Страховий ринок не розвивається без зростання економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховий ринок не розвивається без зростання економіки

272
Рік, що минає, виявився найважчим за всю історію страхового ринку України. За різними оцінками, падіння платежів складе 20-30%. Основний удар припав на класичне страхування, частка якого зменшилась на 6%, тоді як компанії, що займаються схемним страхуванням, мають попит. З осені майбутнього року компанії чекають зростання, але не більше 5-10%.
Рік приніс ринку нового регулятора: на посаду глави Держфінпослуг повернувся Віктор Суслов, який почав проводити чищення страхових лав і вводити посилені вимоги, покликані попередити фінансові проблеми компаній. Рік виявився багатим на банкрутства, наприклад, ФГ "Страхові традиції", що проводила колись агресивну політику продажів, опинилася на межі банкрутства. Проблеми з платоспроможністю виникли і в середній групі компаній: СК "Країна", "Спектр", "Галактика", "Професійний захист". В цілому регулятор наклав різні санкції - від припинення ліцензії до виведення з реєстру - на 40 СК.
Процес продовжуватиметься. За словами Віктора Суслова, близько 200 страховиків збирають 1% страхових премій, і від їх відходу ринок не постраждає: "Ми не маємо наміру ускладнювати вихід на ринок нових компаній, але стежитимемо за платоспроможністю і не дамо компаніям займатися схемним страхуванням".
Жоден з іноземних страховиків не покинув наш ринок. Більше того, французька група АХА планує наступного року зайнятися страхуванням життя, тим самим шляхом може піти і контрольована росіянами СК "Провідна". Але нових інвесторів чекати не варто. "Інвестори розчаровані в Україні через високий рівень злочинності і рейдерства, відсутність захисту прав власників. Стимулювати приплив інвестицій можуть державні гарантії захисту бізнесу, а також політична стабільність", - вважає Сергій Чернишов, президент СК "Лема".
Рік був багатим на злиття і поглинання. НАСК "Оранта", яка ще на початку року зазнавала фінансових труднощів, успішно провела додемісію і знайшла нового власника. Ним став співвласник банку "Дельта" Микола Лагун. СК "ТАС" і СГ "ТАС", за інформацією "і", також знайшла нового власника в особі російської групи ВТБ. Швейцарських інвесторів знайшла і пов'язана з Промінвестбанком СК "Вексель-життя". А ось злиття дрібних страховиків так і не сталося. Не варто чекати його і наступного року. "Портфельних інвесторів не буде взагалі. Що стосується стратегів, можливі 1-2 операції купівлі крупних СК. Хвилі злиття дрібних СК не очікується: немає такої культури на ринку, і багато питань не врегульовано законодавством, а головне - при злитті прагнуть купити не компанію, а її ринок, що в наших умовах проблематично. Виняток становлять випадки консолідації в одних руках (злиття) компаній, які раніше належали зв'язаній групі осіб", - упевнений Олег Спілка, глава наглядової ради НАСК "Оранта".
Згодний із ним і голова правління СГ "ТАС" Дмитро Грицута. На його думку, в Україні мало страхових компаній, які реально капіталізовані, тому стійкій СК немає сенсу зливатися з компанією без активів. "Хвилі інвестицій не буде. І не лише через кризу. На ринку залишилося не так багато об'єктів, які заслуговують уваги з боку іноземного капіталу", - зазначив він.
"Ймовірно, буде злиття дрібних класичних страхових компаній, але це явище не стане масовим. Причини такого злиття варто шукати не в інвестиційній привабливості компаній, а в необхідності відповідати вимогам регулятора з капіталу і страхових резервів", - передбачає Наталя Кривець, заступник голови СК "Провідна".
Серед видів страхування тенденцію до зростання зберегла лише "автоцивілка", платежі з якої за підсумками дев'яти місяців виросли на 8%. Не дивлячись на скасування Держфінпослуг запропонованого МТСБУ проекту підвищення тарифів, платежі з цього виду зростатимуть і в 2010 р., оскільки рівень обхвату страхуванням не перевищує 60% ринку. При цьому можлива внутрішня реструктуризація ринку: за рік більше десятка страховиків з різних причин залишили МТСБУ, частина з них займеться продажем полісів інших компаній на основі агентських угод, частина і зовсім вийшли з ринку. "Автострахування належить до найбільш масових і збиткових видів, тому саме великі компанії в перспективі зможуть успішно обслуговувати клієнтів", - вважає пан Чернишов.
КАСКО, за прогнозами Української федерації страхування (УФС), наступного року покаже 10%-е зростання у зв'язку з відновленням кредитування. Тенденцією 2009 р. стала відмова від страхування найбільш збиткових марок авто та акцент на прибутковості страхування. Для цього багатьом компаніям довелося підвищити тарифи. Але не всі компанії пішли на це: серед перших 25 страховиків із КАСКО середня вартість договору страхування коливається від 2,4 до 9,6 тис. грн., тобто демпінг на ринку, як і раніше, присутній. До того ж слід чекати подальшого підвищення тарифів із КАСКО: якщо в 2008 р. підвищення тарифу на 10% призводило до відтоку 19,9% клієнтів, то в 2009 р. привело б до відтоку 7,3% клієнтів, що свідчить про підвищення еластичності попиту. Це пояснюється збільшенням частки фізосіб, які страхують авто за власні кошти на відміну від бізнесу, розвиток якого залежить від кредитів.
"Аби вижити, компанії змушені перебудовувати підходи до ведення бізнесу. Стратегією все більшого числа компаній стає не частка ринку, а прибуток. До чого страховики докладають колосальні зусилля, оскільки клієнта потрібно утримати, пояснити, чому страховий тариф став вищим, а агента привчити до нижчого рівня комісії. Що не завжди виходить, тому відбувається перерозподіл клієнтської бази і каналів продажів. "Ломка", що почалася в 2009 р., продовжуватиметься і в 2010 р., і в результаті на ринку залишаться компанії, які зможуть перебудуватися", - прогнозує Олександр Барчишак, заступник голови СК "Універсальна".
Зростання в окремих компаніях показало і особисте страхування. За словами Ольги Зайцевої, голови наглядової ради СК "Нова", зростання добровільного медичного страхування виявилося можливим лише за рахунок підвищення вартості страхових полісів, пов'язаного з різким подорожчанням медикаментів і медичних послуг.
Головним викликом майбутнього року стануть нові регуляторні вимоги. Після декількох років відсутності вимог до резервів, страховикам доведеться в 2010 р. привести свої активи у відповідність із вимогами комісії. Процес може викликати скорочення активів, оскільки страховикам доведеться позбутися від сміттєвих акцій, переоцінених в сотні разів. Таким чином в першому півріччі відбуватиметься чищення ринку від компаній, нездатних виконати взяті на себе зобов'язання.
А з осені страховики прогнозують стабілізацію ринку і зростання на рівні не більше 10%. "Другої хвилі кризи не слід чекати, але і підйому, напевно, теж. Наступний рік буде приблизно таким самим, як цей, можливе невелике зростання - до 5%. Поки немає передумов для економічного зростання - не зможе зростати і страхування. Страхова діяльність ніколи не була локомотивом фінансового ринку, економіки в цілому, і завжди залежала від суміжних галузей," - резюмував пан Грицута.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас