Укрексім пробив європролом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрексім пробив європролом

Фондовий ринок
1405
Прибутковість паперів склала 8,375% річних. "15 квітня Укрексімбанк випустив п'ятирічні єврооблігації на $500 млн. з терміном обігу до 27 квітня 2015 р.", - йдеться в повідомленні Citigroup, яка разом з Credit Suisse є організатором операції.
Опитані банкіри вважають, що розміщення Укрексімбанку пройшло досить успішно і свідчить про те, що інші найбільші українські компанії зможуть в 2010 р. вийти на ринок єврооблігацій. "Наскільки мені відомо, Укрексімбанк мав намір розмістити євробонди із ставкою 8,5%. Той факт, що їм удалося розміститися під 8,375%, означає, що попит на бонди був вищий, ніж планувалося, і це вдалося використати для здешевлення запозичення", - відзначив начальник відділу аналізу фінансових ринків "ING Банк (Україна)" Олександр Печеріцин. За його словами, випуск Укрексімбанку підтвердив, що українські компанії, які вже були емітентами єврооблігацій і не допускали затримок з виплатами або неринкових реструктуризацій, мають хороші шанси вийти на ринок єврооблігацій. "Попит на українські папери є. У 2010 р. зможуть розміщуватися емітенти з хорошою кредитною якістю", - сказав Печеріцин.
"Пролом пробитий. Укрексімбанк - це перший нормальний випуск єврооблігацій, який успішно завершений. Це добрий знак, який означає, що міжнародні ринки капіталу відкрилися для найбільших приватних компаній і державних корпорацій", - заявив член правління Промінвестбанку Владислав Кравець. На його думку, услід за Укрексімбанком на ринок євробондів вийдуть найбільші державні і приватні компанії країни, зокрема ДТЕК.
"За ними підтягнуться й інші. Хоча інвестори розуміють, що по Укрексімбанку немає держгарантії, але це все ж державний банк. Всім іншим доведеться накидати додаткові відсотки за ризик", - сказав Кравець. Банкір прогнозує, що банки з іноземним капіталом вважатимуть за краще залучати фінансування через материнські структури. "Це можна сказати про Промінвестбанк, аналогічна ситуація в інших банків з російським капіталом. За моїми оцінками, вони зможуть залучати кошти в материнських структур по ставці LIBOR плюс 3% річних", - вважає Кравець.
За прогнозом Владислава Кравця, банки з українським капіталом в 2010 р. на ринок єврооблігацій вийти не зможуть. "Ситуація з балансами українських банків залишається досить напруженою, тому для них ринки впродовж цього року будуть закриті", - відзначив експерт. Тоді як Олександр Печеріцин не відкидає, що така фінансова установа, як Приватбанк, зможе розмістити свої євробонди.
На думку Печеріцина, після прийняття держбюджету і завершення переговорів з МВФ українські компанії і банки зможуть залучати кошти на ринку єврооблігацій значно дешевше. "Ми вважаємо, що ризики України сильно переоцінені, вони мають бути нижчими. Відновлення економічного зростання і нормалізація співпраці з МВФ можуть додатково знизити ризики. Це означає, що є потенціал збільшення вартості облігацій. Іншими словами, інвестори розраховують заробити не лише на відсотках, але і на збільшенні ціни на вторинному ринку", - відзначив експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас