Український ринок акцій закрився перед святами зростанням на внутрішньому оптимізмі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій закрився перед святами зростанням на внутрішньому оптимізмі

Фондовий ринок
178
Український ринок акцій закрив перший робочий тиждень року упевненим зростанням: гравці з ентузіазмом сприйняли новину про можливий продаж корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД, Донецьк). Ця новина викликала зростання котирувань акцій металургійних підприємств, які стали основними драйверами зростання індексів українських бірж в середу: індекс "Української біржі" виріс на 2,25% - до 1529,58 пунктів, індекс ПФТС - на 1,61%, до 594,80 пунктів.
Як зазначив старший аналітик інвесткомпанії Phoenix Capital Андрій Нестерук, саме до акцій Алчевського меткомбінату (+20,56% - на "Українській біржі"), що входить до складу ІСД, було прикуто найбільшу увагу на ринку, і вони внесли найбільший вклад у зростання фондових індикаторів провідних українських бірж.
В свою чергу аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин додав, що в цілому новина досить позитивна для всього гірничо-металургійного комплексу, оскільки її можна трактувати як перший сигнал відновлення інтересу стратегічних інвесторів до українських металургійних активів.
Крім того експерт зазначив, що великий блок макроекономічної статистики від Держкомстату України, який вийшов в середу, згідно з яким зростання цін виробників в Україні в грудні прискорилося до 1%, інфляція в Україні в грудні знизилася до 0,9%,за а 2009 рік - до 12,3%, відображає помірно позитивні тенденції в економіці країни.
При цьому він також зазначив, що інформація про те, що в грудні 2009 року золотовалютні резерви України знизилися на 2,9%, може тиснути на курс гривні на міжбанківському валютному ринку в найближчій перспективі.
Як підсумував експерт, в цілому день пройшов під знаком покупців: протягом торговельної сесії була помічена фіксація прибутку із деяких паперів (акцій "Мотор Січі", "Західенерго", "Укрнафти", Єнакіївського метзаводу), проте з більшості ліквідних паперів простежувався істотний попит.
Разом з тим, обсяги торгів акціями, не рахуючи паперів Алчевського меткомбінату, залишаються невисокими, у тому числі і у зв'язку з коротким передсвятковим днем на біржах.
На "Українській біржі" в середу в лідери зростання також увійшли акції ПБК "Славутич" (+19,86%) і Північного гірничо-збагачувального комбінату (ГОК +11,11%). Подорожчали акції Стаханівського вагонобудівного заводу - на 4,33%, який активно збільшує обсяги виробництва вагонів. Як зазначив А.Нестерук, серед "блакитних фішок" впали акції банку "Форум" (-1,66%), акціонери якого в грудні 2009 року в черговий раз не змогли затвердити регламент допемісії акцій. Найбільше зниження зафіксоване з акцій НАСК "Оранта" (-29,17%), Нижньодніпровського трубного заводу (-8,17%) і "Луганськтепловозу" (-5,88%).
На "Українській біржі" в середу було укладено 924 операції на суму 15,258 млн грн.
На ПФТС в безумовних лідерах зростання також акції Алчевського меткомбінату, які закрилися зростанням на 21,38%. Крім того, найактивніше торгувалися в середу акції "Азовсталі" (+2,48%), Єнакіївського метзаводу (+2,59%), Авдіївського коксохіму (+2,64%).
На ПФТС цього дня було укладено операцій з акціями на суму 9,672 млн грн.
Як повідомив Нестерук, на відміну від ситуації на вітчизняних біржах, українські акції на іноземних майданчиках в середу торгувалися в "червоній зоні". Лідерами падіння серед "блакитних фішок" стали акції Regal Petroleum - на 4,4% і Ferrexpo - на 3,6%.
За його словами, падіння котирувань цих акцій пов'язане з побоюваннями інвесторів, що післяноворічне ралі з цих паперів "зайшло дуже далеко".
Разом з тим, зросли котирування акцій девелоперів XXI Century Investments (+3,3%) і Dragon Ukrainian Property Development Fund (+2,6%).
При цьому Нестерук зазначив, що зростання акцій XXI Century Investments в середу було значно меншим, ніж в попередні два дні, і торговельна активність з цього паперу різко впала.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас