Уманський підставив Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уманський підставив Тимошенко

Казна та Політика
14184
Звернувшись до найбільших банків з проханням придбати ОВДП на суму близько 2 млрд. грн., Юлія Тимошенко отримала лише близько 800 млн. грн. Фінансисти стверджують, що могли б викупити папери на суму 2 млрд. грн., якби їм були запропоновані однакові ставки прибутковості.
Нарада прем'єра з керівниками найбільших банків відбулась в НБУ на минулому тижні. Ініціатором зборів була сама Юлія Володимирівна, яка попросила главу Нацбанку Володимира Стельмаха допомогти уряду з наповненням бюджету. За словами учасників зустрічі, вона проходила "досить кумедно". "Мабуть, прем'єр розраховувала, що нараду вестиме глава НБУ, але він попросив її вести збори і розповісти про своє прохання. Було видно, що Юлії Володимирівні злегка ніяково, - розповідає один з учасників зборів. - Їй явно не хотілося просити Стельмаха і нас про допомогу після того валу критики, який обрушувався на систему в 2008-2009 рр."
За словами банкірів, пані Тимошенко розповіла про досить слабкі показники виконання бюджету. Мовляв, економіка все ще переживає наслідки кризи, багато підприємств закінчили рік зі збитками, тому авансові перерахування податку на прибуток вельми незначні. Прем'єр оцінила розмір дефіциту держбюджету на січень-лютий на рівні 7 млрд. грн.
"Нас попросили надати уряду підтримку і придбати держоблігації строком на шість місяців за ставкою 21% річних, - розповідає один з учасників зборів. - Прем'єр хотіла отримати 4,6 млрд. грн., проте банкіри повідомили про можливість придбати папери на суму близько 2 млрд. грн." При цьому Нацбанк виступив квазігарантом цієї операції, пообіцявши викупити в банків ОВДП за п'ять днів до дати їх погашення, якщо в уряду будуть труднощі з виконанням боргових зобов'язань.
На питання прем'єра, чому банкіри не хочуть викупити на таких умовах весь запропонований обсяг шестимісячних ОВДП, фінансисти обурились через відсутність на зустрічі ПриватБанку, якому Нацбанк продовжив на рік рефінансування на 3,5 млрд. грн., притому що 20% активів банку - це ліквідні кошти.
Втім, виходячи з результатів аукціону, що відбувся на минулому тижні, Мінфіну вдалося зібрати лише 0,8 з 2,1 млрд. грн., які банкіри пообіцяли уряду. Зокрема, папери придбали Укрсоцбанк, УкрСиббанк, "Райффайзен Банк Аваль" і "Сітібанк (Україна)". При цьому останній завищив ставку прибутковості із паперів - замість обумовлених 21% річних, банк виставив пропозицію зі ставкою 22,5%.
За словами одного з банкірів, згода Мінфіну на таку прибутковість паперів могла стати причиною відмови інших фінустанов від операції. "Я не можу пояснити своєму хед-офісу, чому я купую папери з прибутковістю 21% в той час, як такі ж папери можуть принести 22,5% річних", - говорить банкір. При цьому він не відкидає можливості, що ОВДП на 1,2 млрд. грн. будуть дорозміщені Мінфіном найближчим часом, "якщо будуть гарантовані рівні умови для всіх банків".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас