Тимошенко і Стельмах "вмовили" банкірів купити ОВДП більш ніж на 2 млрд грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко і Стельмах "вмовили" банкірів купити ОВДП більш ніж на 2 млрд грн.

Казна та Політика
1065
Банки погодилися купити шестимісячні облігації внутрішньої державної позики з прибутковістю 21% річних на суму понад 2 млрд. грн. Таке рішення було ухвалене під час розширеного засідання правління НБУ, в якому брали участь прем'єр і представники практично всіх найбільших банків з українським й іноземним капіталом (за винятком Приватбанку), повідомили джерела "Дзеркала тижня". Як уточнив "ДТ" один з учасників наради, Юлія Тимошенко запропонувала банкірам купити ОВДП на суму 4,6 млрд. грн.
За даними джерела, НБУ прийняв постанову правління, якою зобов'язався викупити у банків ОВДП за п'ять днів до настання строку їх погашення.
"Як буде потім урегульовано матеріальні питання між Кабміном і НБУ, Володимир Стельмах не уточнив" - розповів співрозмовник "ДТ".
Нагадаємо, що у лютому уряд мусить погасити попередні випуски держоблігацій на суму близько 1,5 млрд. грн. Ще майже 2,5 млрд. грн. мають виплатити власникам ОВДП у квітні. Усього ж у першому півріччі Кабмін повинен погасити держпаперів на суму більш як 8 млрд. грн. У другому півріччі, з урахуванням куплених банками облігацій на 2,1 млрд. грн., уряду потрібно буде виплатити власникам держпаперів ще близько 5,5 млрд. грн.
На думку екс-заступника голови НБУ Сергія Яременко, Нацбанк в цій операції виступає гарантом урядових платежів.
"Я вважаю, обіцянка викуповувати ОВДП за п’ять днів до строку їхнього погашення урядом і є варіант такої гарантії", - зазначив Яременко.
На його думку, таке співробітництво між НБУ і Кабміном може означати, що у разі президентства Тимошенко Стельмах має шанси зберегти посаду голови Національного банку. Тому операція з примусу банків до купівлі нових держоблігацій для обслуговування старих проводитиметься Кабміном щоразу, як тільки наближатиметься дата чергової виплати учасникам фінансового ринку або центробанку.
Політику уряду з вилучення коштів з банківської системи Яременко оцінює достатньо негативно.
"Гроші, котрі уряд забирає у банків, могли б бути спрямовані на кредитування реального сектора економіки. Це дало б змогу поступово відроджувати найбільш конкурентоспроможні виробництва", - говорить він.
За словами експерта, зараз спостерігається ситуація, за якої самі клієнти через надмірну дорожнечу кредитів не звертаються по них до банкірів (у грудні обсяг кредитування економіки збільшився усього на 0,2%). Звідси й постійна перенасиченість банківської системи ліквідністю.
"Бізнес не готовий обслуговувати позики під 22-25% річних в умовах, коли неможливо спрогнозувати подальший розвиток виробництва чи реалізації", - відзначає він.
Самі банкіри проти такої "експлуатації" не заперечують.
"Середня вартість наших гривневих пасивів на сьогодні трохи вища від 15% річних. За ставок по ОВДП на рівні 21-23% річних таке вкладення стає дуже вигідним для фінустанов, котрі практично нічим не ризикують, - каже голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін. - При інвестуванні в ОВДП нас стримують лише ліміти, встановлені головними банками іноземних груп".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас