Парламент заборонив підвищувати відсотки за кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент заборонив підвищувати відсотки за кредитами

Кредит&Депозит
2633
Верховна Рада України заборонила фінансовим установам в односторонньому порядку збільшувати розмір відсотків та інших платежів, передбачених кредитним договором.
Як повідомляє кореспондент УНІАН, за прийняття в цілому Закону "Про внесення змін до Закону України "Про фінансові послуги" проголосували 370 народних депутатів із 437, зареєстрованих в сесійній залі.
Закон передбачає внесення доповнень до Цивільного кодексу України і Закону України "Про фінансові послуги і державну регуляцію ринків фінансових послуг", відповідно до яких разом з банками, також буде заборонено й іншим фінансовим установам в односторонньому порядку збільшувати відсоткову ставку та інші платежі із вже виданих кредитів.
В законі також забороняється фінансовим установам вимагати дострокового погашення несплаченої частини боргу за кредитом і розривати в односторонньому порядку підписані кредитні договори в разі незгоди позичальника з пропозицією фінансової установи щодо збільшення відсоткової ставки або іншого платежу, передбаченого кредитним договором або графіком погашення боргу.
В законі також встановлюється, що пропозиції закону застосовуються до всіх кредитних договорів, які були підписані раніше або продовжують діяти після набуття чинності цього закону.
Керівник бізнесу із роботи з торговельними підприємствами ПриватБанку Роман Негинський вважає, що цей закон призведе до того, що середньострокове і довгострокове кредитування буде схильне до серйозних ризиків. "Вести свою діяльність, не розуміючи, як банк забезпечуватиме вартість ресурсів, складно. Наприклад, ми видаємо іпотечний кредит на 20 років. Але жоден банк не може бути упевнений, що протягом всіх 20 років ставка із депозитів не змінюватиметься. Відповідно, якщо вартість грошей змінюється, то в цей процес мають бути залучені всі учасники. А перекладати ризики зміни вартості грошей виключно на банк, на мій погляд, неправильно", - вважає банкір.
Старший партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко вказує на те, що заборона на одностороннє підвищення ставки була завжди. "У Цивільному кодексі є норма, що забороняє односторонні зміни будь-якого договору. Інше питання, що банки і фінустанови частенько вносили до кредитного договору пункт, який дозволяв підвищувати ставку в односторонньому порядку", - говорить юрист.
"Загальним нормам права суперечить ідея про те, що закон діятиме "заднім числом", тобто поширюватиметься на вже підписані кредитні договори. Навіть Конституція говорить нам, що нове законодавство не повинне поширюватися на попередні правовідносини. Але, як показує практика, наш законодавець може прийняти все що завгодно. Інша справа, як до цього ставитимуться суди. Та і Конституційний Суд може визнати закон неконституційним на цій підставі", - вважає Марченко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас