Президент накопичить на пенсію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент накопичить на пенсію

Казна та Політика
2817
Нова влада серйозно взялася за реалізацію економічних реформ. Поки головним завданням є зниження дефіциту бюджету Пенсійного фонду і держдотацій на його покриття. Реалізація цієї мети дозволить ввести обов'язковий накопичувальний рівень пенсійної системи.
Введення накопичувального рівня пенсійної системи активно обговорювалося в кабінетах попереднього уряду. Річ у тім, що ще в 2005 р. була прийнята стратегія реформування пенсійної системи, згідно з якою другий рівень мав з'явитися в 2009 р. Але з настанням кризи й істотним зниженням доходів Пенсійного фонду ідею знову відклали на довгочасну перспективу.
Для цього уряд затвердив навіть концепцію проведення пенсійної реформи, що передбачає реалізацію в два етапи. Згідно з нею в 2010-1014 рр. проводитиметься низка заходів щодо підготовки впровадження другого рівня пенсійної реформи, а в 2014-2017 рр. - завершиться реалізація заходів щодо впровадження накопичувального рівня. Незважаючи на наполегливі рекомендації МВФ про необхідність зниження дефіциту ПФ і загального розміру дотацій, держава від реформи і підвищення пенсійного віку відмахувалася.
Прихід нової влади і відновлення переговорів з МВФ змусили чиновників перейнятися проблемами пенсійної системи. Розмови про можливе поступове підвищення пенсійного віку і зниження пенсій працюючим пенсіонерам більше не здаються захмарною перспективою.
Знизити дефіцит фонду і розмір держдотацій уряд повинен буде до кінця наступного року. Адже впровадження другого рівня незалежно від вибраної моделі вимагатиме перерозподілу доходів Пенсійного фонду на солідарний і накопичувальний рівні.
Для відпрацювання механізму при Адміністрації президента створено комітет економічних реформ, одним із завдань якого і є створення дієвого механізму запуску другого рівня реформи.
"Цей рік є оптимальним для створення і прийняття нормативних актів, які стануть основою існування другого рівня. Але реформа пенсійної системи має проводитися в комплексі економічних реформ, вписуватися в загальне бачення розподілу державних фінансів.
Один із способів знизити держдотації - виключити з витрат Пенсійного фонду спеціальні пенсії і надбавки, які повністю фінансуються з держбюджету. Таким чином, хоча загальний розмір соціальних виплат і не зменшиться, дотації ПФ будуть нижчими", - заявив Дмитро Леонов, голова ради УАІБ, член комітету економічних реформ.
Що стосується моделі другого рівня, то вона знаходиться на стадії обговорення. При цьому, якщо в комітеті при АП експерти схиляються до необхідності побудови другого рівня на функціональній базі недержавних пенсійних фондів, то думка окремих міністерств діаметрально протилежна.
"Представники деяких профільних міністерств пропонують створити накопичувальний фонд, в який перераховуватиметься частина доходів Пенсійного фонду, і він займатиметься розміщенням цих коштів. Але створення ще однієї державної установи не вирішить проблему, а головне - не забезпечить довгочасний інвестиційний ефект від накопичувального рівня", - нарікає глава Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Василь Волга.
Цілісна модель реформування пенсійної системи має бути запропонована президентові до кінця травня, потім уряд буде зобов'язаний розробити нормативну базу, що забезпечує роботу системи, а Верховна Рада - ухвалити законопроекти. На цей раз експерти повні оптимізму стосовно реалізації реформи, адже конфлікту між гілками влади більше немає.
"Якщо глава держави бере на себе зобов'язання щодо реформування такого важливого сектора, а особливо за відсутності конфліктів між президентом і урядом і при існуванні коаліції у Верховній Раді, шанси на прийняття дуже великі. Тим паче що для президента це питання не лише внутрішнє, але і міжнародного іміджу, що впливає на відносини України і міжнародних організацій", - впевнений Леонов. За його словами, за умови злагодженої роботи органів влади система почне працювати з 2012 р.
Регіна Дацюк
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас