Імунітет проти банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Імунітет проти банку

Казна та Політика
20870
Судова тяжба з банком дає шанс якщо не позбавитися кредиту, то принаймні добитися відтермінування його погашення, пише Weekly.ua
Нинішньої весни позичальники банків, які протермінувати виплати за кредитами, знов піддалися масованій атаці колекторських компаній. Weekly.ua з'ясовував, наскільки всемогутні банки і колектори в боротьбі з неплатниками і як максимально (до кращих часів) відтермінуватипогашення позики.
Друга хвиля
"На початку року відзначався сплеск звернень до суду громадян, які на собі випробували тиск банків через колекторські контори", - розповів Олександр Бричак, антиколектор. Він надає допомогу позичальникам, які не можуть своєчасно розраховуватися за кредитами, не змогли домовитися про відтермінування платежів і незастосування фінустановою санкцій.
Річ у тім, що банки з відступом кризи підсилили тиск на неплатників, але в той же час за минулий рік захисники громадян встигли набути позитивного досвіду в боротьбі з незговірливими банкірами. Виграші в судах кредитоотримувачів почастішали.
Звичайно, уникнути виплати боргу банку неможливо, проте цілком реально пом'якшити умови його погашення. Судові розгляди допоможуть відтягнути час, за який позичальник може відновити платоспроможність і переконати банк в тому, що готовий і надалі погашати кредит, але без накруток, якими він встиг обрости. Розглянемо деякі життєві ситуації і варіанти поведінки позичальника.
Знижуємо виплати
Отже, ви не можете своєчасно розраховуватися за кредитом, але не хочете розривати договір з банком, аби не втратити майно. В цьому випадку, вважають правозахисники, вам необхідно зробити таке:
1. Піти в банк і чесно признатися, що кожного місяця платити потрібну суму ви не можете. Теоретично після такої явки з повинною фінустанова на підставі вашої заяви мусить припинити нараховувати пені і штрафи. Проте, як правило, цього не відбувається, говорять адвокати. Хіба що банк до вас вже дуже прихильний - ви маєте позитивну кредитну історію, не доводили ситуацію до крайнощів і відразу повідомили про свою неплатоспроможність.
2. Попросити банк увійти у ваше становище - дозволити виплачувати лише відсотки і відкласти погашення тіла кредиту на потім. У випадку з громадянином Ф., який до кризи позичив у банку $15 тис., це спрацювало після того, як банк переконався - інакше виплати взагалі припиняться, а взяти з позичальника нічого.
3. Проконсультуватися з адвокатом, який за певну плату порекомендує, як вести переговори з банком. Як правило, оцінка шансів згідно з кредитною угодою в антиколекторів коштує від 100 до 500 грн.
Судимося
Якщо переговори з банком не увінчалися успіхом, а ваш консультант високо оцінив шанси на перегляд умов договору, подавайте позов до суду. При цьому, кажуть антиколектори, треба пам'ятати про таке:
1. Розгляд справи в суді дозволить вам тимчасово (рік-два) не вносити платежі з кредиту і оскаржити накрутки банку за час вашої неплатоспроможності. При цьому майно залишається у вашому розпорядженні. Як правило, від таких термінів нерви починають здавати не лише в колекторів, але і в "могутніх" банків. "У моїй практиці був випадок, коли після дев'яти місяців судових тяганин представники банку сіли за стіл переговорів з позичальником. Вважаю це своєю попередньою перемогою", - повідомив адвокат Михайло Костянецький.
2. Вас навряд чи виселять із заставної квартири, якщо на цій житлоплощі прописані діти, інваліди, якщо нерухомість здана в оренду або на неї претендують інші родичі. Одне слово, справа обростає обставинами, які в суді можна розглядати роками, що в принципі вам на руку. Вони називаються обтяжливими.
3. У суді можна добиватися визнання договору удаваним, недійсним або просити визнати окремі його пункти сумнівними. Довести, що договір удаваний, фактично означає те, що він був укладений без вас, під тиском, а позичальник був лише поставлений перед фактом заборгованості. Недійсним визнається договір, умови якого були свідомо нездійсненними, оскільки він включає пункти, що суперечать законодавству. Наприклад, Василь І. уклав договір з банком, зробивши житло і майно предметом застави, але дружину про це не повідомив, а банк її згоди не вимагав.
Більшість банківських позовів вдалося оскаржити на підставі того, що банки не мали ліцензії, але часто-густо кредитували населення у валюті. Друга причина - клієнтам нараховувалися відсотки та інші суми, не включені в умови договору, що дозволяло визнати документ недійсним з вини самих фінустанов. Говорять, таких випадків було багато в період масової роздачі грошей громадянам.
4. Офіційні й неофіційні судові витрати потягнуть на 10-50% від суми позову, кажуть фахівці. При цьому в приватних бесідах вони уточнюють, що суддя трактує закон на користь позичальника, побачивши суми від $5 тис. Одноразовий супровід підзахисного в суді обійдеться від 500 грн. до $100-300 залежно від шансів на успіх і того, як удасться домовитися з антиколектором.
Дружимо з виконавцем
Якщо ви не намагалися вирішити проблему з банком своєчасно, не пробували чесно помиритися і не подали на кредитора до суду, вам зателефонує судовий виконавець, готовий вилучити ваше майно на користь фінустанови. Відтягнути цю неприємну мить можна двома способами. Перший - прихилити до себе судового виконавця. Він стає згідливішим, як стверджують адвокати і колектори, починаючи з суми в $2 тис.
Відтермінування буде недовгим, лише декілька місяців, але цього вистачає для того, щоб встигнути скористатися другим варіантом - почати оскаржувати пред'явлене вам рішення в суді. В цьому випадку запускається схема, наведена вище, - позов до суду. Це дозволить відтерімнувати вилучення майна і дасть вам перепочинок для поліпшення матеріального становища. Проте ця процедура може вимагати підключення додаткових ресурсів, наприклад преси, яка виставить банк-кривдник в непривабливому вигляді, прокуратури, міліції, якщо банк допустив багато промахів при складанні договору.
Ростислав Кравець, управляючий партнер ТОВ "Ольга Демченко і партнери"
В одній з останніх виграних нами справ суд зобов'язав банк розділити рахунки позичальникові для погашення кожного кредиту окремо. Суть суперечки була в наступному. У позичальника є три кредитні договори з банком, погашення за якими відбувається внесенням коштів на один розрахунковий рахунок. У зв'язку із зростанням курсу долара і кризою в економіці у позичальника була можливість погашати в повному обсязі два кредитні договори, а за третім вносити платежі не повністю. На неодноразові письмові прохання позичальника розділити рахунки банк відповідав відмовою. Виходило, що позичальник не погашав всі три позики і пеня і штрафи нараховувалися за всіми кредитами.
На жаль, суди нечасто стають на бік позичальників. Але останнім часом позитивних рішень стало значно більше. Один з основних аргументів, з якими почали погоджуватися суди, - це істотна зміна обставин. Згідно з законодавством в цьому випадку можна вимагати внесення змін до договору або просити суд його розірвати.
Почали суди звертати увагу і на відсутність законних підстав для видачі валютних кредитів резидентам України, внаслідок чого кредитні договори визнаються недійсними або удаваними.
Поступок, які насправді полегшують навантаження на позичальника не лише короткочасно, але і при подальшому погашенні кредиту, я в своїй практиці не зустрічав. Реальні поступки банки роблять лише за рішенням суду. Реструктуризація або відтермінування в розумінні банків призводить лише до нетривалого ослаблення тиску на позичальника, збільшуючи при цьому кінцеву заборгованість перед банком на 30-50%.
В світі
В Техасі бізнесмен Джек Ендрю Стак, який збанкрутував, підпалив свій будинок і на особистому одномоторному літаку врізався в будівлю місцевої податкової служби. При цьому загинув сам пілот і ще одна людина. Як стало відомо з довгого передсмертного листа, який Стак розмістив на своєму сайті, його давно переслідували невдачі, а останньою краплею стало повідомлення про податкове вирахування $10 тис. за минулий рік, коли він не заробив ні цента.
Тері Хоскінс, житель Москоу (США, штат Огайо), нещодавно зніс бульдозером свій будинок після того, як банк-заставотримувач ініціював процедуру переходу нерухомості на свою власність. "Я винен 160 тисяч за будинок, який коштує 350 тисяч, і хтось хоче його забрати... Тому я вирішив його знести", - заявив Хоскінс.
В Україні про подібні приклади розкажуть хіба що адвокати, і то з небажанням, посилаючись на кодекс честі.
Наталія Заславська
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас