Страховики починають збільшуватись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики починають збільшуватись

653
Процес концентрації на страховому ринку набирає обертів. У нинішньому році в галузі має з'явитися відразу кілька важкоатлетів, причому всі - іноземного походження. Двоє з гігантів будуть утворені шляхом злиття, які вже належать іноземцям страхових активів.
Про об'єднання підконтрольних компаній наприкінці минулого року заявила французька AXA Group (їй належать "AXA Україна" і "AXA Страхування"). "Юридична процедура об'єднання компаній досить складна, а тому займає чимало часу. Ми сподіваємося завершити її до кінця поточного року", - заявив перший віце-президент групи компаній AXA в Україні Андрій Перетяжко. Після того як компанії зіллються, французький страховик зможе сміливо претендувати на місце в трійці лідерів страхового ринку.
Конкурувати з французькою групою зможуть австрійці, які затіяли ще більш складну комбінацію зі злиття компаній. Vienna Insurance Group (VIG), яка завзято колекціонувала протягом останніх декількох років українських страховиків, тепер має намір об'єднати свої активи. Вже запущена процедура з передачі портфеля СК "VAB-Страхування" компанії "Українська страхова група" (обидва страховика підконтрольні VIG). За словами голови правління УСГ Павла Нельги, ця процедура завершиться до весни 2011 року. Паралельно відбувається процес консолідації інших підконтрольних австрійській групі страхових активів. Зокрема, найближчим часом VIG може зробити кроки із злиття СК "Княжа" і СК "Глобус". Формально цей процес вже йде: на початку березня на посаду керівника обох компаній був призначений Володимир Гончак, який раніше очолював СК "Глобус".
"Рішення про проведення стратегії консолідації активів Vienna Insurance Group прийняла, виходячи із загальної післякризової ситуації. Такий крок був викликаний скороченням споживчого попиту на страхові послуги через зменшення реального страхового поля і зниження платоспроможності населення", - розповів голова правління страхових компаній "Глобус" VIG і "Княжа" VIG Володимир Гончак. Експерти не виключають, що наступним кроком австрійців стане злиття всіх підконтрольних їм компаній воєдино, що в результаті забезпечить їм місце в десятці найбільших СК.
Цікаві перетасування зараз плануються і серед лідерів ринку. Як стало відомо, російський "Росдержстрах", що володіє в Україні СК "Провідна" (входить до топ-5 на ринку зі збору премій), серйозно задумався про розширення бізнесу. За неофіційними даними, представники російської компанії ведуть переговори з акціонерами "Оранти".
"Гроші, отримані при придбанні більше 45% акцій НАСК власником Дельта Банку Миколою Лагуном, дозволили компанії розрахуватися із зобов'язаннями, - розповіло джерело, близьке до компанії, що побажало залишитися невідомим. - Крім того, між акціонерами НАСК існують серйозні розбіжності. Тому вони готові її продати. З чуток, останнім часом "Росдержстрах" розглядає можливість купівлі 100% акцій страховика (на даний момент акціонерами СК є казахстанський БТА-Банк (35,17%), структури Миколи Лагуна (45%), міноритарії ( близько 8%), кіпрські Colorino Trading Limited і Saleta Limited (по 5,62%). - Ред.). Але скоріш за все питання в ціні ".
Непряме підтвердження розбіжностей, що зріє між акціонерами "Оранти", - публічний конфлікт між страховиком і Дельта Банком, які не змогли поділити депозити НАСК на 130 млн. грн. Опинившись не в змозі достроково відкликати внесок із спорідненого банку, топ-менеджмент СК оголосив про намір розбиратися з Дельта Банком через НБУ і судові інстанції. Втім, сам Микола Лагун заперечує свій намір позбутися від недавно купленого страховика.
"У мене немає планів з продажу мого пакету акцій "Оранти", - заявив він. На користь того факту, що компанія готується до продажу, може свідчити нещодавно прийняте спостережною радою страховика рішення про викуп акцій для їх подальшого перепродажу. Він буде здійснюватися з 20 квітня по 7 грудня. Формальний привід для такого кроку - зменшення кількості міноритарних акціонерів (їх налічується понад 3,4 тис.) та захист їх прав.
Експерти зазначають, що якщо "Росдержстраху" вдасться отримати "Оранту", росіяни стануть фактично недосяжні для конкурентів. За даними Insurance Top, за підсумками дев'яти місяців минулого року сумарний обсяг премій, зібраних СК "Провідна" та СК "Оранта", склав майже 900 млн. грн. - При загальному обсязі страхового ринку в 14 млрд. грн. Якщо ж російський монстр не домовиться з акціонерами НАСК, його мішенню може стати Страхова група "ТАС" (з чуток, зараз росіяни інспектують обидві компанії). Розмови про намір Сергія Тігіпка продати ризикову і лайфову "ТАС" ведуться ще з минулого року, проте до конкретних кроків у цьому напрямку справа поки так і не дійшла.
Інших великих угод з продажу вітчизняних СК аналітики в цьому році не очікують. "Український страховий ринок як і раніше залишається дуже цікавим для іноземців. Але перш ніж інвестувати в покупку вітчизняних СК, нерезиденти хочуть чітко розуміти, коли ринок зможе стабілізуватися і відновити рентабельну діяльність", - упевнений голова правління АТ "Страхова група" ТАС "Дмитро Грицута.
Наприклад, та ж Allianz, яка до кризи не приховувала наміру зробити нові придбання в Україні, відклала покупки на невизначений термін. "Ми відчуваємо, що страховий ринок ще не показує ознак поліпшення. Як і раніше існують високі ризики у фінансовій та економічній сферах. Тому на даний момент ми не розглядаємо можливість покупки будь-якої страхової компанії", - розповів Йоахім Весслінг, генеральний директор СК " Allianz Україна ".
Ситуація може змінитися в наступному році. Компанії, які змогли вийти цілими з кризи, будуть користуватися попитом безсумнівним у нерезидентів. За прогнозами страховиків, з нині присутніх на ринку компаній в 2011 році страховим шопінгом можуть зайнятися Generali, PZU і Allianz, а лави новоприбулих можуть поповнити швейцарська група Zurich, британська Aviva і американська Prudential Financial.
Тетяна Очімовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас