Точка зору: Продаж Коломойським акцій Ferrexpo пішов на користь паперам компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Продаж Коломойським акцій Ferrexpo пішов на користь паперам компанії

Фондовий ринок
315
Продаж 2,88% (17 млн. штук) акцій компанії Ferrexpo Ігорем Коломойським позитивно вплинула на ці папери. Таку думку висловив аналітик Інвестиційної компанії Phoenix Capital Олександр Макаров.
Експерт зазначає, що на цій новині і в цілому на позитивній динаміці акцій залізорудних компаній в останні два дні вартість паперів Ferrexpo 12 лютого, за перших 2,5 години торгів, додала 5% і досягла 2,20 фунтів за 1 акцію. Говорячи про причини зростання вартості акцій Ferrexpo, А.Макаров зазначив, що І.Коломойський не має представників в керівництві компанії, і продаж ним акцій не розглядається як вихід інсайдера, що знає щось більше про перспективи компанії, ніж решта учасників ринку.
"Крім того, це третій із великих продажів Коломойського, при цьому негативний вплив на ринок зробили лише заяви про продаж, перша операція з продажу, що належать Коломойському паперів Ferrexpo прошла в жовтні минулого року", - нагадав експерт і додав: "Всі три продажі проходили крупними блоками. При середньому денному біржовому обігу акцій цього року на рівні 1,2 млн. штук, І.Коломойський міг швидко продати пакет в 17 млн. лише 1-2 крупним тримачам. Продаж такого крупного пакету на ринку практично неможливий - істотно б впала ціна, продавалися б акції 1-2 місяці, сповіщення про невеликі скорочення пакету І.Коломойського надходили б регулярно. У свою чергу, крупний інвестор міг купити акцій на 50 млн. дол. лише в разі упевненості в подальшому зростанні їх котирувань як мінімум на 20% в найближчий рік".
По думці експерта, приведені вище чинники підтверджують для ринку потенціал акцій Ferrexpo. Також А.Макаров відзначає, що це дозволяє сподіватися, що продажі акцій на ринку найближчим часом істотно не збільшаться - крупні тримачі не орієнтовані на повільні розпродажі своїх пакетів на ринку для фіксації невеликого прибутку у розмірі 3-5%.
На думку аналітика, найбільш вірогідна причина продажу акцій І.Коломойським полягала в об'єднанні двох чинників - неможливості отримати доступ до ради директорів Ferrexpo і потреби в готівкових коштах для оплати недавньої покупки українських телеканалів "1+1" і "Кіно" на суму 300 млн. дол.
Як повідомлялося, 8 лютого 2010 року компанія Ralkon Commercial Limited, що належить українському бізнесменові Ігорю Коломойському, продала 2,88% (17 млн. штук) акцій компанії Ferrexpo. Після продажу частка акцій Ferrexpo, якими володіє Ralkon Commercial Limited, зменшилась до 0%. В той же час, між компанією Ralkon Commercial Limited і ще одним акціонером Ferrexpo - компанією Fayver Properties Inc, якій належить 3,43% (20 млн. 224 тис. 126 штук) акцій Ferrexpo, існує угода про спільне використання права голосування акціями Ferrexpo.
Компанія Fayver Properties Inc. належить бізнес-партнерові І.Коломойського Геннадієві Боголюбову. Таким чином, І.Коломойський зберігає непрямий контроль над 3,43% акцій Ferrexpo.
***В березні 2009 року Fayver Properties Inc і Ralkon Commercial Limited сконцентрували в спільному управлінні більше 10% акцій Ferrexpo. Довідка. Ferrexpo є сировинною групою з штаб-квартирою в Швейцарії і активами в Україні (Полтавський ГЗК). Основною діяльністю групи є виробництво і експорт залізорудних окатишів, використовуваних у виробництві сталі. Поточний обсяг виробництва перевищує 9 млн. тонн на рік. Велика частина продукції експортується сталеливарним підприємствам по всьому світу.
Акції Ferrexpo котируються на основному майданчику Лондонської фондової біржі під тіккером FXPO.
51% акцій Ferrexpo контролює український бізнесмен Костянтин Жеваго.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас