Вісім пасток і хитрощі кредитів під "0%" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вісім пасток і хитрощі кредитів під "0%"

Кредит&Депозит
15328
Що б там не казали, але у нас найбільші добродійники - це банки. Самі подумайте, у всьому світі кредити видають лише під відсотки. У нашому цивільному кодексі записано, що кредит - це видача грошей на якийсь час і за винагороду. Але українські банки, розуміючи всі тягарі і клопоти українських позичальників, активно видають кредити під "0%". Приходить позичальник в банк, а йому відразу "Беріть, беріть це все безкоштовно, ми Вам ще повинні, що Ви у нас безвідсотковий кредит отримали". Не життя, а мрія позичальника. Коли б не одне "але".
Безвідсотковий кредит можна отримати лише на окремі товари і лише в окремих торгівельних мережах
Одне "але", або вісім пасток
Як не складно здогадатися, безвідсотковий кредит можна отримати лише на окремі товари і лише в окремих торгівельних мережах або автосалонах. При цьому може виникнути низка обставин неподоланної сили, які ніяк не дозволяють клієнтові скористатися безкоштовним кредитом.
Модель товару, на який поширюється нульова ставка, зараз не на складі, але, є у продажу дещо інша модель, але вона вже під кредит з відсотками. Або інший варіант, на підставі перевірки документів потенційного позичальника, скорингова система не дозволяє йому отримати безвідсотковий кредити, бо в нього низька платоспроможність, але при цьому він може отримати відсотковий кредит.
Безвідсотковий кредит поширюється лише на товар зі спецціною. Нескладно здогадатися, що в ціну включені всі відсотки за кредит на декілька років наперед. Ремарка: справді може поталанити. Торгівельні мережі згодні уступити банку торгівельну знижку при розпродажі старих моделей або товару, який залежався на складі. В цьому випадку ціни на кредитний товар і товар для прямих продажів однакові.
Кредит безвідсотковий, але при отриманні кредиту необхідно сплатити комісію за оформлення кредитного рахунку, і потім, при погашенні кредиту, за кожен платіж сплачується комісія за обслуговування цього рахунку. Сума комісії еквівалентна ставці за кредитом.
Комісія не стягується, але за оформлення кредитного рахунку стягується фіксована плата і потім щомісячно потрібно платити за супровід цього кредитного рахунку. Як правило, фіксована сума береться за середньою величиною кредиту. Тому, чим більший розмір кредиту, тим нижча його вартість для позичальника.
Немає комісії, немає додаткових платежів за оформлення кредиту, але при цьому позичальник виплачує кредит за чітким графіком, де вказана сума кожного платежу.
Склавши всі ці платежі, помічаєш, що сума значно перевищує суму покупки товару. Відсотки з кредиту включені в суму щомісячних платежів.
Немає комісії, немає додаткових платежів за оформлення кредиту, і сума щомісячних платежів розрахована правильно, але погашати кредити можна лише через каси банку або його термінали, при цьому банк буде вилучати плату за внесення грошей у банк у розмірі ставки за кредитом.
Немає комісії, немає додаткових платежів, сума щомісячних платежів розрахована правильно, немає комісії за внесення грошей на кредитний рахунок, але є комісія за зарахування грошей на кредитний рахунок у розмірі ставки за кредитом.
Немає комісії за відкриття, за перерахування грошей, за супровід кредитного рахунку, за зарахування грошей на рахунок, правильно розраховані щомісячні платежі з погашення кредиту, але позичальник обов'язково повинен застрахувати своє життя у певній страховій компанії.
При цьому страхові платежі повинні сплачуватися щомісячно, у разі несплати банк автоматично нараховує високий штраф на суму кредиту.
Записки на манжетах, або вісім хитрощів
Інформація про "0%" за кредит пишеться на видному місці і розділі "Платежі з кредиту". А інформація про комісію скромно записана в розділі "Права і обов'язки позичальника".
Інформація про комісію і додаткові платежі записується в додатковій угоді, яка підписується вже після всіх документів. При цьому в кредитному договорі є обмовка, що в разі непідписання додаткової угоди кредитний договір недійсний.
Комісія за відкриття рахунку розраховується на суму кредиту плюс десятиразову облікову ставку НБУ. Комісія або дуже низькі відсотки розраховуються не на суму кредиту, а на суму товару, який купується в кредит. Особливо це популярно, якщо позичальник зобов'язаний сплатити не менше 50% вартості товару готівкою.
Штрафні санкції з розрахунку 1% за один день (типу 360% річних) в разі, якщо позичальник не погасив кредит в чітко обумовлену дату. Або те ж саме, якщо він погасив кредит дочасно.
Пеня, якщо кредит погашається не в обумовлений термін, а у вечірній час, тобто після 15.00.
Обов'язковий щомісячний платіж за оренду автостоянки (реально ніхто там машину не тримає), але згідно з умовами кредитного договору машина, яка перебуває в заставі, зобов'язана на ніч зберігатися на чітко обумовленій стоянці.
Штраф і пеня, якщо позичальник пропустив день і не показав заставну машину спеціалісту банку.
Талант людей не має меж. А вигадки - тим більше. Лише окремі банки без різних там вишукувань пишуть просто і зрозуміло: Автокредити 23-26% річних, споживчі кредити 36-49% річних, іпотечні кредити не видаємо.
Олександр Охріменко
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас