Дружба ризиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дружба ризиків

1337
В кінці минулого - на початку цього року відразу декілька великих страхових компаній України заявили про намір залучити стратегічного інвестора. Не всі в цьому досягнуть успіху - буму злиття і поглинань (mergers & acquisitions, M&A) в 2010 році чекати не варто. Швидше внаслідок політичної нестабільності в країні і слабкого захисту прав інвесторів, а не через кризового становища в галузі. Вітчизняні страхові активи сильно подешевшали, а потенціал ринку залишається нереалізованим (страхові премії на душу населення складають близько 400 гривень, тоді як в розвиненіших країнах - дві-вісім тисяч доларів).
Та передбачувані інвестори поки не знають, коли ринок почне оговтуватися від наслідків кризи, тому не квапляться розвивати бурхливу діяльність. "Цього року прихід нових стратегічних інвесторів до України малоймовірний. Швидше за все, в процеси M&A будуть залучені існуючі гравці, зацікавлені в збільшенні частки ринку або упорядковуванні структури капіталу", - вважає генеральний директор страхової компанії (СК) "QBE Україна" Олег Сосновський.
Багато продавців, мало покупців
Однак в 2010-му іноземні компанії вивчатимуть можливості нашого ринку. "Вітчизняний страховий ринок не насичений, а тому перспективний для потенційних інвесторів. До України придивляються великі міжнародні групи, такі, як Aviva (Великобританія), ERGO (Німеччина), Groupama (Франція) та інші. Безумовно, в першу чергу вони чекають стабілізації в політичному житті країни", - говорить старший менеджер відділу з супроводу операцій компанії Ernst & Young Лариса Марченко. За словами голови правління страхової групи ТАС Дмитра Грицути, нашим ринком цікавляться серйозні гравці, які входять до десятки найбільших компаній страхового ринку ЄС, які поки не представлені в Східній Європі. Для них Україна - відмінний плацдарм.
Зацікавити європейські групи можуть перш за все страховики, які працюють на класичному страховому ринку з прозорою звітністю, розвиненою регіональною мережею підрозділів в регіонах і більш-менш якісними активами у вигляді нерухомості і ліквідних коштів. Йдеться про гравців з топ-десятки, які досі з якихось причин не домовилися з іноземними покупцями. Основними претендентами на продаж вважаються такі компанії, як ТАС, АСКА, "Універсальна", "Оранта". В останньої в кінці минулого року вже з'явився новий інвестор - власник Дельта Банку Микола Лагун. Але, за неофіційною інформацією, колишні казахстанські акціонери насилу знаходять спільну мову з новим співвласником. Отже, комусь з власників, швидше за все, доведеться продати свій пакет. Для власників останніх згаданих СК страхування як непрофільний бізнес стало дуже дорогим задоволенням. На продаж націлені й нинішні власники СК "Нова" (родичі колишнього власника - загиблого в 2009 році Ігоря Арцимовича).
В минулому році інтерес до покупки СГ "ТАС" і СК "ТАС" (лайфовий страховик) проявляли інвестори з Німеччини, Франції, Польщі та інших країн. У жовтні минулого року в ЗМІ з'явилася інформація, що страховий бізнес Сергія Тігіпка незабаром буде проданий російській групі ВТБ за 400 млн гривень, хоча окремі експерти оцінювали обидві компанії приблизно в 14-15 млн доларів. Але пізніше Тігіпко заявив, що в найближчі два роки не планує продавати страхову групу ТАС. Як виявилось, покупець і продавець не зійшлися в ціні: "Наш власник вирішив, що зараз не час для продажу компанії. Порівнюючи пропозиції, які надходили в 2008 і в 2009 роках, - різниця майже в два рази. Лише на 60 відсотків вартість бізнесу знизилася через девальвацію курсу гривні", - прокоментував ситуацію Дмитро Грицута. Аналогічні заяви про невигідні пропозиції зробило і керівництво СК "АСКА".
"Мабуть, цього року з великих буде продана одна страхова компанія - СГ ”ТАС”. Сергію Тігіпку необхідні значні фінансові ресурси для проведення нових передвиборних кампаній", - передбачає віце-президент напряму інвестиційно-банківських послуг компанії Phoenix Capital Петро Спатар. Що стосується СК "Нова", її власники чекають цінових пропозицій від потенційних покупців і, можливо, будуть згідливішими. Але іноземні інвестори більше цікавляться компаніями з першої десятки, а "Нова", яка займає 34-е місце за зібраними преміями (за даними журналу Insurance Тори за дев'ять місяців 2009 року), для них є менш привабливим активом.
Ціна питання
Експерти вважають, що в 2010-му на придбання можуть відважитися лише іноземці, що вже мають досвід роботи на українському ринку. За оцінками аналітиків, в середньому з вказаних компаній співвідношення пропонованої ціни і премій (мультиплікатор Р/s) складає менше одиниці. "Зараз вартість українських СК досягає 0,5-1,5 сум валових страхових премій, зібраних за рік, що відображує в першу чергу високий потенціал зростання ринку і самих компаній. Тоді як в 2006-2008 роках українські страховики оцінювалися в дві-чотири річні премії", - розповідає голова правління СК "Брокбізнес" Вадим Загребний. За словами Дмитра Грицути, ціни залежать не лише від прибутку, але і від капіталізації компанії: "Сьогодні компанії оцінюються в одну-півтори премії мінус сума необхідної докапіталізації". Окремі компанії з топ-двадцятки можуть оцінюватися дорожче завдяки структурі портфеля, якості резервів, каналам продажів і клієнтській базі.
За прогнозами радника голови наглядової поради НАСК "Оранта" Володимира Стулея, вартість компаній цього року і далі знижуватиметься: "Ця тенденція збережеться приблизно до осені цього року, поки у іноземців не з'явиться упевненість в тому, що політична ситуація вже не вийде з-під контролю". На ціни впливає і небажання власників продавати контрольні пакети акцій. "Продаж контрольного пакету акцій дозволяє підвищити ціну СК, але українські акціонери вважають за краще залишати значну частину акцій в своєму управлінні", - відзначає Загребний.
Самі іноземні інвестори часто вважають за краще купувати бізнес поетапно. "Спочатку інвестор купує блокуючий пакет акцій за вигідною ціною. Потім, переконавшись, що розвиток компанії відповідає стратегії, прийнятій на час операції, він поетапно викупить її за поточною ринковою вартістю", - вважає голова наглядової поради СК "Альфа Страхування" Андрій Волков.
Злиття і зливи
Більш активно, ніж поглинання, цього року проходить злиття компаній, що належать одним і тим же власникам. "Нинішній рік стане показовим, він продемонструє здатність західних фінансових груп об'єднати свої, поки що розрізнені страхові активи", - переконаний Вадим Загребний. Об'єднуючись, страховики хочуть підвищити ефективність своєї діяльності: заощадити на адміністративних і управлінських витратах, оптимізувати мережу представництв. "Налагодження загального адміністрування і уніфікація бізнес-процесів дозволять понизити витрати страхових компаній і підвищити якість роботи", - підкреслює Лариса Марченко.
Аналітики відзначають, що завдяки об'єднанню страховиків в 2010-2011 роках група лідерів ринку зазнає зміни. Вже зараз відбувається процес юридичного об'єднання компаній, які працюють під брендом АХА, - "АХА Україна" (раніше "Український страховий альянс") і "АХА Страхування" (раніше СК " ВЕСКО "). Кожна з цих страхових компаній володіє 5,8% акцій один одного, а головою правління обох СК є Філіпп Вотле. За дев'ять місяців 2009 року два страховики спільними зусиллями зібрали майже півмільярда гривень валових страхових премій. Таким чином, компанії майже наступають на п'яти нинішньому лідерові ринку - НАСК "Оранта" (539,9 млн гривень за той же період). "Злиття страховиків, що належать групі АХА, призведе до загострення конкуренції між цією групою і НАСК ”Оранта” за позицію лідера", - упевнений провідний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Кредит-рейтинг" Олексій Капустинський.
Ймовірно також об'єднання компаній, контрольованих Vienna Insurance Group (VIG). Під повним або частковим контролем VIG зараз перебувають "Українська страхова група", "Княжа", а також "Глобус" і "VAB Страхування". Наглядові ради страхових компаній "Українська страхова група" і "VAB Страхування" 21 січня оголосили про об'єднання страхових портфелів компаній. Юридичного об'єднання два СК не буде, оскільки ця процедура дуже складна і до кінця законодавчо не врегульована. Очікується, що вже з березня "VAB Страхування" перестане реалізовувати страховки, а в кінці цього року компанію ліквідують. "Якщо передбачити, що VIG протягом двох-трьох років проведе консолідацію своїх страхових активів в Україні, ймовірно, страховик зможе увійти до трійки лідерів за розміром валових премій", - прогнозує Загребний.
В той же час не варто чекати масового злиття або продажу компаній, які зазнають фінансових труднощів. "Вірогідність появи вітчизняних покупців низька. Існуючі гравці ринку не заявляють про наміри розширюватися методом поглинання невеликих СК, а для нових інвесторів страховий бізнес непривабливий через невисоку рентабельність", - пояснює Лариса Марченко.
Тяжкі портфелі
Для страховиків з українським капіталом привабливішим сценарієм, ніж дороге юридичне об'єднання, виглядає покупка страхових портфелів. Хоча такий спосіб розширення вельми ризикований зважаючи на слабку регулятивну базу, що не захищає інтереси ні страховика-правонаступника, ні клієнтів-страхувальників. "Часто, купуючи страховий портфель, ми не знаємо достовірно, що отримуємо. Наприклад, це може бути портфель КАСКО, створений на базі клієнтів деякої автомобільної компанії. Але якщо цієї компанії вже не існує, то немає і бази застрахованих", - говорить голова наглядової ради СК "Перша Українська Страхова" Юджин Грінберг. Більше того, сама процедура передачі портфеля обтяжлива з точки зору витрат часу і коштів, оскільки можлива лише з відома страхувальників з відповідних договорів страхування. Втім, нещодавно Держфінпослуг оприлюднила проект положення про передачу страхового портфеля, прийняття якого спростить процес.
"Можливим є сценарій переходу страхових агентів збанкрутілої СК з напрацьованою клієнтською базою в інші компанії", - вважає Марченко. Хоча вдатися до передачі неприбуткового портфеля можуть і стабільні СК. Так, "QBE Україна" продала частину свого портфеля з добровільного медичного страхування через брокера шляхом укладення трибічного договору. "Ми прийняли рішення концентруватися на основних, найбільш прибуткових для компанії видах страхування, тому в третьому кварталі минулого року припинили медичний андеррайтинг і страхування людей, які виїжджають за кордон", - прокоментував Олег Сосновський.
За дев'ять місяців 2009 року Держфінпослуг виключив з держреєстру фінансових організацій 34 СК, зупинила ліцензії в 24-х і анулювала їх у 26 компаній. Проте до жовтня минулого року в країні було зареєстровано 475 страховиків - як і в аналогічний період 2008-го. На тлі припинення або анулювання ліцензій страховиків регулятор продовжує видавати ліцензії новим гравцям. "У нинішньому році ситуація не зміниться: не менше чотирьох-п'яти десятків страхових компаній будуть позбавлені ліцензій, але їх місце займуть новостворені структури", - прогнозує генеральний директор СК "НАСТА" Павло Литвин.
Тим не менше регулятор має намір стимулювати підопічних до укрупнення і об'єднання. "Цього року ми плануємо перейти на міжнародні стандарти фінансової звітності. І акціонерам невеликих страхових компаній слід подумати: чи є необхідність при маленьких операційних доходах тримати необхідний мінімальний капітал на розрахункових рахунках цієї СК для того, щоб забезпечити її платоспроможність", - заявила голова департаменту тимчасового адміністрування Держфінпослуг Галина Третьякова.
Власники проблемних СК, які не зможуть продати компанію або окремі її активи, підуть з бізнесу. Причому зроблять це за класикою жанру, заздалегідь вивівши з компанії ресурси, що залишилися. Річ у тім, що реальний стан СК можна проконтролювати не частіше, ніж раз на квартал, і про метаморфози, що відбуваються між контрольними датами, можна лише здогадуватися. У власників компаній досить часу не лише для "перекидання" частини активів через операції з цінними паперами, страхування неіснуючих ризиків тощо. "В деяких випадках акціонери вводять в оману громадськість і регулятора, створюючи видимість переговорів з ”реальними інвесторами”, готовими нібито ось-ось придбати компанію, але які в певний час відмовляються від покупки", - розповідає Олексій Капустинський. У такій ситуації виявилася, наприклад, сумнозвісна ризикова СК "Вексель". Страховик не так давно втратив всі ліцензії на надання страхових послуг і зараз проходить процедуру ліквідації. Швидше за все, клієнти компанії-банкрота зможуть отримати страхові відшкодування лише через суди.
Угод менше
За даними компанії Ernst & Young, в 2009 році на міжнародному ринку страхування було укладено 185 угод M&A, що на 40% менше, ніж в 2008-му. На обсяги угод вплинули і мультиплікатори вартості, в порівнянні з попереднім роком, що впали на 10-20%.
За даними компанії PricewaterhouseCoopers, до вересня 2009 року найбільшими на європейському ринку M&A стали такі операції: у Великобританії страхова компанія Resolution купила Friends Provident за 2,113 млрд євро (серпень), в Італії компанія Generali купила Alleanza за 1,805 млрд євро (лютий), компанія Partner Re (Бермудські острови) придбала швейцарську Paris Re за 1,116 млрд євро (липень). Загальна сума п'яти найбільших операцій страхового ринку Європи в 2009-му перевищила 6,5 млрд євро (проти 10,5 млрд євро роком раніше).
В минулому році великі злиття і поглинання страхових компаній були оголошені також в країнах Азії. Так, японські Aioi Insurance Company Limited і Mitsui Sumitomo Insurance Group Holding Inc. злилися в єдину структуру (сума операції склала 2,708 млрд євро). А американська AIG продала свою тайваньську "дочку" із страхування життя Nan Shan Life Insurance Company Ltd китайському інвестору China Strategic Holdings Ltd за 1,455 млрд євро.
Світлана Слесарук
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас