Родинний гаманець: куди дівається зарплата? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Родинний гаманець: куди дівається зарплата?

Казна та Політика
9561
Статистика стверджує: українці витрачають на продукти харчування близько половини своїх доходів.
Питання "Куди діваються гроші?" стало риторичним. Звичайно, при правильному підході відповідь на нього знайти зовсім неважко, але, з іншого боку, пригадати, на яких такі потреби за два-три дні пішов весь аванс, під силу далеко не кожному.
Якщо ви не можете точно сказати, скільки грошей вам необхідно на оплату рахунків, якщо важко з відповіддю на питання, як багато грошей у вас іде на повсякденні витрати, якщо поняття не маєте, на що витратили останню зарплату, значить, прийшов час навчитися рахувати власні гроші і пробувати жити відповідно до своїх коштів!
Якщо ми такі розумні, чому такі бідні?
Серед наших співвітчизників дуже мало багатих людей, і причина цього неприємного факту криється не лише в тому, що ми мало заробляємо. На думку експертів, до невеликих зарплат додається повне невміння українців розпоряджатися власними грошима. Тому більшості з нас досить важко буде стати мільйонерами.
Опитування, проведене центром Разумкова влітку минулого року, показало: оцінюючи рівень своїх доходів, лише третина українських сімей призналися в тому, що грошей їм в цілому на життя достатньо. У двох з п'яти опитаних сімей доходів ледве вистачає на харчування і придбання недорогих речей, забезпеченими себе вважають 8% респондентів, а дозволити собі придбати все, що хочуть, можуть лише в кожній двохсотій сім'ї. І в таких результатах немає нічого несподіваного, адже для більшості наших співвітчизників поняття організації особистого бюджету зводиться до декількох зелених купюр, захованих під матрацом про чорний день".
Статистика стверджує: українці витрачають на продукти харчування близько половини своїх доходів, тому не дивно, що, вирішивши економити, багато хто починає урізувати саме витрати на їжу. І тут відбувається щось парадоксальне. Людина економить кожну копійку, купуючи продукти в супермаркеті, вона ладна сперечатися до хрипоти, виторговуючи копійки на ринку, а потім разом спускає залишок грошей на якісь дрібнички. Чому ж так відбувається?
Психологія імпульсів
Психологи сходяться на думці, що більшість людей швидше схильна витрачати гроші спонтанно і безрозсудно, ніж мудро і на діло.
- Головна причина безглуздих витрат криється в тому, що фінансовий спосіб життя людини дуже рідко відповідає його справжнім бажанням і цінностям, - вважає психолог-консультант Марина Деркач. - За кожною марною тратою ховається певна емоційна потреба. Скажімо, цілком можливо, що дівчина, яка купує дорогу сумочку, хоче таким нехитрим чином "утерти ніс" подрузі, а молодого чоловіка, який бере в кредит престижну машину, насправді роздирає зневага оточуючих.
Тим, хто в цих прикладах впізнав себе, психолог радить правдиво відповісти на питання: що саме ви бажаєте отримати в обмін на свої гроші? Чого насправді хочете добитися за рахунок чергової покупки? Мабуть, вам бракує пошани оточуючих, упевненості в собі, схвалення, щастя, кохання? А можливо, шляхом придбання речі, яка спочатку вам не за кишенею, ви хочете добитися хоч би видимої приналежності до певного соціального прошарку або прагнете комусь сподобатися?
- Все це самообман, оскільки жодна річ в світі не здатна задовольнити емоційні потреби людини і поліпшити її душевний стан. І якщо замислитися над справжньою цінністю товарів і послуг, які людина збирається придбати, кількість непотрібних витрат зменшиться в рази, - переконана психолог.
Розумні заощадження і безрозсудні витрати
Фахівці стверджують, що гроші відкладати набагато легше, якщо людина розуміє, для чого він це робить. Все розмаїття цілей, для досягнення яких люди починають відкладати заощадження, можна розділити на три великі групи:
  • досягнення фінансових цілей (відкриття своєї справи дорога покупка і т.д.);
  • непередбачені витрати;
  • відпочинок і розваги.
До речі, на останній пункт психологи радять звернути особливу увагу. Вирішивши віднині бути бережливим, людина часом повністю відмовляється від задоволень, але це зовсім не правильно: рано чи пізно така поведінка призведе до того, що життя здасться нудним і одноманітним. Тому резервувати деяку суму грошей на відпочинок і розваги просто необхідно! Але при цьому не потрібно плутати заплановані задоволення з так званими безрозсудними витратами.
Практика показує, що безрозсудні витрати (тобто витрати, без яких можна легко обійтися) в своєму бюджеті без зусиль виявить кожна сім'я. Деякі безрозсудні витрати настільки поширені, що їх можна назвати справжнісінькими викрадачами наших грошей:
  • азартні ігри;
  • алкоголь і сигарети;
  • харчування поза домом;
  • надмірне використання води, електроенергії, стільникового зв'язку;
  • покупки, зроблені під впливом хвилинного пориву;
  • задоволення миттєвих дитячих витребеньок;
  • бажання "наздогнати" за сусіда, начальника, друга тощо.
Методи боротьби з цими "викрадачами" зрозумілі і, можна сказати, очевидні:
  • відмовитися від азартних ігор;
  • зменшити споживання алкоголю і сигарет;
  • за можливістю готувати дома;
  • економити електроенергію, воду, газ і т.д.;

    не витрачати час і гроші на пусті телефонні розмови;

  • здійснювати покупки за заздалегідь складеним планом;
  • пояснити дітям, що вони не можуть мати всього, що бачать довкола себе;
  • зрозуміти, що зовсім не обов'язково мати все, що мають інші.
Підрахуйте, скільки грошей можна було б економити щомісячно, зменшивши хоч б деякі з вищезгаданих витрат, і помножте підсумковий результат на 12. Повірте, сума потенційної річної економії вас сильно здивує! І не варто боятися, що, посадивши себе на "фінансову дієту", ви зробите своє повсякденне існування нестерпним. Зовсім навпаки: життя стане не лише стабільнішим, але і приємнішим. Адже нашою кінцевою метою є не нудна економія, а придбання корисної звички витрачати свої гроші на справді важливі речі!
Наталія Мічковська
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас