"Ъ": Частка валютних кредитів впала нижче 50% портфеля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Частка валютних кредитів впала нижче 50% портфеля

Кредит&Депозит
838
Портфель гривневих кредитів українських банків у квітні вперше з початку фінансової кризи перевищив обсяг валютних позик - на 937 млн грн. У травні розрив збільшився майже вдесятеро і досяг 9,05 млрд грн., повідомляється в щомісячному огляді грошово-кредитного ринку Нацбанку. Минулого місяця обсяг позик, виданих банками в національній валюті, зріс на 3,4 млрд грн. (+1%), компенсувавши скорочення портфеля в січні-квітні у розмірі 374 млн грн. (-0,11%). В той же час активно погашався валютний портфель: у травні - на 4,7 млрд грн. (-1,3%), за п'ять місяців - на 24 млрд грн. (-6,5%).
Ще на початку 2008 року кредитні установи нарощували гривневі і валютні портфелі майже ідентичними темпами. Але восени гривня девальвувала майже на 60%, і показник валютних позик в гривневому еквіваленті різко зріс. З вересня по грудень 2008 року в результаті переоцінки заборгованість клієнтів збільшилася на 154,5 млрд грн., або 55%. Втім, вже з січня 2009 року за рахунок погашення і списання банками валютних кредитів їх обсяг постійно скорочувався. У травні поточного року цей процес прискорився за рахунок падіння євро на 6,6%.
Стабілізація курсу національної валюти до долара США і економічної ситуації в цілому, а також збільшення в травні обсягу депозитів у гривні на 8,7 млрд грн. створили сприятливі умови для відновлення гривневого кредитування. Незважаючи на зниження ліквідності банків на 16% до 17,1 млрд грн. (з них 9 млрд грн. заблоковано на спецрахунках НБУ), середня кредитна ставка впала на 1 п. п., до 14,6%.
Банкіри відзначають, що зниження валютизації фінансової системи - частка валютних кредитів впала до 49,35% - зменшує їх ризики. При цьому фінансисти сумніваються в тривалому збереженні тренду, оскільки їм необхідно знайти вживання значним обсягам валютних пасивів - лише вклади населення складають $14,6 млрд.
"Ресурс, який мають банки, змушує нас видавати валютні кредити і шукати позичальників, які зможуть їх узяти", - розповідає генеральний заступник голови правління Приватбанку Юрій Пікуш. Зацікавленість підприємств у валютних позиках банкіри пояснюють нижчою процентною ставкою - в травні середньозважена ставка знизилася на 0,7 п. п. до 10,8%. "Валютне кредитування потрібно відновити якнайшвидше, оскільки дохід установ від видачі нових позик зменшить загальні ризики банківської системи", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Учасники ринку чекають підписання президентом Віктором Януковичем прийнятого Верховною радою 20 травня законопроекту №6337, що дозволяє банкам розширити список підприємств, яким вони зможуть видавати валютні позики. Цей документ зобов'язав Нацбанк протягом місяця понизити вимоги щодо резервування коштів під кредити, видані резидентам, які не мають валютної виручки, з 50-100% до 3% від суми позики. "Не сумніваюся, що президент підпише цей закон і в IV кварталі ми побачимо активне валютне кредитування, обсяг якого знову перевищить гривневий портфель", - сказав Пікуш.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас