"Ъ": Марганцева суміш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Марганцева суміш

Фондовий ринок
385
Комерсант-Україна стали відомі подробиці можливого злиття крупних виробників марганцевої руди в Австралії - Consolidated Minerals Геннадія Боголюбова і публічної компанії OM Holdings. Вони вже почали проведення процесу due diligence, і, якщо операція здійсниться, протягом року буде створена друга в світі компанія з видобутку високоякісної марганцевої руди.
19 квітня OM Holdings (OMH) оголосила про можливість покупки в Consolidated Minerals (ConsMin) австралійської копальні Woodie Woodie. Компанії уклали угоду про конфіденційність, що передбачає проведення due diligence марганцевих активів ConsMin. Керуючий директор Metals Solutions (надає консультації ConsMin) Олег Шейко розповів, що йдеться про масштабнішу операцію - ConsMin і OMH розглядають можливість об'єднання активів: "Після завершення першого етапу due diligence операція може бути укладена у вигляді злиття компаній або різних варіантів спільного розвитку бізнесу: створення об'єднаної компанії, продажу активів, випуску нових акцій або комбінації вищезгаданого". За словами Шейка, процес due diligence розділено на дві фази через різницб у вимогах щодо розкриття інформації в публічних і приватних компаній. Він відзначив, що в разі прийняття позитивного рішення об'єднання ConsMin і OMH може зайняти 6-12 місяців.
За підсумками злиття ConsMin і OMH нова компанія займе друге місце в світі з виробництва низькофосфористої кремнійвмісної марганцевої руди. Олег Шейко уточнив, що ConsMin розраховує на частку в об'єднаному бізнесі, пропорційну вартості копальні. У OMH від коментарів відмовилися.
В 2009 році OMH добула 648 тис. т марганцевих руд. Зараз реалізує проект, який дозволить збільшити видобуток руді до 1 млн т на рік. Виручка склала $260,3 млн, чистий прибуток - $104,7 млн. Акції котируються на Австралійській фондовій біржі - капіталізація за підсумками вчорашніх торгів склала $909,17 млн.
В 2009 році ConsMin добула 800 тис. т марганцевих руд. У 2008 році Palmary Enterprises, підконтрольна Геннадієві Боголюбову, купила 100% ConsMin майже за $1 млрд. З того часу компанія не публікує свої фінпоказники. У 2006 році виручка ConsMin склала $213,8 млн, прибуток - $6,5 млн.
Геннадій Боголюбов робить спроби отримати оперативне управління над OMH з кінця 2008 року, коли ConsMin сконцентрувала 11,7% її акцій. У січні 2009 року ConsMin оголосила про намір збільшити частку в OMH до 25% і отримати місця в правлінні. Але акціонери OMH внесли низку змін до статуту компанії, таким чином захистившись від недружнього поглинання.
OMH могла погодитися на об'єднання з ConsMin у зв'язку з фінансовими труднощами, вважає аналітик Renaissance Capital Віталій Шушковський. Раніше в OMH заявляли, що потребують коштів і розглядають як можливість для їх залучення розміщення акцій на Гонконзькій фондовій біржі. "Можливо, OMH вирішила залучити фінансові можливості українських бізнесменів", - відзначає Шушковський. У 2010 році Forbes оцінив стан співвласників Приватбанку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова в $2 млрд і $1,7 млрд відповідно.
На думку Андрія Геруса з Concorde Capital, злиття ConsMin і OMH значно укріпить їхні позиції як продавців марганцевої руди і феросплавів і дозволить диктувати ціни споживачам. Окрім ConsMin, група "Приват" контролює гірничорудні активи в Україні, Африці і Грузії, добуваючи приблизно 10% марганцевої руди в світі. Крім того, група контролює феросплавні потужності в Україні, Росії, Грузії, Румунії, Польщі і США, загальна частка виробництва феросплавів яких в світі оцінюється приблизно в 20%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас