"Юліну тисячу" змінить "азаровський безнал" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Юліну тисячу" змінить "азаровський безнал"

Казна та Політика
12335
Кабінет міністрів заявив про плани відновлення з 2011 р. повернення заощаджень вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР. Це передбачено змінами до закону "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України", схваленими на вчорашньому засіданні уряду.
Експерти тим часом вважають виплату компенсацій з початку наступного року малоймовірною.
Розроблена урядом законодавча ініціатива, повідомив вчора на брифінгу міністр фінансів Федір Ярошенко, підвищить ефективність використання бюджетних коштів і створить передумови для введення безготівкової форми погашення держборгу. Повернення вкладів в безготівковій формі, за словами міністра, дозволить уряду заощадити на оформленні розрахунків і прискорити виплату компенсацій. Гроші виплачуватимуть через установи Ощадбанку "в однакових розмірах, незалежно від заощаджень, із загального фонду держбюджету", - повідомив глава Мінфіну.
Законопроект передбачає створення інформаційно-аналітичної системи реєстру вкладників, реєстру страховиків і застрахованих осіб. Складені попереднім урядом відповідні реєстри вже недійсні, уточнив Ярошенко.
Розпочати виконання планів уряду вже в поточному році не удасться - кошти для компенсації вкладів в Ощадбанку СРСР не передбачені в держбюджеті на 2010 р. Повертати вкладникам збереження Кабмін планує з 2011 р.- зараз починається робота над проектом бюджету майбутнього року, зазначив Федір Ярошенко, і згадані виплати проводитимуться виключно в межах коштів, передбачених в держбюджеті.
За законом "Про держгарантії відновлення заощаджень громадян", на 1 жовтня 1996 р. заборгованість держави перед вкладниками колишнього Ощадбанку СРСР склала 131,96 млрд. грн. З 1997-го по 2007 р. на погашення боргу було виділено 4,1 млрд. грн. У січні 2008 р. Кабмін Юлії Тимошенко своєю постановою №1 вирішив виплатити компенсації із вкладів в обсязі 6 млрд. грн. (розмір компенсації знаходився в межах 1 тис. грн.). У бюджеті 2009 р. на ці заходи передбачили 250 млн. грн. За офіційними даними, кількість претендентів на ці гроші склала 12,523 млн. громадян, але коштів вистачило лише для 6,388 млн. Аби задовольнити решту вкладників, потрібно від 5,8 до 6,4 млрд. грн.
Втім, вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР навряд чи варто розраховувати, що виплата компенсацій поновиться вже з початку 2011 р. Член парламентської фракції БЮТ Юрій Полунеєв, який входить у провладну більшість в Раді, повідомив "i", що терміни виплат і розмір компенсацій залежать від темпів розвитку економіки і наповнюваності бюджету. На думку депутата, за сприятливих обставин виплати можна буде відновити з другої половини 2011 р. або з початку 2012 р. Сьогодні ж вітчизняна економіка ще не відновилася після кризи. Зважаючи на це, на думку пана Полунеєва, в держбюджеті наступного року не повинно бути статей, що істотно збільшують витрати держави.
В свою чергу екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко нагадав, що попередня влада спробувала заробити бали на цій темі, але зіткнулася з відсутністю в держбюджеті коштів для виконання своїх обіцянок. "Цілком і повністю популістський і аналогічний задум нового уряду", - констатував економіст. Серед набагато важливіших завдань Кабміну Миколи Азарова сьогодні забезпечення своєчасності виплати зарплат і пенсій. На цьому тлі знайти джерело фінансування для виплати компенсацій із вкладів наступного року, на думку експерта, уряду буде дуже складно.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас