Український ринок акцій в понеділок зріс на позитиві зовнішніх майданчиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій в понеділок зріс на позитиві зовнішніх майданчиків

Фондовий ринок
181
Українські фондові майданчики в понеділок закрилися в "зеленій зоні" услід за зростанням індексів Європи і виходом сильних статистичних даних США про витрати населення: за підсумками торгівельної сесії індекс "Української біржі" (УБ) зріс на 1,11% - до 2330,91 пункту, індекс ПФТС - на 1,68%, до 922,79 пункту.
Разом з тим, як повідомив аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин, торгівельна активність істотно знизилася в порівнянні з попередніми днями.
За його словами, найбільше зростання індексів зафіксоване в першій половині дня, після чого ринок стабілізувався на досягнутих максимумах. Проте до закриття були істотні продажі, й індекси розгубили частину свого зростання.
Експерт відзначає тривожні ознаки корекції, зокрема, більш ніж дворазове падіння торгівельної активності. Крім того, за його словами, в понеділок різко скоротилася активність на ринку котирувань УБ. За оцінками аналітика, нерезиденти в понеділок активності не проявляли, відповідно у вівторок можливий млявий відкіт по найбільш ліквідних паперах.
Разом з тим, аналітик відзначає, що світові фондові ринки виходять на нову траєкторію зростання, а ослаблення долара проти єдиної європейської валюти може спровокувати посилення ралі на фондових і товарних ринках.
За його прогнозами, це надасть деяку підтримку вітчизняним майданчикам: Україна не залишиться осторонь тенденцій на світових фінансових ринках.
На УБ в лідерах зростання виявилися акції автомобілебудівників: акції корпорації "Богдан" підвищилися на 11,07%, "АвтоКрАЗу" - на 4,45%. За словами В.Іванишина, акції корпорації "Богдан" зростали на тлі інформації, що компанія готова забезпечити потребу України в автобусах до Євро-2012.
Як відзначив аналітик інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Андрій Нестерук, інвестори активно купували папери "Укрнафти" (+3,87%), після повідомлення про те, що група нафтових компаній може пролобіювати прив'язку внутрішніх цін на нафту до вартості нафти марки Urals.
Разом з тим, акції Крюковського вагонозаводу знизилися на 0,35%, незважаючи на новину, що в квітні-травні завод поставить українській "Першій вантажній компанії" 270 піввагонів.
Крім того, дешевшали акції інших вагонобудівників: Стахановського вагонозаводу (-1,65%) і Маріупольського тяжмашу (-0,87%).
Як відзначив Іванишин, акції "Луганськтепловозу" (+4,71%) не втратили підтримку покупців на приватизаційних планах і отриманні замовлень від "Укрзалізниці".
Обвалились в понеділок акції Північного ГЗК (-6,17%), Нижньодніпровського трубного заводу (-4,4%) і шахти "Червоноармійська-Західна №1" (-4,06%).
За словами Іванишина, короткострокові інвестори продавали акції Північного ГЗК, фіксуючи прибуток напередодні зборів акціонерів, які мають відбутися 31 березня.
В мінусах закрилися акції Мотор Січ (-0,4%), Алчевського меткомбінату (-0,8%) і концерну "Стирол" (-0,4%).
На УБ в понеділок було укладено 2430 угод на суму 53,1 млн грн.
На ПФТС цього дня було укладено угод з акціями на 15,2 млн грн.
Як повідомив Нестерук, на іноземних ринках акцій торги українськими паперами проходили також досить мляво. За словами експерта, несподіваний сплеск торгівельної активності був відмічений в акціях "Укрпродукту", які додали 3,3% на тлі великого обсягу операцій.
Крім того, шість торгівельних сесій підряд продовжували активно торгуватися до недавнього часу низьколіквідні акції агрокомпанії MCB Agricole, які в результаті подешевшали на3,8%.
В той же час акції "Кернел" і "Миронівського хлібопродукту" зросли на 0,8% кожна на тлі низької торгівельної активності.
За словами аналітика, на українському ринку євробондів тиждень почався дуже мляво.
За всю торгівельну сесію пройшло всього декілька операцій з євробондами VAB Банку і Приватбанку без змін ціни. Операцій з суверенними єврооблігаціями практично не було. Незначний попит спостерігався в секторі квазі-суверенних євробондів: було декілька покупців на вузьких спредах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас