АМКУ направив запити на "Запоріжсталь" і ММК ім. Ілліча для прояснення ситуації про зміну власників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ направив запити на "Запоріжсталь" і ММК ім. Ілліча для прояснення ситуації про зміну власників

Фондовий ринок
459
Антимонопольний комітет України (АМКУ) направив запити у ВАТ "Запоріжсталь" і ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" (ММК ім. Ілліча Донецька обл.) для прояснення ситуації про зміну власників цих підприємств.
"Нас непокоїть ситуація, тому що ми лише взнаємо із ЗМІ, що там і там-то сталася зміна власників, але ніхто в Антимонопольний комітет не звертався, ні "Запоріжсталь", ні ММК ім. Ілліча. Тому ми за власною ініціативою направили запити на підприємства, щоб отримати відповіді і зрозуміти, що там відбувається насправді", - сказав глава АМКУ Олексій Костусєв журналістам в четвер.
Він також пообіцяв розібратися з ситуацією, оскільки дані питання хвилюють дуже багато.
Українські ЗМІ 29-30 травня повідомили, що "Запоріжсталь" продана групі російських інвесторів, інтереси якої представляв Внєшекономбанк. При цьому, як стверджує інтернет-видання "Українська правда", продавці нібито спочатку продали запорізьке підприємство СКМ і отримали завдаток $50 млн, проте після появи вигіднішої пропозиції повернули завдаток і погодилися заплатити штраф $50 млн. У відповідь український покупець оскаржив дії продавців у суді, пише видання.
Навесні цього року стало відомо, що основні акціонери "Запоріжсталі" мали намір спільно знайти покупця на 96,7% акцій підприємства, зокрема зважаючи на складнощі в забезпеченні його рентабельної роботи через зростання цін на залізорудну сировину і проблемами зі збутом продукції. Свої пакети мали намір продати Едуард Шифрін, Алекс Шнайдер, Ігор Дворецький, Артур Абдінов і Віталій Сацький.
Інтерес до "Запоріжсталі" проявили чотири компанії: провідна сталеливарна компанія світу Arcelor Mittal, Posco (Південна Корея), "Северсталь" (РФ) і "Метінвест" (Україна). Posco на минулому тижні повідомила про відмову від подальшої участі в тендері на продаж українського меткомбінату.
"Запоріжсталь" - одне з найбільших в країні метпідприємств. Виробляє гарячекатаний і холоднокатаний лист завтовшки 0,5-7,0 мм з вуглецевих, низьколегованих, легованих і неіржавіючих сталей.
26 травня представник Formigos Борис Подільський і Rewein Ілля Горн заявили про придбання цими і іншими компаніями 100% акцій ЗАТ "Ілліч-Сталь", якому, у свою чергу, належать 90,41% акцій ММК ім. Ілліча. За їх словами, покупці мають намір отримати контроль над меткомбінатом за підсумками зборів акціонерів.
Представники інвесторів відзначили, що не зверталися за дозволом в АМКУ, оскільки жодна з компаній-покупців не купувала понад 25% акцій.
Гендиректор ММК ім. Ілліча і "Ілліч-Сталі" Володимир Бойко спростував інформацію про продаж комбінату, заявив про захват реєстратора акцій обох очолюваних ним підприємств і рейдерську атаку на них, яка триває вже більше року. За його словами, ЗАТ відразу повернуло 240 млн грн., отримані днями як оплату за акції.
Потім 28 травня в системі розкриття інформації Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) України з'явилося підтвердження операції про продаж "Ілліч-Сталь". Згідно з даними комісії, акціонерами ЗАТ на 30 квітня 2009 року були зареєстровані за однією адресою кіпрські компанії Emorsa Ltd, Liberani Co. Ltd, Rewein Ltd і Formigos Holdings Ltd - по 24,9999%.
ММК ім. Ілліча входить до числа трьох найбільших металургійних комбінатів України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас