Не бикувати! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не бикувати!

Фондовий ринок
2136
30 березня 2010 року значення американського індексу Dow Jones Industrial Average сягнуло 10 895 пунктів. Рік тому, 6 березня 2009-го, індекс був на рівні 6626 пунктів, причому востаннє провідний світовий фондовий індикатор був на цьому рівні 1997-го, під час азіатської кризи. Ось уже рік, з березня 2009-го, на світовому фондовому ринку спостерігається ралі: індекс Dow Jones Average зріс на 64,4%, S&P 500 - на 84%, FTSE - на 56,6%.
Щоправда, основне зростання фондових ринків відбувалося влітку минулого року, коли найбільші закордонні банки один за одним рапортували про покращення своїх фінансових показників.
Проте й зараз позитивних новин, які рухають світовий фондовий ринок угору, вистачає. За даними міністерства торгівлі США, американський ВВП збільшився в IV кварталі 2009 року на 5,6% у річному вирахуванні (максимальний рівень за останні шість років). При цьому рівень безробіття у Штатах падає: у березні кількість тих, хто звернувся за допомогою, зменшилася. Ситуація у Старій Європі теж налагоджується: у березні рівень безробіття в Німеччині впав до 8%, що досить сильно здивувало аналітиків та економістів. "Дані ринку праці підбадьорюють, - зазначив економіст UniCredit Group Олександр Кох. - Урядові заходи надали цьому сектору серйозну підтримку".
Втім, шалене зростання світових фондових ринків торік - результат не лише відновлення європейської та американської банківських систем, а й "перепроданості" ринку. До весни 2009 року акції багатьох великих компаній світу коштували так дешево й торгувалися настільки мляво, що інвестори нарешті усвідомили: настав час купувати. "До того ж, у світовій фінансовій системі була зайва ліквідність, яка утворилася внаслідок антикризових заходів урядів США та Європи", - додає керівник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко.
Інвестори купували все підряд: починаючи з акцій провідних світових компаній на кшталт Apple та Baidu (вони, до речі, як і раніше, користуються величезним попитом) і закінчуючи паперами компаній Mongol Savkhi (монгольський виробник виробів зі шкіри) і Arco Vara (естонське агентство нерухомості). Причому скупка останніх, а також акцій інших компаній країн, що розвиваються, активно рухала ринок вгору.
Загалом на європейському і американському ринках зараз панують досить позитивні настрої. Проте є й негативні чинники впливу. По-перше, Португалія, Ірландія, Італія, Греція та Іспанія зазнають серйозних фінансових труднощів, дефіцити держбюджетів цих країн зашкалюють за прийняті в ЄС норми. Аналітики навіть охрестили ці країни абревіатурою PIIGS за першими буквами назв держав, що співзвучно англійському pigs ("свині"). Дефіцит держбюджету Греції, наприклад, сягає 12,7% ВВП, хоча уряд країни вже зобов’язався скоротити показник до 8,7% до кінця цього року. Такі розвинені країни, як Велика Британія, Франція, Німеччина, наразі відмовляються допомагати проблемним державам єврозони, пропонуючи тим для початку спробувати позичити гроші в МВФ або в інституційних інвесторів на європейському, американському або азіатському ринках капіталу.
"Крім того, поки що не зрозуміло, як згортання заходів зі стимулювання економіки США позначиться на розвитку Сполучених Штатів", - зазначає аналітик ІК Phoenix Capital Андрій Нестерук. Експерти побоюються, що зростання американського ВВП і прискорення споживання пов’язані винятково із заходами уряду щодо порятунку економіки, але не з реальним відновленням ринків. "Втім, відмова уряду США вливати гроші в американську економіку може навіть позитивно позначитися на стані фінансових ринків: у середньочасній перспективі для інвесторів це стане сигналом того, що світова економіка справді вийшла із кризи", - резюмує Андрій Нестерук.
По-третє, попри покращення економічної ситуації у США та Великій Британії, аналітики рейтингових агентств думають про те, щоб знизити суверенний рейтинг двох провідних світових держав. Впродовж останніх двох десятків років їх рейтинги були найвищими (ААА), тому зниження оцінок може викликати відплив капіталу з ринків.
Однак усі ці негативні чинники якщо й вплинуть на розклади на світовому фондовому ринку, то мало. "Чорний" 2008-й, коли фондові ринки валилися один за одним, у найближчу п’ятирічку навряд чи повториться: багато активів усе ще недооцінені, при цьому грошей у світовій фінансовій системі вистачає.
Гальму-у-уй!
В українській економіці й на фондовому ринку ситуація дещо інша, ніж за кордоном. Там ринки зростають на позитивних новинах, у нас - на прогнозах та очікуваннях. Торік ВВП впав на 15,1%, 2010-го зростання очікується не більш ніж 4% (прогноз НБУ), домовленостей з МВФ дотепер не досягнуто через розбіжності фонду та уряду України щодо розмірів дефіциту держбюджету на цей рік. На український ринок ці новини ніяк не вплинули: з початку року вітчизняний фондовий ринок зріс на 61%, а торік - взагалі на 90%.
Набагато більшою мірою на наш ринок вплинули вибори президента. Для інвесторів (причому як українських, так і іноземних) виявився важливим не так вибір народу, як сам факт вибору і, хоч як дивно, концентрація практично всіх гілок влади України в руках однієї політичної сили.
Зростання українського фондового ринку ґрунтується винятково на оптимізмі інвесторів. "У поточне котирування акцій уже закладено прогнози про позитивні фінансові результати компаній і зростання економіки за підсумками 2010-року", - пояснює голова департаменту торгівлі ІК BG Capital Вадим Самар. Нагадаємо: нинішнє котирування українських акцій перебуває на рівні березня 2007-го, тоді як загалом за підсумками того року український біржовий ринок злетів на рекордні 135%, після чого 2008 року обвалився на 75%.
Наразі український ринок "перекуплено", тобто багато акцій уже переоцінено. Це визнають усі без винятку аналітики. І всі одностайно говорять про корекцію, яка фактично вже почалася: 1 квітня ринок потихеньку почав падати. "До слова, влітку також очікується сезонний спад", - додає директор з управління активами ІTT-Менеджмент Віктор Федоров.
Ось тільки наскільки глибокою буде корекція, не береться спрогнозувати жоден економіст. "Після березневого зростання ринку на 30% корекція можлива на рівні 15%", - вважає Володимир Грищенко. За його словами, ринок вже сягнув свого максимуму. У найгіршому разі половину цього зростання ми до кінця року втратимо. Втім, песимізм експерта поділяють небагато аналітиків - більшість із них все ж таки схиляються до думки, що ринок ще підросте. Наприклад, генеральний директор КУА "Райффайзен Аваль" Вадим Мосійчук збільшив частку акцій у фондах компанії: на його думку, протягом року папери ще зростуть.
Крім суто технічної корекції, на наш ринок впливатимуть економічні чинники: проблеми з держбюджетом і перебіг переговорів із МВФ. "Ми також не залишимося осторонь тенденцій світових фондових індексів, тож на нашому ринку багато чого залежить від ситуації за кордоном", - нагадує Андрій Нестерук. Іноземні фонди традиційно інвестують в Україну як в одну із країн, що розвиваються, - якщо капітал спрямовується, наприклад, на російський фондовий ринок, то українському теж перепадає. А прогнози щодо країн, що розвиваються, зараз досить оптимістичні. "Ринки, що розвиваються, нині зростають швидше за розвинені: під час кризи багато з них обвалилися надто сильно", - зазначає Віктор Федоров. Щоправда, і амплітуда коливань на цих ринках буде чималою, додає експерт: навіть незначний відплив інвестиційного капіталу з цих країн може обвалити ринок. Українські біржові індекси, наприклад, сьогодні досить сильно реагують на приплив/відплив навіть $10 млн (що за мірками великих іноземних інвестфондів - дрібниця): цих грошей досить для того, щоб котирування наших акцій злетіло або обвалилося. "В цілому з початку року на наш ринок зайшло лише кілька десятків мільйонів доларів, тобто в принципі небагато, і поки що очікується винятково приплив капіталу з-за кордону", - зазначає Вадим Самар.
Купуй, поки дешевшає
Безумовно, інвестори, які вирішили зараз вкласти гроші в український фондовий ринок, уже спізнилися: ще на 60% (а з початку 2009-го - втричі) ринок збільшиться нескоро. І все ж таки корекція ринку - непогана підстава для вкладення коштів у цінні папери. Найперспективнішим наразі аналітики вважають агросектор: мовляв, ця галузь має величезний потенціал зростання. Інший потенційно вигідний сектор для інвестування коштів - FMCG. Ось тільки на українському фондовому ринку не так багато акцій споживчих та агрокомпаній. Віктор Федоров рекомендує звернути увагу на експортно-орієнтовані компанії - чорну металургію, гірничо-збагачувальний сектор та машинобудування. "Щоправда, акції компаній ГМК уже сягнули своїх справедливих значень, тому варто почекати корекції", - рекомендує Володимир Грищенко.
Напевно ще підростуть у ціні й держпідприємства, які увійшли до чергового приватизаційного переліку: Укртелеком (тикер на ПФТС - UTEL), генеруючі компанії (CEEN, ZAEN) і Луганськтепловоз (LTPL). Акції цих компаній уже істотно зросли на приватизаційних новинах, однак уже почали коректуватися. Папери Луганськтепловоза, наприклад, 1 квітня обвалилися на 7%, і корекція ще триватиме. Але якщо згадані компанії не виключать із приватизаційного переліку, у перспективі року їх зростання напевно триватиме.
Вадим Мосійчук вважає досить недооціненими акції машинобудівних компаній. На його думку, ці папери ще зростуть у ціні, оскільки в майбутньому як іноземні, так і українські компанії продовжать модернізацію, розпочату до кризи.
Більшість закордонних і українських аналітиків налаштовані досить оптимістично. І, схоже, лише відомий фінансовий гуру Роберт Кійосакі вважає, що ми живемо в епоху "дохлої кішки". Нинішнє зростання ринків він називає "конвульсіями дохлої кішки" (dead cat bounce): ринок зростає, але це ненадовго. За його прогнозами, вже цього року індекс Dow Jones обвалиться нижче позначки 5000 пунктів, що, природно, потягне за собою всі інші ринки, зокрема український.
Олена Шкарпова
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас