Українські індекси у вівторок знизилися після 4-тижневого ралі всупереч світовій динаміці — Finance.ua

Українські індекси у вівторок знизилися після 4-тижневого ралі всупереч світовій динаміці

Фондовий ринок
171
Український ринок акцій у вівторок вперше після чотиритижневого ралі закрився падінням індексів, вкотре проігнорувавши динаміку світових майданчиків: індекс "ПФТС" впав на 1,96% - до 823,25 пункту, індекс "Української біржі" " на 0,86%, до 2114,34 пункту.
"Останнім часом ми спостерігаємо унікальну ситуацію для українського ринку акцій: локальні майданчики йдуть в протифазі зі світовими майданчиками. Українські індекси останні декілька днів зростали при падінні європейських ринків, тоді як у вівторок, незважаючи на апевнене зростання в Європі і США, ми спостерігаємо корекцію", - сказав старший аналітик "Фенікс Капітал" Андрій Нестерук.
Як повідомив аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин, торгівельна активність залишилася на рівні понеділка. При цьому відзначив, що обсяги торгів в 80-100 млн грн. останнім часом стали нормою для вітчизняного ринку.
Разом з тим, за його словами, вівторок охарактеризувався підвищеною волатильністю: ціни по більшості паперів мінялися з амплітудою 5-10%.
Коментуючи перебіг торгів, експерт відзначив дві зафіксовані на ринку спроби агресивного розпродажу акцій окремими учасниками торгів. При цьому після першої спроби спостерігався млявий відкіт, тоді як друга привернула увагу покупців, які і спровокували часткове відновлення фондових індексів до закриття.
За прогнозами Іванишина, ймовірно, в середу ринок почне обережне відновлення. В той же час він відзначає, що ситуація залишається невизначеною, тому допускає повторення сьогоднішніх "обвалів" по окремих паперах.
Згідно з його прогнозами, найбільшою мірою корекція торкнеться акцій меткомпаній на тлі дорожчання сировини.
Крім того, експерт допускає, що на перебіг торгів у середу впливатиме світова кон'юнктура на тлі очікуваного рішення ФРС щодо монетарної політики (20:15 по кв).
Як відзначив Іванишин, очікується, що ставка рефінансування залишиться на колишньому рівні, проте інвесторів цікавитиме інформація із звіту ФРС стосовно тривалості дії низьких процентних ставок.
На "Українській біржі" у вівторок в лідерах торгів виявилися акції компаній гірничо-металургійного сектора: Авдіївського коксохіму (-4,85%), Єнакіївського метзаводу (-0,2%), "Азовсталі" (-2,32%) і Алчевського меткомбінату (+0,36%).
Найбільше зростання зафіксоване по акціях Північного ГЗК (+5,96%), Ясиновського коксохіму (+0,71%) і корпорації "Богдан" (+0,64%).
Разом з тим найбільше зниження продемонстрували акції Авдіївського коксохіму, Стахановського вагонозаводу (-4,83%) і Маріупольського заводу тяжмашу (-3,09%).
Як відзначив глава департаменту торгівлі ІК "БГ Капітал" Вадим Самар, проти ринкового тренду вранці йшли лише акції Алчевського меткомбінату, оскільки на ринку був присутній покупець на ці папери.
За його словами, до середини торгівельного дня в незначний "плюс" вийшли також акції "Центренерго" і Укрсоцбанку.
На "Українській біржі" у вівторок обсяг торгів склав 97,2 млн грн.
На ПФТС у вівторок з акціями було укладено угод на суму 18,9 млн грн.
Як повідомив Нестерук, на іноземних ринках акцій у вівторок українські папери переважно зростали.
За його словами, на чеканнях сильної фінансової звітності компанії за 2009 рік, акції Астарти додали 9%.
Акції "Кернел" також подорожчали (+0,7%), проте торгівельна активність по даному паперу була низькою, повідомив аналітик.
Крім того, як відзначив Нестерук, напередодні виходу фінансової звітності різке зростання продемонстрували папери "Укрпродукту", які зросли на 10,3%.
Подорожчали акції Regal Petroleum - на 1,4%, JKX " на 1,3%.
Разом з тим папери Ferrexpo трохи скоректувалися - на 0,3%.
За даними аналітика, інші папери залишилися без змін.
Як повідомив Нестерук, у вівторок на українському ринку євробондів вперше за тривалий час з'явилися продавці: за час торгівельної сесії спостерігався як попит, так і пропозиція. Крім того, експерт відзначив, що деякі гравці почали помалу фіксувати прибуток.
Як повідомив трейдер ІК "Трійка Діалог Україна" Олександр Ублінських, ціни суверенних єврооблігацій додали ще близько 0,5-1,5 п.п. уздовж всієї кривої відносно цін до середини дня понеділка.
Разоме з тим він відзначив, що максимальні ціни на ці активи були зафіксовані в понеділок пізно увечері: ціни Україна-16 і 17 піднімалися на рівні попиту до 95,00% від номіналу. За словами Ублінських, у вівторок вони скоректувалися до 94,25-95,5% від номіналу.
Крім того, ціна бондів Нафтогаз Україна-14, що досягала в понеділок пізно увечері 105,00% від номіналу, знизилася у вівторок до 104,00-104,50% від номіналу.
Якк повідомив трейдер, спред активу до суверенної кривої розширився до 130-140 б. п.
За його словами, попит переключився на корпоративний сектор: ціна Миронівського хлібопродукту-11 піднялася ще на 0,75 п. п. до 100,75-101,75% від номіналу. Також виросли ціни боів Приватбанку і Укрексімбанку, додавши близько 0,5-1,5 п.п.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас