Боргові проблеми у єврозоні обвалили українські євробонди і внесли корективи у плани із нових випусків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргові проблеми у єврозоні обвалили українські євробонди і внесли корективи у плани із нових випусків

Фондовий ринок
730
Українські єврооблігації разом з іншими активами на ринках, що розвиваються, істотно постраждали через зростання напруженості довкола бюджетної системи Греції, здатності цієї країни обслуговувати борг і вірогідність "розповзання" кризи за межі однієї країни.
Як говориться в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" аналітиків інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна", найбільш сильне падіння на поточному тижні спостерігалося із суверенних випусків. Експерти пояснюють це тим, що загроза стабільності єдиної європейської валюти призвела до розпродажів і втечі капіталів в долар США.
За їх даними, ціни "коротких" випусків суверенних єврооблігацій Україна-11 і 12 в п'ятницю знизилися до 97-99% від номіналу в порівнянні з 100-101% від номіналу тижнем раніше. Прибутковість середньо- і довгострокових випусків суверенних єврооблігацій зросла в середньому на 150-170 б. п.
Як зазначають трейдери "Трійки Діалог Україна", високий попит, що підняв ціну бондів "Нафтогаз-України"-14 в кінці минулого тижня до 107,75, підтримував його котирування на початку поточного тижня, проте високі ризики на світових ринках в цілому змусили інвесторів фіксувати довгі позиції і в цьому активі.
В підсумку в п'ятницю ціна бондів "Нафтогазу України" впала до 101-102% від номіналу. Проте не дивлячись на падіння ціни, спред до суверенної кривої залишається досить вузьким - 60 б. п. в порівнянні з 105-125 б. п. в попередні місяці.
За оцінкою аналітиків, ліквідними також на поточному тижні залишалися нові випуски єврооблігацій (ДТЕК-15, Миронівський хлібопродукт-15) і єврооблігації Укрексімбанку. Як повідомили в "Трійці Діалог Україна", ціни активів також постраждали, опустившись на 5-5,25 п. п. з двох нових випусків бондов і близько 3,5 п. п. - по Укрексімбанк-15, який є одним із найбільш ліквідних і репрезентативних на кривій емітента випуском.
Як повідомив агентству аналітик інвесткомпанії "Фенікс" Дмитро Бородай, у зв'язку з несприятливою кон'юнктурою більшість українських емітентів відклали випуски єврооблігацій, поки ситуація на світових ринках не стабілізується.
За його словами, Приватбанк відмовився від розміщення євробондів, відклавши випуск на невизначений термін.
Крім того, "Метінвест", що планував закрити книгу заявок на цьому тижні, переніс операцію на наступний тиждень.
Експерт також припускає, що при збереженні поточних рівнів прибутковості на українські єврооблігації, Україна може перенести випуск суверенних єврооблігацій, який спочатку був запланований на червень, на другу половину 2010 року.
Прогнозуючи подальшу динаміку українських бондів, Д.Бородай зазначив, що значною мірою ціни на українські бонди залежатимуть від розвитку ситуації на світових ринках капіталу і реакції гравців на події в Греції. В даний час інвестори побоюються, що боргова криза в цій країні може поширитися на інші країни зони євро, що викличе уповільнення глобального економічного зростання і подальші падіння фондових індексів.
Водночас він додав, що ціни на багато українських випусків опустилися до привабливого рівня і зараз є фундаментально недооціненими.
За оцінкою Бородая, сектор українських єврооблігацій вже досяг "дна", і схильні до ризику інвестори почнуть активні покупки вже наступного тижня, що підтримає котирування від подальшого падіння.
За коментарем дилера відділу торговельних операцій інвестиційної компанії "Драгон Капітал" Світлани Русакової, побоювання з приводу того, що фінансові проблеми Греції поширяться на інші країни, вимушують інвесторів триматися подалі від ринків, що розвиваються, обмежуючи там свою присутність. Тому компанії, що тимчасово припинили свої розміщення зважаючи на несприятливу кон'юнктуру на світових майданчиках, швидше за все, скористаються можливістю повернутися на ринок у момент зниження на нім прибутковості, а також, коли Україна отримає підтвердження про черговий транш від МВФ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас