Банки проглядаються наскрізь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки проглядаються наскрізь

1134
Рейтингове агентство Standard & Poor`s вчора відновило рейтинг прозорості українських банків, в якому вперше були присутні п'ять установ з тимчасовою адміністрацією. Експерти підрахували, що прозорість банків підвищилась на 4 відсоткових пункти, до 48,8%, на тлі падіння довіри до них з боку інвесторів і населення. Результати звіту банки з топ-10 рейтингу використовуватимуть в маркетингових ходах для залучення депозитів.
Агентство фінансових ініціатив, Standard & Poor`s і USAID оприлюднило вчора рейтинг прозорості 30 найбільших українських банків за 2009 рік. Фінансова, операційна, кадрова інформація, дані про корпоративну культуру і структуру власності дослідники брали з сайтів банків, Нацбанку і ДКЦПФР, а також річних звітів кредитних установ. Прозорість системних банків за рік зросла на 4 п. п., до 48,8%, на тлі падіння до них довіри з боку інвесторів і населення. Як і торік, S&P не опублікувало показники банків нижче за 10-е місце.
На першому місці за прозорістю виявився ВіЕйБі Банк з показником 71,4%. "Коли б не недостатні дані щодо "складу і процедур наглядової ради і менеджменту" в 51%, результат міг бути вищим", - зазначив аналітик Агентства фінансових ініціатив Олексій Куценко.
На 2-е місце піднявся банк "Форум" (68,8%), інформація з якого не публікувалась торік, на 3-у місці виявився Укргазбанк (66,2%), що лідирував в 2008 році. На 4-е місце з 7-го піднявся Укрексімбанк, на два пункти - до 6-го - Укрсоцбанк, на 5-му місці з'явився ПриватБанк, на 8-у - Ощадбанк, а на 10-у - ПУМБ. "Райффайзен Банк Аваль" спустився з 6-го на 7-е місце, а Альфа-банк втратив 10% прозорості, опустившись з 2-го на 9-е місце.
Автори дослідження зазначили, що вперше зіткнулися з необхідністю рейтингувати банки з тимчасовою адміністрацією - в Промінвестбанку, "Надра", Укргазбанку, Укрпромбанку і Родовід Банку. "Ми боялися, що через небажання розкривати інформацію, яка може ще більше нашкодити банку, прозорість знизиться. Дуже приємно, що наші негативні очікування не виправдались, - сказав Олексій Куценко. - Ми бачимо дещо суперечливий результат - довіра впала, а прозорість збільшилася". З рейтингу випали банк "Хрещатик" і Імекс-банк, а їх місця зайняли Універсал Банк і "Дельта".
Головною проблемою для S&P стала відсутність інформації про повноваження менеджменту, розмір їх зарплат і бонусів. Але банкіри стверджують, що розкривати подібну інформацію, як це прийнято на Заході, в Україні почнуть не скоро, хоча результати рейтингу потрібні. "S&P не має великої кількості клієнтів в Україні і намагається заповнити пропуск, проводячи рейтинг корпоративної прозорості, дієвість якого відстежити неможливо, - вважає заступник директора одного з українських рейтингових агентств. - Але банки активно використовуватимуть цей рейтинг в маркетингових стратегіях для залучення клієнтів". "Відвертість банку не завжди означає його хороше фінансове становище, а прозорість не є панацеєю для ринку", - зазначив заступник директора дирекції з банківського нагляду Нацбанку Руслан Гриценко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас