Другорічники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Другорічники

Кредит&Депозит
1938
Банкіри не готові до масового кредитування бізнесу в 2010 році. Другий рік поспіль підприємствам доведеться покладатися переважно на власні ресурси.
Корпоративним клієнтам не варто розраховувати на поновлення активного банківського кредитування в поточному році. У кращому випадку, банки продовжать кредитувати афілійовані компанії, а також постійних клієнтів.
Дієта для схуднення
За даними НБУ, за січень-лютий 2010 р. обсяг портфеля кредитів для корпоративного сектора зменшився на 6,6 млрд грн. - до 475,6 млрд грн. При цьому скорочення відбулося як в інвалюті, так і в гривні. Валютний портфель "схуднув" на 3,8 млрд грн. - до 192,3 млрд грн. (близько $ 24 млрд). Заборгованість у гривні зменшилася на 2,8 млрд грн. - до 283,4 млрд грн. Таким чином, висновок очевидний - банки не поспішають відновлювати активне кредитування економіки, хоча позитивні зміни все ж таки не виключені.
"Збільшення обсягів кредитування цього року можливе, але банки будуть робити це дуже виважено. Наприклад, не будуть ставити собі завдання, скажімо, протягом декількох днів видати 100 млн грн. під 30% річних. Адже в такому разі через півроку банк неминуче чекатимуть проблеми з поверненням боргу. Тому що види діяльності, що здатні відпрацювати такі високі ставки, можна перерахувати на пальцях ", - попереджає Віктор Горбачов, заступник голови правління" Райффайзен Банку Аваль ".
Поки ж у поточному році спостерігається подальше зниження кредитної активності навіть у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Адже якщо вірити статистиці Нацбанку, за підсумками 2009 р. портфель кредитів юридичним особам у національній валюті збільшився на 61,3 млрд грн. - До 286,2 млрд грн. І незважаючи на скорочення валютного портфеля, загальний приріст перевищив 30 млрд грн.
Позитивна динаміка була забезпечена переважно держбанками, які активно кредитували державні корпорації, такі як, наприклад, НАК "Нафтогаз України". Ощадбанк та Укрексімбанк в минулому році збільшили кредитні портфелі майже на 11 млрд грн. кожен. Судячи зі статистики, активно в 2009 р. кредитував економіку ПриватБанк - лідер за розміром портфеля корпоративних кредитів. Логічно припустити, що основними позичальниками цього банку є афілійовані підприємства, які входять до групи "Приват". Втім, у Приватбанку запевняють, що не фокусуються виключно на кредитуванні пов'язаних осіб.
"Треба ж якось заробляти гроші. Якщо банк працює з групою клієнтів багато років, це означає, що якась частина з них має бездоганну репутацію. Крім цього ми ретельно контролюємо клієнтів, висуваємо високі вимоги до забезпечення із кредитів. При цьому я не можу сказати, що в цьому списку відсутні клієнти, які входять до групи "Приват". Але ми кредитуємо й інші підприємства, наприклад, "Південмаш", - розповідає Юрій Пікуш, генеральний заступник голови правління ПриватБанку.
За його словами, банк в основному кредитує підприємства металургії, нафтохімії, гірничодобувної промисловості. Досить активно продовжували кредитувати юридичних осіб дочірні структури російських держбанків - ВТБ, Ощадбанку та Зовнішекономбанку.
Роздільне харчування
Цікаво, що приріст обсягів кредитування корпоративних клієнтів показали деякі проблемні банки. Так, націоналізований Укргазбанк зміг збільшити кредитний портфель на 1,1 млрд грн., Хоч і продемонстрував за підсумками 2009 р. найбільші збитки, зумовлені поганою якістю раніше виданих кредитів.
Незважаючи на часті заяви тимчасового адміністратора "Надра Банку" Валентини Жуковської про успішність роботи з проблемними позичальниками, портфель кредитів, виданих корпоративним клієнтам цього банку в 2009 р., не тільки не зменшився, але навіть збільшився майже на 780 млн грн. - До 8,7 млрд грн. Аналіз показників портфеля з урахуванням валютної структури свідчить про приріст заборгованості за кредитами: у гривні - на 300 млн грн., У валюті - на $45 млн. Виходить, банк, що знаходиться під контролем НБУ і має проблеми з поверненням депозитів, видавав нові кредити. На час здачі матеріалу до друку отримати пояснення у "Надра Банку" не вдалося, оскільки Жуковська відмовилася коментувати ситуацію в телефонному режимі.
Банк "Фінанси та Кредит", який претендував на рекапіталізацію за участю держави, також збільшив обсяги кредитування на 2,3 млрд грн. "Ми кредитували експортерів. У них є валютна виручка, чому їх не кредитувати? Крім того, кредитували виробників продукції, яка користується великим попитом на внутрішньому ринку", - зазначає Сергій Борисов, заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит". Нацбанк заборонив своїм підопічним, що мають заборгованість з рефінансування, збільшувати загальний кредитний портфель (з урахуванням кредитування населення).
Успішно кредитували корпоративний сектор і деякі дрібні банки. Наприклад, помітно активізував кредитну діяльність донецький Унікомбанк. Як уже писав БІЗНЕС, приріст кредитного портфеля найчастіше досягається завдяки реструктуризації існуючих кредитів. Так чи інакше, банкіри констатують, що, незважаючи на позитивну динаміку кредитного портфеля, навряд чи можна говорити про доступність кредитів для широкого кола корпоративних позичальників.
"Так, кредитний портфель нашого банку в 2009 р. збільшився на 27% у порівнянні з 2008 р. Але ми кредитуємо головним чином своїх постійних клієнтів, серед яких комунальні та державні підприємства. Наприклад, Київський метрополітен, компанії "Метробуд", "МостоБуд", - говорить Дмитро Гриджук, голова правління банку "Хрещатик". - У той же час, усвідомлюючи високі ризики, ми не кредитували нових клієнтів, які раніше обслуговувалися в інших банках. Я не вважаю, що в цьому випадку можна говорити про відкрите (широке кредитування, тому що на позику можуть розраховувати тільки перевірені позичальники ".
Багато фінустанов, переважно із західних країн, в 2009 р. свідомо скорочували кредитні портфелі. Найбільшого успіху у цій справі досяг "Райффайзен Банк Аваль". Подібним чином поводилися і більшість інших банків з іноземним капіталом. Крім того, впадає в око різке зменшення кредитного портфеля націоналізованого "Родовід-Банку".
"Нам вдалося повернути значну кількість раніше виданих кредитів. Крім того, за деякими великими кредитами було вилучене заставне майно, яке зараз знаходиться на балансі банку. В основному це нерухомість, яку зараз можна продати хіба що за половину вартості. Тому ми не поспішаємо з реалізацією застав і будемо просити у Нацбанку рефінансування під забезпечення цього майна ", - пояснює Сергій Щербина, тимчасовий адміністратор "Родовід-Банку".
Віктор Горбачов, заступник голови правління "Райффайзен Банку Аваль"
- Поведінка банків на ринку корпоративного кредитування в умовах кризи залежить від стратегії акціонерів. Так, держбанки весь минулий рік активно кредитували держкомпанії. При цьому західні банки не цікавилися цим сегментом, тому що ні один приватний акціонер не став би відкривати ліміти держкомпаніям в настільки непередбаченій ситуації. Банки, що входять до складу великих ФПГ, демонстрували зростання кредитування завдяки внутрішньогруповому фінансуванню. Кредитування афілійованих підприємств - це не кредитування в комерційному чистому вигляді. Західні акціонери ставлять завдання займатися класичним кредитуванням клієнтів, не пов'язаних з банком відносинами власності.
Тому в усіх західних банків був тренд до скорочення кредитних портфелів в умовах падіння економіки. Ми намагалися підтримувати своїх давніх перевірених клієнтів, переглядаючи їх ліміти. Нових же клієнтів на обслуговування не приймали. А ось, наприклад, російські держбанки дотримуються іншої стратегії, яка полягає в експансії російського капіталу в українській фінансовий сектор. Звідси і приріст кредитування.
Наталя Синявська, заступник голови правління Брокбізнесбанку
- Поглиблення економічної кризи призвело до майже повного припинення кредитування. Основні причини згортання кредитування підприємств - відсутність у банків довгочасних ресурсів. Зараз кошти в банках розміщуються на дуже короткий термін, тоді як економіка потребує "довгих" кредитів на два-п'ять років. У той же час у вітчизняних підприємств відсутнє ліквідне забезпечення під можливі кредити. Крім того, відновленню кредитування перешкоджають високі кредитні ставки, що досягають 30% річних. Тому розпочати кредитування економіки без допомоги держави банки поки не можуть. Зараз платоспроможність банків значною мірою підтримується Нацбанком, проте умови для відновлення банківського сегмента не створені. Загалом, об'єктивних передумов для поновлення кредитування не спостерігається.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас