Поставив на місця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поставив на місця

1846
Президент України Віктор Янукович 18 березня провів ротацію керівників обласних державних адміністрацій (ОДА). Нових губернаторів отримали 14 областей України. Втім, це не означає, що керівники інших областей збережуть свої посади. Зараз це питання обговорюється в Адміністрації Президента (АП).
"Неодмінно будуть призначення (нових глав держадміністрацій) там, де Президент вирішить, що губернатор працює незадовільно. Там, де губернатори працюють добре і справляються із завданнями, я думаю, Президент буде підходити дуже справедливо", - сказала Ганна Герман, заступник глави АП.
27 березня відбувся своєрідний наступ Президента на позиції групи "Приват" в регіонах. Свої посади втратили губернатори Івано-Франківської і Волинської областей Микола Палійчук і Микола Романюк відповідно. Перший багато років очолював регіональне відділення Приватбанку, другий - кум екс-голови правління ВАТ "Укрнафта" Ігоря Палиці. На їх місця прийшли перевірені кадри. Главою Івано-Франківської ОДА став Михайло Вишиванюк. Він вже керував областю в 1997-2005 рр. (у 2005 р. Вишиванюк був єдиним губернатором, якого Віктор Ющенко відправив у відставку з пошаною), після чого був депутатом облради. Новий губернатор Волині Борис Климчук теж мав досвід роботи на цій посаді до "помаранчевої" революції. Після чого очолював дипломатичну місію в Литві і працював послом в Азербайджані.
Климчук є одним з найбільш авторитетних людей на Волині і має непогані стосунки з екс-президентом Віктором Ющенком. Проте тепер він орієнтуватиметься в першу чергу на чинного Президента. Своєрідною компенсацією групі "Приват" виглядає призначення на посаду губернатора Полтавської області Олександра Удовиченка. Незважаючи на те що його називають "головним "регіоналом" Полтави", він 10 років (1993-2003 рр.) очолював регіональне відділення КБ "Приватбанк". Втім, нового губернатора навряд чи можна назвати дуже залежним від Ігоря Коломойського.
За роботу, товариші!
Поки ставленики попереднього Президента намагаються домовитися з новим главою держави, їх новопризначені колеги входять в курс справ у ввірених їм областях.
Головне завдання нових керівників ОДА - забезпечення виконання рішень Президента і уряду на місцевому рівні. Не секрет, що Віктор Янукович має намір відродити жорстку вертикаль влади, яка за часів його попередника була істотно "розмита". Губернаторам доведеться порозумітися як з облрадами, так і з мерами, зовсім не зацікавленими в посиленні влади Президента, що обіцяє їм обмеження повноважень.
Нагадаємо: практично протягом всього перебування на посаді глави держави Віктора Ющенка мери міст добивалися прийняття змін до Бюджетного кодексу, перш за все в питанні скорочення відрахувань до держбюджету. Не зважаючи на те що нові губернатори повинні будуть в першу чергу відстоювати інтереси Віктора Януковича, деякі з них, окрім основної діяльності, будуть провідниками інтересів бізнес-груп, яким вони багато в чому зобов'язані своїм призначенням на посаду. Зокрема, навряд чи глава Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул перестане цікавитися проблемами Центрального і Північного ГЗК (входять до корпорації CКM Рината Ахметова), почесним президентом яких він є.
До слова, батько губернатора Юрій Вілкул очолює Дніпропетровську облраду, втім, він вже пообіцяв скласти повноваження (якщо це станеться - в українській політиці буде створений дуже навіть симпатичний прецедент). Проте нове призначення зовсім не означає, що тепер місцева влада діятиме виключно на користь Рината Леонідовича. Не варто забувати, що мер Дніпропетровська Іван Куліченко лояльний до групи "Приват", співвласник якої Ігор Коломойський має вплив як в міській, так і в обласній радах. Отже, новому губернаторові доведеться постійно маневрувати між двома ФПГ і при цьому пам'ятати про Президента.
За інформацією Бізнесу, Ахметов не заперечував проти того, щоб посаду голови Донецької ОДА зберіг Володимир Логвиненко, з яким власник CКM зумів налагодити взаємини за час його керівництва областю. Проте Президент затвердив у кріслі губернатора Анатолія Близнюка, який, до речі, не побажав скласти повноваження глави облради. Новий губернатор, представник так званої "старої донецької гвардії", за словами "регіоналів", відданий Президентові. Проте з думкою Рината Леонідовича йому рахуватися доведеться. Адже останній має великий вплив на представників ПР в обласній і міській радах.
В свою чергу, київський губернатор Анатолій Присяжнюк, швидше за все, прислухатиметься до побажань Юрія Бойка і Дмитра Фірташа. Підлеглим першого він був в 2006-2007 рр., коли очолював ДАТ "Чорноморнафтогаз"; потім перейшов на роботу в СБУ, де працював пліч-о-пліч з Валерієм Хорошковським, бізнес-партнером Фірташа. Крім того, новий губернатор повинен постаратися налагодити стосунки з облрадою, більшість в якій складають представники БЮТ. Та і про свою попередницю на нинішній посаді Віру Ульянченко, принаймні попервах, Присяжнюку забувати не варто, хоч би тому, що фракція НУ-НС - друга за чисельністю в облраді.
Посаду губернатора Херсона дістався Анатолію Гриценку, який до цього очолював Раду міністрів АР Крим. Свого часу на цьому призначенні наполіг давній друг Віктора Януковича Антон Пригодський, корпорація якого "УПТК" має певні інтереси на півострові, перш за все в питанні перевезень вантажів. Втім, Херсонська область не менш приваблива для бізнесу Прігодського в цьому сенсі. До речі, в Криму власник "УПТК" свої позиції не ослабив, адже на посаді глави Ради міністрів АР Крим призначений близький до йому Василь Джарти. Новому губернаторові в першу чергу необхідно налагодити взаємини з мером Херсона Володимиром Сальдо.
Його попередникові Володимиру Деміхіну це не вдавалося, тому мер і губернатор були в стані перманентного конфлікту. А в разі проведення місцевих виборів Гриценку доведеться докласти зусиль для підвищення явки виборців на виборчі дільниці, адже під час президентської кампанії в Херсонській області вона була найнижчою в Україні. До ставлеників бізнесу можна віднести і главу Закарпатської ОДА Олександра Ледіду. Хоча Ледіда вже декілька років є членом в "Партії Регіонів", його називають креатурою Віктора Балоги (за буття останнього губернатором Закарпатської області він був його заступником). В той же час Ледіда під час президентської кампанії керував регіональним штабом Віктора Януковича. У цій якості він зміг довести свою профпридатність, адже нинішній Президент за результатами другого туру в Закарпатській області випередив Юлію Тимошенко.
Слуги государя
Останні губернатори більшою чи меншою мірою зобов'язані своїми призначеннями главі держави. При цьому майже всі вони отримали посаду у вдячність за роботу під час передвиборної кампанії. Так, глава Одеської ОДА Едуард Матвійчук на виборах глави держави керував виборчим штабом Віктора Януковича. За інформацією Бізнесу, Президент навмисно зробив Одеським губернатором "чужака", щоб уникнути зміцнення позицій одеських "регіоналів". На новій посаді Матвійчуку навряд чи буде комфортно, адже йому доведеться налагоджувати стосунки не лише з негативно налаштованими стосовно нього керівником обласної організації ПР Леонідом Климовим і головою облради Миколою Скориком, які також претендували на посаду губернатора, але і з "помаранчевим" мером Одеси Едуардом Гуріцем.
"На відміну від минулих глав облдержадміністрації, новий губернатор ніяк не пов'язаний з Одеською областю. Більше того, ця людина ніколи не обіймала офіційних посад в урядових структурах, тому дуже важко судити про те, як він проявить себе в ролі губернатора", - відзначає Анатолій Бойко, глава одеського відділення громадської організації "Комітет виборців України". Швидше за все, буде складно налагодити стосунки з керівництвом Запорізької області і новому губернаторові Борису Петрову, керівникові місцевої організації ПР і власникові ВАТ "Український графіт". Крім того, у нового губернатора натягнуті стосунки з власником ВАТ "Мотор Січ" В'ячеславом Богуслаєвим, який також претендував на посаду губернатора.
Найцікавіша ситуація склалася в Харківській області. Главою місцевої ОДА став Михайло Добкін, який до останнього часу був мером Харкова. Виконувати обов'язки мера до найближчих виборів буде друг Добкіна секретар облради Геннадій Кернес. Завдяки такій перестановці їм фактично вдалося зосередити владу в регіоні в своїх руках. Втім, обидва призначенці мусять рахуватися з думкою Олександра Ярославського, власника корпорації DCH. Цілком ймовірно, що після місцевих виборів ситуація зміниться, адже Кернес має дуже скандальну репутацію в місті, тому його шанси перемогти на виборах досить незначні. Таким чином, цілком можливо, що, переходячи на роботу в ОДА, Добкін просто підстрахувався, адже в разі "прольоту" на виборах мера йому фактично довелося б відійти від справ. В той же час Президент в особі губернатора отримав залежного виконавця, який навряд чи дозволить собі витівки перед загрозою звільнення.
Також Віктор Янукович може розраховувати на відданість губернатора Луганської області Валерія Голенка. До цього призначення він очолював облраду, але склав повноваження. Новий губернатор близький до віце-прем'єра Віктора Тихонова, проте в першу чергу орієнтуватиметься на Президента.
Губернатором Чернівецької області став Михайло Папієв. Оскільки при розподілі крісел в Кабміні Міністерство праці і соцполітики, очолити яке бажав Папієв, відійшло Блоку Литвина, його призначення до Чернівців виглядає логічним. Адже він не лише давній соратник Президента, під керівництвом якого двічі працював у Кабміні, але і як уродженець Буковини знає стан справ у регіоні, до того ж має тут свої бізнес-інтереси. Таким чином, глава держави цілком може розраховувати на збільшення свого рейтингу в традиційно "помаранчевій" області.
Завдяки роботі в штабі Віктора Януковича під час виборчої гонки отримали свої посади губернатори Хмельницької і Житомирської областей Василь Ядуха і Сергій Рижук відповідно. Обидва - "регіонали" із стажем, але на виборах в 2007 р. до парламенту не пройшли. Обох чекає нелегке завдання працювати з облрадами, більшість в яких складають "бютівці". При цьому губернатори повинні зробити все, щоб їх області показали результат на місцевих виборах не гірший, ніж на президентських.
Покращувати ставлення до Президента на Рівненщині буде Василь Берташ. Корінний житель Рівного, він працював в місцевій ОДА з середини 1990-х років, крім того, має інтерес в будівельному бізнесі. На новій посаді йому доведеться порозумітися з Дмитром Фірташем, який володіє найбільшим в області підприємством ВАТ "РівнеАзот".
Схожа ситуація і з губернатором Миколаївської області Миколою Кругловим. Він багато років пропрацював в облдержадміністрації, у тому числі двічі займав губернаторську посаду, причому вперше з ще в ті роки, коли главою держави був Леонід Кучма. Крім того, Круглов встиг попрацювати під керівництвом Миколи Азарова на посаді помічника глави ДПАУ. Цей факт, безумовно, зіграє свою роль при визначенні прем'єром розміру міжбюджетних трансфертів.
Максим Камєнєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас