"Ъ": НБУ усунув ліквідатора Трансбанку Олександра Андрійчука — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": НБУ усунув ліквідатора Трансбанку Олександра Андрійчука

1050
Власники Трансбанку, який ліквідується, добилися порушення кримінальної справи стосовно ліквідатора Олександра Андрійчука і звільнення його від посади.
Повноваження ліквідатора Трансбанку Олександра Андрійчука припинені 4 березня, йдеться в постанові Нацбанку №129 від 13 березня. Це рішення викликане тим, що "старший слідчий Голосіївського райуправління МВС в Києві підполковник І. В. Грибаков в рамках розслідування кримінальної справи за фактом підробки прав власності на 1 млн акцій телеканалу 'Тоніс' 24 лютого вирішив інкримінувати ознаки злочину Андрійчуку". Вже 2 березня - в день призначення Олександра Андрійчука ліквідатором банку - йому було пред'явлено звинувачення, порушено кримінальну справу за ст. 358 ч. 2 УК (підробка документів) і з нього узята підписка про невиїзд.
Прокурор Голосіївського району Микола Іванець підтримав звинувачення і 3 березня усунув звинуваченого від посади. Цього ж дня Андрійчук наказом №90-К тимчасово передав обов'язки Федору Сегіну, який згодом був призначений ліквідатором Трансбанку.
За даними НБУ, на 1 січня Володимир Костерін володів безпосередньо 11,44% Трансбанку і 72,93% - через консалтингову компанію "Партнери". Власниками каналу "Тоніс" були Володимир Костерін (15,02%), Наталія Жиліна (4,5%), Трансбанк (8,46%), компанія "Партнери" (60,42%), "ДКД 04" (2,5%), "Артекс-Плюс" (2,43%) і "Наталка" (6,6%).
За даними слідства, Олександр Андрійчук використовував підроблені документи - доповнення до договору застави акцій "Тоніса" номінальною вартістю 1 млн грн. Акціонер каналу "Тоніс" ТОВ "ДКД 04" під цю заставу дозволило банку видати кредит на 22 млн грн. іншому акціонерові телеканалу - ТОВ "Наталка". Як випливає з постанови Голосіївського РУ від 2 березня, "посадові особи Трансбанку підроблювали документи, які були надані компанії 'ДКД 04' в забезпечення кредитного договору". Адвокат Андрійчука стверджував, що списання передбачене умовами договору застави, експертиза підписів і печатки не проведена. При цьому сам Олександр Андрійчук раніше повідомляв, що "ДКД 04", як і інші позичальники банку, пов'язані з акціонерами, з кінця 2008 року не платили по отриманих кредитах.
В прес-службі консалтингової компанії "Партнери" сказали, що "Олександр Андрійчук своїми діями свідомо доводив банк до ліквідації". У компанії вважають незаконним продаж на аукціоні активів Трансбанку на 100 млн грн. За їхніми даними, постановою Голосіївського РУ МВС Києва від 12 лютого заборонено проводити будь-які дії стосовно майна Трансбанку, а Госпсуд Києва на прохання одного з учасників аукціону також заборонив відчуження майна.
Андрійчук назвав порушення справи замовленим: "Я опротестую незаконні постанови про порушення стосовно мене кримінальної справи, готуються скарги в Генпрокуратуру, СБУ і МВС на дії співробітників Голосіївського РУ. Паралельно йде робота з порушення кримінальної справи стосовно акціонерів банку за доведення установи до банкротства. Вони в 2007-2008 роках вивели з банку близько 300 млн грн. у вигляді кредитів. Тепер акціонери намагаються вивести ліквідні застави і залишити без грошей інших кредиторів і вкладників".
Уже 23 березня Голосіївський райсуд має намір розглянути скаргу Олександра Андрійчука на постанови МВС. Юристи вважають, що колишньому адміністраторові необхідно довести законність своїх дій. "Якщо позичальник не платив, а договором передбачені санкції, то застава зазвичай списується", - відзначив управляючий партнер фірми "Ольга Демченко і партнери" Ростислав Кравець. Але позиція адміністратора вразлива, оскільки він вирішував суперечку з "ДКД 04" без допомоги суду. "Однобічні дії можуть бути піддані сумніву. Тому в таких випадках банки, як правило, звертаються до суду", - пояснив управляючий партнер фірми "Лавринович і партнери" Максим Лавринович.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас