JPMorgan вимагає 80,8 млн дол у компанії Геннадія Боголюбова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

JPMorgan вимагає 80,8 млн дол у компанії Геннадія Боголюбова

907
Інвестиційний банк JPMorgan хоче відсудити $80,8 млн. в австралійського активу Геннадія Боголюбова. Проте акціонери Consolidated Minerals сумніваються в правомірності цих вимог.
Як стало відомо "ЭИ", 22 лютого 2010 р. має відбутись засідання Верховного суду штату Новий Південний Уельс (Австралія), на якому буде розглянутий позов австралійського офісу інвестиційного банку JPMorgan до гірничодобувної компанії Consolidated Minerals (Consmin), що належить акціонерові ПриватБанку Геннадієві Боголюбову, про оплату послуг, наданих в 2006-2007 рр. На сайті суду опубліковано лише розклад судових слухань наступного дня, тому, чи відбудеться суд JPMorgan проти Consmin, стане зрозуміло лише сьогодні.
Нагадаємо, боротьба за контроль над Consolidated Minerals почалася в 2006 р. Купити акції міноритарних акціонерів Consmin першою виявила бажання компанія Pallinghurst Resources Fund LP, що запропонувала в жовтні 2006 р. 2,08 австралійського долара за одну акцію. Пізніше ще декілька потенційних інвесторів вступили в боротьбу, переможцем в якій стала Palmary Enterprises LTD, контрольована Боголюбовим. Саме Palmary запропонувала в грудні 2007 р. 5 австралійських доларів за одну акцію Consmin, внаслідок чого капіталізація гірничодобувної компанії перевищила 1,3 млрд. австралійських доларів.
Однак незабаром стало відомо, що інвестиційний банк JPMorgan претендує на комісію (за консультування міноритарних акціонерів Consmin) у розмірі більше $80 млн. - таку суму повинна була виплатити гірничодобувна компанія. Консультації велися в рамках підписаного в 2006 р. договору, згідно із яким комісія повинна розраховуватися як відсоток від збільшення вартості акцій компанії. Таким чином, висока конкуренція за право контролювати Consolidated Minerals зіграла на руку JPMorgan.
Отримати коментарі відносно майбутнього суду не вдалось. Зокрема, представник Consolidated Minerals аргументував тим, що вирішення цього питання знаходиться в компетенції лондонської компанії Metal Solutions PLC, яка надає всю фінансову інформацію, коментарі і взаємодіє зі ЗМІ. Проте запит "i" до Лондона залишився без відповіді.
Австралійська преса зазначає: на думку керівників JPMorgan, робота інвестбанку призвела до збільшення капіталізації Consolidated Minerals, що сповна заслуговує на премії. Проте нинішні акціонери не згодні з таким формулюванням і виставили зустрічний позов, в якому звинувачують керівника офісу JPMorgan в Сіднеї в зміні умов контракту, неправильному розрахунку суми гонорару, а також у вимозі подвійної і потрійної плати за одні і ті ж послуги та ін.
Крім того, в Consmin упевнені, що не мають заборгованості перед JPMorgan, оскільки в лютому 2008 р. гірничодобувна компанія заплатила інвестбанку 20 млн. австралійських доларів, з обмовкою, що це повний і остаточний розрахунок.
Якщо слухання відбудеться, то прийняте рішення буде мати значний вплив на міжнародний ринок злиття і поглинань. Адже, за австралійським законодавством, вартість послуг JPMorgan повинна знаходитися на тому ж рівні, що і в інших потенційних постачальників послуг, а робота інвестбанку з клієнтом не повинна відрізнятися від дій першого відносно аналогічних клієнтів. На підставі цього Consmin зажадала розкрити інформацію про рахунки, які JPMorgan виставив іншим гірничодобувним компаніям, беручи участь в операціях із їх поглинання в період з червня 2005-го по червень 2007 р. Співробітник українського інвестбанку на умовах анонімності передбачив, що навіть якщо Consmin програє суд, то її акціонери зможуть знайти ресурси для оплати послуг JPMorgan. А ось інвестбанк отримає невиправний удар по своїй репутації, розкривши інформацію про клієнтів і розголосивши подробиці участі в інших операціях на цьому ринку.
В ІК Phoenix Capital зазначають, що загальноприйнятою вважається комісія за успіх у розмірі 3-7% від суми залученених коштів. В окремих випадках інвестиційний банк також стягує незначну фіксовану/щомісячну комісію, яка покриває поточні витрати інвестиційного банку із трансакції.
Цей випадок не є операцією із залучення капіталу, проте JPMorgan не зміг захистити гірничодобувну компанію від поглинання. "Інвестиційний банк - це не юридична організація, де головне - процес. Тут головне - результат. При невдалій спробі інвестиційний банк нічого не заробляє", - упевнений віце-президент ІК Phoenix Capital Петро Спатар.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас