Умовна одиниця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Умовна одиниця

Валюта
1785
За останній рік доходи банків від операцій з валютою зменшилися в 5 разів. Банкіри нарікають на те, що їм не удається заробити навіть на коливаннях курсу євро.
Вже більше півроку гривня залишається стабільною по відношенню до американського долара. При цьому в останні три місяці курс тримається на рівні нижче 8 грн./USD. Курсові коливання майже непомітні, в травні значення курсу завмерло на позначці 7,92-7,93 грн./USD. У таких умовах банки майже втратили одне з найголовніших джерел заробітку - доходи від валютних операцій.
Падіння
За даними НБУ, за I квартал 2010 р. фінустанови зуміли заробити на валютних операціях всього 337 млн грн., або менше 10% їх комісійного доходу. Це менше від аналогічного показника першої чверті минулого року більш ніж в 5 разів. Тоді "валютний" дохід банків склав 1,8 млрд грн., або понад 46% сумарних комісійних.
Всього ж за підсумками 2009 р. банки отримали від операцій з валютою 4,1 млрд грн., або 25% сумарних комісійних доходів. Відзначимо: підсумковий фінансовий результат від валютних операцій банків, за версією НБУ, складається з двох частин. Перша - це прибуток від торгівлі валютою. За підсумками I кварталу поточного року 147 банків отримали такий прибуток у розмірі приблизно 500 млн грн. Друга - результат переоцінки валюти, що знаходиться на балансі банку, унаслідок зміни валютного курсу.
Зважаючи на зміцнення гривні більшість фінустанов зазнали по даній статті збитків у загальній сумі 163 млн грн. У результаті, за січень-березень 2010 р. 125 банків отримали прибуток від валютних операцій. Найбільше заробив Приватбанк - понад 152 млн грн.. Примітно, що в списку лідерів по торгівлі валютою значиться і дніпропетровський Актабанк, який за розміром активів займає 7-е місце в десятці українських банків. Ця фінустанова була зареєстрована Нацбанком в квітні 2008 р. Актабанк входить в структуру торгівельно-виробничої корпорації "Алеф". В той же час деякі фінустанови з початку року зазнали від операцій з валютою збитків. Найбільші втрати, обумовлені головним чином переоцінкою валютних запасів, в Промінвестбанку.
"У нас була відкрита довга позиція по євро. Потім курс євро почав знижуватися, а нам потрібна була гривня для кредитування економіки, тому ми продали валюту, зафіксувавши збиток", - пояснює Владислав Кравець, член правління Промінвестбанку. Негативний результат також продемонстрували деякі банки з іноземним капіталом (Укрсоцбанк і Сведбанк), а також проблемні "Надра Банк" і "Родовід-Банк". Опитані банкіри підтверджують різке зниження заробітків на валюті. Як відзначив В'ячеслав Молодкін, директор казначейства "Альфа-банку (Україна)", "ви абсолютно правильно відзначили тенденцію і оцінили масштаб зниження заробітку".
В той же час учасники ринку називають інші причини скорочення доходів, ніж стабільність курсу гривні по відношенню до долара. За словами учасників, їхні заробітки зменшилися внаслідок регуляторних новацій. "Основні чинники - це збільшення збору до Пенсійного фонду, що стягується при покупці валюти, а також досить жорсткі нормативи НБУ по розмірах відкритої валютної позиції", - вважає Молодкін. Дійсно, з початку 2010 р. більш ніж удвічі був збільшений збір до Пенсійного фонду, що стягується при покупці безготівкової валюти.
Це було пов'язано з неприйняттям в строк держбюджету на поточний рік. Якщо в 2009 р. даний збір складав 0,2% від суми валюти, що купувалася, то в поточному році впродовж перших п'яти місяців - 0,5%. Відзначимо: Законом про Держбюджет-2010 передбачено повне скасування збору з 1 червня. В той же час нові правила розрахунку валютної позиції, затверджені НБУ весною 2009 р., істотно обмежили можливості банків купувати валюту на свій баланс для здійснення спекулятивних операцій.
Євроскептики
Останнім часом у вітчизняних банків з'явилися передумови для заробітку на коливаннях курсу євро. Як вже повідомлялося, курс євро відносно долара (і, відповідно, гривні) коливається в межах 1,21-1,26 USD/EUR. Проте банкіри поки не можуть похвастати значними заробітками. Причин такого стану справ називають декілька.
"По-перше, власні позиції по євро в банків набагато менші, ніж по долару. По-друге, євро рідше, ніж долар, застосовується в міжнародних розрахунках. В зв'язку з цим банк не може багато заробити на різниці курсів при покупці валюти для клієнтів. По-третє, курс євро складно спрогнозувати, тому навряд чи хтось розуміє, яким він буде завтра", - пояснює Павло Крапивін, перший заступник голови правління банку "Контракт".
Як відомо, сумарний валютний дохід банки отримують від операцій купівлі-продажу на міжбанку валюти для корпоративних клієнтів, власних арбітражних операцій в межах ліміту валютної позиції, а також від торгівлі готівковою валютою. При цьому комісійні банків від покупки безготівкової валюти за дорученням клієнтів часом встановлюються індивідуально, залежно від обсягів операцій. Проте середній тариф складає близько 0,5% суми операції. Нагадаємо: окрім комісійних при купівлі-продажу клієнтської валюти банкіри традиційно заробляють на курсовій різниці. Так, купуючи від імені клієнта валюту на міжбанку за одним курсом, вони реально продають її цьому клієнтові за вищими розцінками.
При цьому "валютні" доходи фінустанов не завжди залежать від обсягів операцій. В зв'язку з цим показово, що оборот безготівкового ринку в I кварталі поточного року зростав з місяця в місяць.
Подібні тенденції характерні для ринку готівкової валюти. Відзначимо: у травні частка євро в обороті вітчизняного міжбанківського валютного ринку коливалася в межах 18-34%. Це не дивно, оскільки, за даними НБУ, в 2009 р. українські компанії оплачували в євро 25% імпорту. При цьому експортери отримували лише 13,7% виручки в цій валюті. Представники крупних банків запевняють, що не проводять спекулятивних операцій.
"В принципі, ми не намагаємося грати на коливаннях валютних курсів, проводимо консервативну політику. Ось і зараз прагнемо тримати закритою власну валютну позицію по євро. Середнім і дрібним банкам грати на курсі простіше", - говорить Володимир Кравченко, директор казначейства "Райффайзен Банку Аваль".
З колегою погоджується Владислав Кравець: "У нас є банки, які здатні непогано заробляти на коливаннях курсу євро". У деяких фінустановах утримуються від коментарів стосовно курсових заробітків. "Я не коментуватиму валютну позицію нашого банку в євро", - говорить В'ячеслав Молодкін. В той же час банкіри відзначають різке зменшення доходу від валютообмінних операцій на готівковому ринку. Всьому провиною постанова НБУ №538 від 09.09.09 р., згідно з якою банки не можуть міняти курси покупки-продажу готівкової валюти протягом робочого дня.
"Таким чином, на коливаннях курсу євро банки не лише не заробляють, але ще і зазнають збитків. Допустимо, я з ранку поставив курс прийому 9,6 грн./EUR, а протягом дня курс падав. Наступного дня я змушений розпродавати валюту по 9,5 грн./EUR. Єдиний вихід в такій ситуації - це підвищення маржі. Наприклад, по євро вона зараз складає 20 коп., тоді як по долару - всього 4 коп.", - пояснює Ігор Львов, заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит".
Проте, за словами банкіра, висока маржа знижує конкурентоспроможність банків у порівнянні з "чорним" ринком. Варто зазначити, що деякі казначеї на умовах анонімності називають зовсім інші причини того, що у вітчизняних банків не виходить заробляти на коливаннях курсу євро, хоча роком раніше вони отримали непоганий дохід, скориставшись нестабільністю гривні відносно долара.
"Річ у тім, що курс гривня-долар багато в чому залежав від позиції Нацбанку. Люди, які мають доступ до інсайдерської інформації, робили правильні кроки - вчасно купували або продавали валюту. У ситуації з євро на таку інформацію розраховувати не доводиться. Ось банки і не хочуть ризикувати", - пояснює заступник голови однієї з банків, який побажав залишитися неназваним.
Твердий курс
Найближчим часом національна валюта, швидше за все, збереже стабільність відносно долара. В усякому разі, саме про такий розвиток ситуації твердять в Нацбанку. Там вважають передчасним значне посилення національної валюти, незважаючи на перевищення пропозиції валюти над попитом.
"Говорити про те, що прийшов час зміцнювати курс, поки не можна. Рано говорити, що економіка заробила на всі 100% і стабільно йде виручка від експортерів. Крім того, обсяг інвестицій ще малий", - відзначає Олександр Арсенюк, заступник директора департаменту монетарної політики Нацбанку.
Таким чином, регулятор продовжить викупляти надлишки валютної пропозиції у власні резерви. Відзначимо, що за березень-квітень Нацбанк поповнив свої резерви більш ніж на $2,2 млрд. За попередніми даними, в травні регулятор придбав на міжбанку ще близько $800 млн. Незважаючи на подібні успіхи, за підсумками травня обсяг золотовалютних резервів скоротився. Це сталося через різке зниження курсу євровалюти, в якій номінована майже третина резервних активів регулятора.
В той же час чистий приплив валюти в країну продовжує зростати. Так, за підсумками квітня позитивне сальдо платіжного балансу склало $1,3 млрд. Тоді як в березні даний показник був на рівні $1 млрд. Основні надходження, як і раніше, йдуть по рахунку фінансових (капітальних) операцій. В той же час такий важливий показник, як сальдо зовнішньої торгівлі товарами, залишається в "мінусі". За підсумками квітня імпорт перевищив експорт на $400 млн. У подібній ситуації навряд чи можна говорити про стійкість валютного ринку.
Профіцит валюти може різко змінитися дефіцитом, варто інвесторам почати виведення своїх спекулятивних капіталів з України. До речі, є всі передумови саме до такого повороту подій. Як вже повідомлялося, в травні нерезиденти почали позбавлятися від ОВДП. За даними НБУ, всього за місяць портфель державних облігацій у власності іноземних інвесторів скоротився на 14% - до 4 млрд грн. В той же час курс євро, на думку більшості аналітиків, продовжить поступово знижуватися. Вже зараз деякі банкіри прогнозують на кінець року співвідношення євро до долара на рівні 1,15 USD/EUR, що відповідає курсу гривня-євро на рівні 9,1-9,2 грн./EUR. В зв'язку з цим банкіри песимістично оцінюють перспективи заробітків на операціях з валютою.
"Дефіцит Пенсійного фонду може привести до того, що рішення про скасування пенсійного збору при купівлі-продажі валюти буде переглянуто. Тому мені здається, що підсумки першого півріччя стосовно валютного заробітку банків будуть дуже скромними в порівнянні з аналогічним періодом минулого року", - прогнозує В'ячеслав Молодкін.
Банкіри - про ризики
Віталій Масюра, перший заступник голови ради директорів "Дельта Банку":
- Наш банк не готовий брати на себе ризики, пов'язані із отриманням доходу від коливань курсу долар-євро, тому ми не тримаємо відкриту позицію по євровалюті. Така обережність пояснюється відсутністю інструментів хеджування валютних ризиків. Якщо якісь банки і займаються цим, то, швидше за все, в дуже незначних обсягах. Крім того, у дилерів в багатьох банках немає достатніх експертних даних, а в керівництва - стратегічного бачення того, як працювати з парою "євро-долар". По-перше, цей ринок дуже мінливий, по-друге, він залежить від факторів, які нам складно комплексно аналізувати, сидячи в Україні. Часто до нас інформація доходить із запізненням.
Проте, щоб успішно торгувати на міжнародному валютному ринку, треба не просто знати основних гравців ("маркет-мейкерів"), але і підтримувати з ними особисті контакти для отримання необхідної інформації з перших вуст. У цьому сенсі працювати з парою "гривня-долар" легше, оскільки це наш ринок, ми добре розуміємо фактори, що впливають на формування курсу, тому можемо брати на себе ризики.
Ростислав Когон, заступник голови правління Експобанку:
- Валютні операції з парою "євро-долар" пов'язані з підвищеним ризиком - майже з однаковою вірогідністю можна як заробити, так і втратити. Адже курс євро до долара залежить від низки факторів глобального характеру, тоді як, скажімо, курс гривні до долара формується переважно на підставі внутрішніх тенденцій. Тому я вважаю, що арбітражними операціями з євро займаються лічені банки. Ми цим не займаємося. В той же час інколи наші клієнти-експортери хочуть почекати, щоб продати валюту, яка надійшла, за вигіднішим курсом. Банк надає їм таку можливість, але в такому разі ризик несуть самі клієнти.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас