Курс можуть спровокувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс можуть спровокувати

Валюта
10849
Минулий тиждень потішив покупців американської валюти. Відкрившись в понеділок на рівні 8,07-8,11 грн./$, до п'ятниці котирування на міжбанку скотилися до 8-8,01 грн./$.
"З’явилось більше, ніж раніше, продавців ВКВ, що відразу позначилося на ринку. Активно реалізовували валюту Сітібанк, Промінвестбанк, Донгорбанк і ING Банк", - розповів директор казначейства АТ "Ерсте Банк" Роман Бондар.
"Головними її покупцями виступили Укргазбанк і Альфа-банк, які обслуговують НАК "Нафтогаз України". Також активно купував ВКВ ПриватБанк", - доповнила його начальник відділу департаменту казначейства і фінансових ринків АБ "Київська Русь" Ольга Петрова. Зростання пропозиції долара експерти пояснили сезонністю.
"Воно пов'язане із завершенням календарного місяця, коли в експортерів збільшується потреба в гривні і вони активніше продають валюту", - розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Продовжував грати на зниження курсу і НБУ, як і раніше, зв'язуючи грошову масу: 25 січня він продав 13 фінустановам свої депозитні сертифікати на 604 млн грн., 26 січня - 11 банкам на 564 млн грн., 27 січня - 12 фінансовим установам на 1,723 млрд грн., а 28 січня - 19 банкам на 2,258 млрд грн. Щоправда, в більшості випадків йшлося про розміщення сертифікатів на короткі терміни - два-сім днів. Створюючи ресурсний дефіцит, регулятор не виходив на валютний міжбанк.
"Багато учасників ринку чекали, що Нацбанк викупить надлишкову пропозицію долара, але цього не сталося", - відзначив заступник начальника казначейського управління ПУМБ Антон Стадник.
Ситуація на валютному ринку на цьому тижні залежатиме від двох чинників. В першу чергу, від проплати НАК "Нафтогаз України" за російський газ: до 7 лютого компанія має перерахувати "Газпрому" близько $500 млн. Фінансисти сподіваються, що для придбання цієї суми НАК не буде виходити на відкритий міжбанківський ринок і купить валюту безпосередньо з резервів НБУ.
"Якщо "Нафтогаз" вчинить так само, як і в останні місяці, і придбає долар, не виходячи на міжбанк, то проплата практично не позначиться на курсі гривні", - упевнений начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank (Україна) Олександр Печеріцин. В такому разі, за розрахунками фінансистів, безготівковий курс коливатиметься в рамках 8,02-8,08 грн./$.
Однак після конфлікту довкола перерахування Кабміну $2 млрд з траншу МВФ, які були зараховані в золотовалютні резерви НБУ (регулятор відмовився ділитися з урядом резервами), експерти не відкидають, що НАК зможе придбати в центробанку не всі $500 млн, а лише частину. В цьому випадку фінансисти допускають серйозні коливання курсу гривні на міжбанку в рамках 8,2-8,4 грн./$.
Не виключені на цьому тижні і спекулятивні атаки на валютний ринок, пов'язані з передвиборним ажіотажем. Напередодні голосування в другому турі населення може знову почати скуповувати долар.
"Якщо курс піде вгору, цю тенденцію можуть підхопити спекулянти і розгойдати ринок. Тоді за готівковими котируваннями потягнуться і безготівкові. Цей чинник можна назвати психологічним, і його дуже важко прогнозувати", - сказав Стадник.
За словами фінансистів, минулого тижня на готівковому ринку панував спокій. "З боку населення знизився попит на валюту, і це стимулювало падіння готівкового курсу (з 8,18-8,2 грн./$ до 8,1-8,14 грн./$), - повідомила начальник управління грошових і валютних ринків VAB Банку Наталія Шишацька.
Якщо у валютні перегони вступлять спекулянти, то готівкові котирування можуть докотитися до тих самих рівнів, що і під час першого туру президентських виборів: 8,28-8,35 грн./$.
Олена Кравцова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас