотечними кредитами - 22,2% всього ринку.
Наумов говорить, що ситуація найближчим часом почне покращуватися. "Щодо деяких крупних клієнтів рішення про реструктуризацію у нас на фінальній стадії, отже, наступне півріччя буде краще, але на прибуток ми розраховуємо вийти з початку наступного року", - відзначає він. "Ми також відкрито формуємо резерви і бачимо схвалення цього процесу з боку міжнародних аудиторів, - сказав член правління Промінвестбанку Владислав Кравець. - Тому ми, так само і вся банківська система, почнемо отримувати прибуток в 2011 році".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас