"Ъ": Кількість платіжних карт скоротилася на 2 млн штук — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кількість платіжних карт скоротилася на 2 млн штук

Фінтех і Картки
666
Кількість активних платіжних карт в I кварталі скоротилася на 270,2 тис. шт. (-0,9%) - до 28,83 млн шт., а загальна їх кількість скоротилася на 7,2 млн карт, йдеться в звіті НБУ про динаміку розвитку ринку платіжних карт в Україні. Втім, виконавчий директор з питань платіжних систем і розрахунків НБУ Віктор Кравець уточнив, що в показниках центробанку була допущена помилка. "Приватбанк, в якого було найбільше зменшення (на 6,12 млн карт), у вівторок уточнив дані. Згідно з ними, діючими виявилися ще трохи більше 5 млн карт", - пояснив він. Таким чином, кількість банківських карт в обороті зменшилася всього на 2 млн шт.- до 42,4 млн шт.
Окрім Приватбанку, найбільше число карт вивели із обороту банки "Дельта" (-212,6 тис. шт.), "Надра" (-178,4 тис.), Родовід Банк (-150 тис.), "Райффайзен Банк Аваль" (-139,6 тис.). Але деякі банки навіть наростили емісію: Ощадбанк - на 26,5 тис. шт., "Хрещатик" - 15,5 тис., "Форум" - 11,6 тис., Кредобанк - 11,2 тис.
Загальне скорочення карткового ринку в НБУ пояснюють не лише традиційним чинником різкого зниження обсягів роздрібного кредитування, яке підтримувало емісію в докризові роки, але і новим чинником - ліквідацією деяких банків. Укрпромбанк, Іпобанк, Трансбанк, банки "Дністер", "БІГ Енергія" і "Арма", ліквідація яких почалася в I кварталі, на 1 січня мали сумарно 309,6 тис. карт. У розрізі ринку карт, по яких проведена хоч би одна операція за останні 12 місяців, зниження кількості - лише в половини банків.
Банкіри відзначають, що зниження кількості "робочих" карт не настільки показове, бо багато установ видають клієнтам депозитні карти, які стають активними після першого ж нарахування відсотків. Голова правління Укргазбанку Олександр Морозов говорить, що міграція зарплатних проектів між банками також дозволяє багатьом збільшити обороти по картах. При цьому установи заохочують клієнтів розплачуватися картами в торгівельних точках. "У нас проходить декілька акцій, направлених на привчання клієнтів до безготівкових розрахунків. Коли людина отримує назад на карту частину грошей, витрачених за покупку, це дає великий результат. Ми бачимо, що пенсіонери перестали масово знімати гроші", - говорить прес-секретар Приватбанку Олег Серга.
Проте реклама безготівкових розрахунків поки не підкріплюється розширенням мережі POS-терміналів: за три місяці їх стало на 191 менше - 102,87 тис. шт. Кравець пояснює це виводом з експлуатації терміналів застарілих моделей, що приймають карти з магнітною смугою: "Коли термінали неможливо модернізувати, їх знімають". Але директор Української асоціації банків-членів платіжної системи ЕМА Олександр Карпов упевнений, що динаміка кількості терміналів стане позитивною до кінця року. "Приріст терміналів буде, а після законодавчих змін торгівельні мережі стануть поступливішими при підписанні договорів з банками", - сказав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас