Зворотна детонація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зворотна детонація

Енергетика
1979
З початку року високооктанове пальне на вітчизняних АЗС подорожчало на 11%. Ініціатором цієї тенденції став найбільший учасник ринку нафтопродуктів - група "Приват", яка наприкінці минулого року зусиллями своїх конкурентів була відлучена від доступу до дешевої нафти.
Але на минулому тижні дніпропетровська бізнес-група знову продемонструвала можливість заощаджувати на закупівлі чорного золота. Завдяки цьому до середини лютого вітчизняним автомобілістам варто чекати незначного зниження цін на нафтопродукти.
Протягом січня 2010 нафта на зовнішніх ринках подешевшала на 10% - до $73/барель. Очікується, що в Європі це призведе до здешевлення нафтопродуктів в поточному місяці, коли січневе чорне золото після переробки надійде на роздрібний ринок. Поки ж ціна нафтопродуктів на європейському ринку залишається відносно стабільною.
Так, наприклад, бензин Euro-super 95 у Болгарії, Польщі та Литві протягом січня подорожчав лише на 3-4% - до 0,95, 1,08 і 1,16 євро/л відповідно. А на українському ринку ціни на нафтопродукти в січні зростали втричі швидше за європейські, в результаті чого найбільш затребуваний бензин А-95 зараз коштує не менше 7,82 грн./л. Причому в Києві і Криму ціна літра 95-го вже впритул наблизилася до 8 грн., А на деяких заправках навіть перевищила цю позначку.
Таке стрімке подорожчання пального в Україні було обумовлене зміною стратегії групи "Приват", яка контролює близько 20% вітчизняного ринку роздрібної торгівлі нафтопродуктами. Протягом першої половини січня дніпропетровські бізнесмени утримували ціну на 95-й на рекордно низькому рівні (близько 6,8 грн./л), але вже в третій декаді січня бензин на приватівських заправках в одну мить подорожчав більш ніж на 5%.
З високим ступенем ймовірності можна припустити, що на такий крок Ігор Коломойський пішов через те, що наприкінці минулого року втратив можливість недорого купувати нафту у контрольованого ним ВАТ "Укрнафта". Адже наприкінці 2009 р. Кабмін своєю постановою № 1405 змінив умови проведення аукціонів з продажу нафти, прив'язавши ціну українського чорного золота, що продається на торгах, до митної вартості російської нафти, що ввозиться до нашої країни. З часу цього нововведення "Укрнафта" не реалізувала жодної тонни сировини.
Формальною причиною цього стало порушення умов аукціону (стартова ціна на нафту на торгах знижувалася більш ніж на 10%), через що він припинявся. Але нещодавно Коломойський знайшов вихід зі становища.
Як уже повідомлялося, 18 січня 2010 Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію вищезгаданої постанови Кабміну № 1405, тим самим задовольнивши позов "Укрнафти". Відразу ж після цього компанія ініціювала проведення додаткового аукціону з продажу нафти, який відбувся на минулому тижні. Загалом на торгах було продано 160 тис. т нафти, які викупила дніпропетровська компанія ТОВ "Ріаліз ойл", що опосередковано належить акціонерам ПриватБанку.
Важливо зазначити, що "Ріаліз ойл" придбала сировину в середньому за 3,4 тис. грн./т, що майже на 30% дешевше від вартості імпортної нафти (наприкінці січня ввозилася до країни більш ніж за 5,07 тис. грн./т).
Така нехитра операція дозволила Ігорю Коломойському заощадити близько 300 млн грн. Завдяки цьому в найближчій перспективі "Приват" зможе здивувати ринок нафтопродуктів низькими цінами (зараз різниця на стелах АЗС дніпропетровців та їх конкурентів не перевищує 20 коп./л).
В результаті в інших учасників ринку можуть істотно зменшитись обсяги продажів. Щоб запобігти падінню реалізації, вони також будуть змушені знизити ціни на власних АЗС.
Оцінити масштаби майбутнього здешевлення нафтопродуктів можна завдяки прогнозам експертно-аналітичної групи з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів, яка щодекадно розраховує вартість пального. Так, на другу декаду лютого вищезгадана група планує встановити прогнозну вартість літра А-95 у розмірі 7,75 грн., Що на 1% менше від нинішньої ціни.
Дмитро Рясний
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас