Уряд дає установку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд дає установку

Фінтех і Картки
2387
В Кабміні вирішили прискорити програму терміналізації країни і запропонували зобов'язати всіх торговців мати POS-термінали до кінця 2011 року. Встановлювати їх повинні будуть торгівельні підприємства площею понад 20 кв. м в населених пунктах з населенням понад 25 тис. осіб. Ухилення від установки платіжних терміналів може призвести до позбавлення торговців ліцензії. На думку експертів, невеликим торгівельним точкам буде складно виконати цю вимогу.
Міністерство економіки в п'ятницю оприлюднило проект поправок до постанови Кабміну №377/2006, що змінює правила і терміни встановлення платіжних терміналів (POS) торгівельними підприємствами. Документом передбачено, що всі торговці будуть зобов'язані забезпечити прийом карт не менше трьох міжнародних і внутрідержавних платіжних систем. Не доведеться встановлювати термінали на підприємствах з торгівельною площею до 20 кв. м і які торгують в населених пунктах з населенням менше 25 тис. осіб. Також зможуть обійтися без POS торговці, котрі обслуговують певний контингент (особовий склад військових формувань, студентів, учнів), і перевізники при продажі квитків безпосередньо в транспорті.
Новий план терміналізації передбачає швидший перехід на POS: всі крупні підприємства, що працюють в населених пунктах, де мешкає понад 100 тис. осіб, повинні до 1 липня 2011 року забезпечити прийом платіжних карт; малі підприємства в цих же населених пунктах, а також торговці в селищах з населенням від 25 тис. осіб повинні обзавестися POS до 31 грудня 2011 року. При цьому пристрої мають бути як мінімум на половині кас. У січні в Мінекономіки пропонували завершити їх установку в 2014 році.
Для того, щоб гарантувати виконання цього плану, Мінекономіки змінить "Порядок проведення торгівельної діяльності і правила торгівельного обслуговування населення". Для щорічного отримання ліцензії підприємці будуть зобов'язані мати платіжні термінали. Контроль за банківськими комісійними при проведенні платежів буде покладений на Антимонопольний комітет.
На думку торговців, уряд скоротив терміни терміналізації, аби встигнути підготуватися до приїзду туристів на чемпіонат з футболу Євро-2012. Вони вважають, що всі крупні гравці вже отримують вигоду від встановлених POS (з врахуванням банківських їх число складає 102,87 тис. шт.). Гендиректор Української торгівельної асоціації Ігор Кишко відзначає, що найскладніше буде встановити POS невеликим магазинам, обслуговувати які банкам невигідно. "Як можна поставити термінал в малій архітектурній формі, якщо там немає навіть касового апарату? - дивується гендиректор Асоціації підприємців побутової техніки і електроніки Олег Іванов. - Жоден банк не поставить там термінал за свій рахунок, розуміючи, що він ніколи не окупиться при такій кількості клієнтів". "Розпорядження 'поставити устаткування' не означає, що воно буде працювати, а не лежати в ящику", - вважає керівник бізнесу по роботі з торгівельними підприємствами Приватбанку Роман Негінський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас