Пішли на спад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пішли на спад

Кредит&Депозит
2183
За підсумками I кварталу 2010 р. сукупний збиток банківського сектора склав 4,5 млрд грн. Для порівняння: за аналогічний період 2009 р. втрати банків перевищили 7 млрд грн., З яких 4,4 млрд грн. припадали на Укрпромбанк.
Плюс-мінус
У нинішньому році негативний фінансовий результат зафіксований у 35 банків, тоді як у минулому році "в мінусі" виявилась 65 фінустанов. Варто зазначити, що левова частка нинішнього збитку банківської системи припадає на проблемний "Родовід-Банк", який задекларував втрати на 3,2 млрд грн. "Ми сформували резерви під непередані нам активи Укрпромбанку.
Згідно з двосторонньою угодою, затвердженою НБУ і Мінфіном, цей банк повинен передати нам активи або ж розрахуватися з нами в грошовій формі ", - повідомляє "Бізнесу" Сергій Щербина, тимчасовий адміністратор" Родовід-Банку". За його словами, Укрпромбанк (знаходиться на стадії ліквідації) відмовляється виконувати дані зобов'язання. З цього приводу, "Родовід-Банк" судиться з Нацбанком. Нагадаємо: наприкінці 2009 р. депозити населення Укрпромбанку були переведені до "Родовід-Банку".
До "десятки" за рівнем збитковості увійшли також банки з іноземним капіталом, найзбитковішим з яких виявився УкрСиббанк. У той же час велика частина вітчизняних банків закінчила I квартал із прибутком. Найбільший "плюс" продемонстрували ПриватБанк (215 млн грн.) Та Ощадбанк (190 млн грн.). Традиційно прибутково спрацювали банки з іноземним капіталом, що спеціалізуються на обслуговуванні великих міжнародних компаній, - Сітібанк (107 млн грн.), "ІНГ Банк" (110 млн грн.) І "Креді Агріколь" (колишній "Каліон Банк", 142 млн грн. ). Зазначимо також, що в I кварталі виявилася прибутковою діяльність "Райффайзен Банку Аваль" і "ОТП Банку", які у 2009 р. входили до числа найбільш збиткових фінустанов.
"Одні банки вважали за краще зафіксувати всі збитки в минулому році, створивши резерви в необхідному обсязі. Це дозволило їм почати поточний рік, що називається, з чистого аркуша. Є банки, які в нинішньому році продовжують вирішувати проблеми, що виникли у попередньому періоді", - пояснює Володимир Лавренчук, голова правління "Райффайзен Банку Аваль". Поліпшення фінансового результату банківського сектора обумовлене зниженням витрат фінустанов на формування резервів під проблемні кредити, що, у свою чергу, пояснюється відносною стабілізацією якості кредитного портфеля.
"У будь-якому випадку кредитний портфель не поліпшується, а погіршується, але меншими темпами, ніж в 2009 р. Банки продовжують формувати резерви, хоча і в менших обсягах", - підкреслює Лавренчук. Дійсно, за даними НБУ, за I квартал 2010 р. протермінована заборгованість за кредитами збільшилася на 2 млрд грн., До 71,8 млрд грн. У той же час обсяг резервів, сформованих банками під кредитні операції, зменшився на 0,8 млрд грн., До 98,4 млрд грн. При цьому деякі фінустанови, навпаки, активно збільшували резерви. Серед таких - "ВТБ Банк" (1,5 млрд грн.), ПриватБанк (1,3 млрд грн.) І Укрсиббанк (1 млрд грн).
Течуть річкою
Банки стали поступово забувати про дефіцит ліквідності. Більше того, банкірам доводиться вирішувати проблему розміщення залучених ресурсів. У I кварталі поточного року спостерігалось активне надходження у банківську систему депозитів фізичних осіб. Не дивно, що за звітний період портфель вкладів населення збільшився майже на 4%, до 219 700 000 000 грн. Позитивну динаміку продемонстрували 115 банків з 180 діючих на ринку. Беззаперечним лідером з притоку заощаджень громадян став ПриватБанк (+3,4 млрд грн.)
Подібна динаміка дозволила фінустанові збільшити депозитний портфель до 37 млрд грн., що більш ніж удвічі перевищує аналогічний показник його найближчого переслідувача в цьому сегменті ринку - "Райффайзен Банку Аваль". Серед банків з іноземним капіталом найбільший приріст депозитів населення продемонстрував УкрСиббанк. Позитивну динаміку показали також банки з російським капіталом - "ВТБ Банк" і "Альфа-Банк (Україна)". Традиційно довірою вкладників користувалися держбанки - Ощадбанк і Укрексімбанк.
Примітно, що припливом депозитів зміг похизуватися навіть націоналізований минулого року Укргазбанк. А ось "Родовід-Банк", також "новий" держбанк, лідирує з відтоку коштів вкладників (-2,1 млрд грн.). Проте слід враховувати, що настільки жалюгідний показник пояснюється головним чином виплатою депозитів вкладникам Укрпромбанку, які раніше були переведені в "Родовід-Банк". Дивно, що в I кварталі 2010 р. депозити фізосіб втрачали банки з іноземним капіталом.
Так, відтік коштів населення з "Райффайзен Банку Аваль" склав 321 млн грн., "ОТП Банку" - 180 млн грн. "У нас надмірна ліквідність, тому ми можемо собі дозволити виходити на депозитний ринок з більш низькими ставками. Така політика призвела до деякого відтоку коштів населення", - зазначає Лавренчук. Депозитних втрат також зазнали Кредобанк, "СЕБ Банк", Сведбанк і "Універсал Банк".
У березні поточного року вперше з початку кризи було зафіксовано надходження коштів юридичних осіб у банківську систему в гривні на загальну суму 9 млрд грн. Учасники ринку пояснили це збільшенням обсягу інвестицій з боку іноземців. За словами Владислава Кравця, члена правління Промінвестбанку, нерезиденти спрямовують кошти в Україну для купівлі ОВДП або акцій вітчизняних емітентів. До прийняття рішення про придбання тих або інших інструментів гроші тимчасово осідають на банківських рахунках. Як результат, за підсумками усього I кварталу депозити компаній зросли майже на 2%, до 118 300 000 000 грн. Лідером за приростом корпоративних депозитів став ПриватБанк (+1,9 млрд грн.). Цікавий також факт збільшення депозитів юридичних осіб у проблемному "Надра Банку" на 0,8 млрд грн., До 2,4 млрд грн. За інформацією Бізнесу, зростання депозитної бази пояснюється тим, що потенційний інвестор Дмитро Фірташ нібито переклав деякі пов'язані з ним компанії на обслуговування в "Надра Банк".
Кредитів - немає
Незважаючи на інтенсивне зростання ресурсної бази, українські банки не можуть похвалитися такими ж успіхами в кредитуванні. Так, портфель кредитів населенню за підсумками I кварталу скоротився майже на 5%, до 224 млрд грн. Традиційно найбільше цей показник "просідає" у банках з іноземним капіталом, які практично не видають нових кредитів, тоді як старі позики активно погашають позичальники. Невеликий приріст портфеля кредитів фізосіб показали всього 25 банків. Серед них варто виділити фінустанови, що спеціалізуються на дрібному кредитуванні , - "Дельта Банк" (+28,5 млн грн.) І "Російський Стандарт" (11500000 грн.).
Показово, що з початку 2010 р. значно зменшилось кредитування корпоративного сектора. Так, портфель кредитування юридичних осіб зменшився на 2%, до 473 млрд грн. Крім того, кредитну активність знизив Ощадбанк. А лідером з приросту кредитів корпоративним клієнтам став ПриватБанк (+6,5 млрд грн.). На другому місці з великим відривом виявився Промінвестбанк (+0,8 млрд грн.). Активно кредитують й інші банки з російським капіталом - Дочірній банк "Сбербанка Росії і" Альфа-Банк (Україна) ". Продовжує нарощувати кредитування юросіб державний Укрексімбанк. Варто відзначити приріст кредитування з боку банків з українськими власниками - Імекс-Банку і банку "Фінанси та Кредит", які рік тому претендували на рекапіталізацію за участю держави.
До "десятки" з приросту кредитів юридичним особам увійшов "Родовід-Банк", в якому досі працює тимчасова адміністрація НБУ. Зокрема, в кінці березня стало відомо, що ця фінустанова вирішила відкрити для приватної будівельної компанії "Мостобуд" кредитну лінію на 1,5 млрд грн. і виділила перший транш у розмірі 560 млн грн. Як уже писав "Бізнес", банки активно вкладають кошти в ОВДП і депозитні сертифікати НБУ. Подібні інвестиції в січні - березні цього року збільшилися на 11 млрд грн., До 35 млрд грн. Відзначилися держбанки і банки з іноземним капіталом. Наприклад, Укрексімбанк у I кварталі придбав цінні папери на 4 млрд грн., "Райффайзен Банк Аваль" - на 2,2 млрд грн., "Ерсте Банк" - на 1,5 млрд грн., УкрСиббанк і Укрсоцбанк - на 1,2 млрд грн. кожен і "ОТП Банк" - на 1 млрд грн.
Капітально
Внаслідок зниження темпів формування резервів під кредити, трохи зменшилися і потреби банків у додатковій капіталізації. За підсумками січня - березня регулятивний капітал банків збільшився на 11%, до 150 млрд грн., Тоді як активи трохи скоротилися. В результаті норматив адекватності капіталу (Н2) у банківській системі в цілому виріс до 20,8%, що вдвічі перевищує нормативне значення. За підсумками I кварталу найбільше збільшився власний капітал Укрексімбанку (+6,4 млрд грн.) та Укргазбанку (+1,7 млрд грн.). В обох випадках капіталізація забезпечувалася поповненням статутних фондів банків за рахунок бюджетних коштів. Крім того, НБУ зареєстрував зростання "статутників" приблизно десяти приватних фінустанов - ПриватБанку (+1 млрд грн.), Кредитпромбанку (+0,5 млрд грн.), Індекс-Банку (+0,3 млрд грн.) І т.д .
В той же час внаслідок формування додаткових резервів максимальне зменшення капіталу зафіксовано у "Родовід-Банку" (-2,3 млрд грн.), "ВТБ Банку" (-0,9 млрд грн.) та Укрсиббанку (-0, 6 млрд грн.). Як і раніше негативний балансовий капітал (-1,8 млрд. грн.) демонструє "Сведбанк (Україна)". НБУ повідомив, що банк збільшить статутний капітал у 2,5 рази, до 5441 млн грн., У квітні, після остаточного оформлення приєднання "Сведбанк Інвесту".
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас