Банкіри розділили прибутки і збитки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри розділили прибутки і збитки

Валюта
1428
Один з найскладніших періодів в житті вітчизняної фінансової системи приніс банкірам значні збитки. Втім, за підсумками четвертого кварталу експерти відзначають тенденцію до їх скорочення і сподіваються, що за результатами 2010 р. банківська система знову зможе стати прибутковою.
Серед опублікованих до сьогоднішнього дня 18 фінансових звітів українських банків майже половина зі знаком "+" в підсумковій графі. Якщо в першому кварталі прибутковість демонстрували п'ять банків, то до завершення четвертого кварталу таких банків стало вже сім. Втім, обсяги збитків у досліджених банках з часом не змінилися: в середньому з березня по грудень фінустанови втрачали по 3 млрд. грн. щокварталу. При цьому зростання прибутковості банків спостерігалося лише в четвертому кварталі: +1,7 млрд. грн. за квартал.
Стабільно прибутковими в 2009 р. виявилися лише Ощадбанк, ПриватБанк і Укрсоцбанк. Але якщо прибутковість держбанку пояснюється роботою з держпідприємствами (зокрема, Ощадбанку з НАК "Нафтогаз"), то як говорять банкіри, отримання приватівських прибутків не пов'язане безпосередньо з банківським бізнесом. "ПриватБанк - частина великої групи, яка може переносити на банк свій прибуток, оскільки банківське регулювання не передбачає ПДВ", - говорить один з фінансистів. Його колега підозрює, що висока прибутковість ПриватБанку може бути пов'язана ще і з тим, що установа готується до прийняття Нацбанком постанови про кредитну підтримку економіки. За проектом нормативки, прибуткові банки зможуть претендувати на рефінансування НБУ, яке згодом повинне прямувати на інвестиційні проекти.
Втім, банкіри, які досягли в четвертому кварталі прибутковості, пояснюють свої досягнення успішною роботою з проблемною заборгованістю. "Ми вивели низку проблемних позичальників на нормальний графік погашення боргів, реструктуризували частину позик і за рахунок цього змогли розблоковувати частину коштів, направлених раніше в резерви", - говорить голова правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков.
Однак говорити про позитивні тенденції експерти доки не квапляться - дуже великий обсяг проблемної заборгованості, з яким належить боротися банкірам. За оцінкою члена ради НБУ Валерія Геєця, реальні обсяги простроченої заборгованості в банківській системі рази в три більші від офіційної статистики (8,75% за даними НБУ).
"Зараз банкірам потрібно шукати способи виходу з цієї ситуації. Але відновити нормальне обслуговування боргів підприємства зможуть лише в разі відновлення економічного зростання, яке неможливе без відновлення кредитування. У свою чергу, нові кредити за поточними ставками - понад 30% річних - підприємства потягнути не зможуть, - пояснює експерт. - Таким чином, фінансова система опиняється в замкнутому колі, вихід з якого потрібно шукати спільно банку, державі і позичальникам".
Такої ж думки дотримується і голова правління банку "Фінанси і кредит" Володимир Хливнюк, який стверджує, що без державного втручання в процес спілкування між позичальниками і кредиторами банківська система від поганих боргів не очиститься. "Сьогодні ми просимо уряд і регуляторні органи створити прості і прозорі умови для вирішення суперечок між банками і позичальниками. Якщо юридичне свавілля припиниться і банки зможуть вилучати застави у неплатоспроможних позичальників, то знижуватиметься обсяг відрахувань в резерви, а заразом зменшиться збитковість банків, і з'являться ресурси для відновлення кредитування", - підкреслює банкір.
Фінансові результати банків у 2009 р., млн. грн.
Джерело: фінансові звіти банків
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас