Топ-10 найпрозоріших українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-10 найпрозоріших українських банків

8814
Служба рейтингів корпоративного управління міжнародного рейтингового агентства "Standard&Poor’s" (S&P) повідомила про результати дослідження інформаційної прозорості 30 найбільших українських банків.
За результатами дослідження, які оповістили сьогодні, найбільш інформаційно прозорими банками були названі "VAB Банк", банк "Форум", а також "Укргазбанк".
Незалежний експерт Олексій Куценко відзначив, що в трійці лідерів цього року, в порівнянні з минулим роком, сталися деякі зміни. Зокрема, "VAB Банк" з результатом 71,4% перемістився з третьої позиції на першу. Банк "Форум", що зайняв друге місце з 68,8%, торік просто входив до десятки. Третє ж місце зайняв переможець минулого року "Укргазбанк", результат якого знизився з 71,2% до 66,2%.
Також до десятки найбільш прозорих банків увійшли:
- "Укрексімбанк" (62,1%)
- "ПриватБанк" (61,2%)
- "Укрсоцбанк" (57,4%)
- "Райффайзен Банк Аваль" (57,1%)
- "Ощадбанк" (56,8%)
- "Альфа Банк" (56%) і
- ПУМБ (55,9%).
Рівень прозорості вище 50% показали ще два банки, проте їх назви в презентації не згадувалися.
За словами Куценка, цього року результати дослідження інформаційної прозорості не виправдали негативних очікувань і виявилися навіть кращими від показника минулого року на 3,9%, склавши 48,8% в цілому.
Зі свого боку директор служби рейтингів корпоративного управління S&P Світлана Бородіна повідомила, що рівень індексу інформаційної прозорості підвищився завдяки повнішому розкриттю інформації про банки через ресурси державних регуляторів, таких як Національний банк України (НБУ) і Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР).
Така інформація містить 53,7% від обсягу, необхідного середньому міжнародному інвесторові. Бородіна при цьому відзначила, що торік цей рівень складав лише 26%.
Інформацією, яку розкривають найбільше, стали дані про структуру власності та права акціонерів (56,6%). Не так охоче банки розкривають фінансову та операційну інформацію (46,5%). Як і раніше, найслабше розкривається інформація про склад і процедури наглядової ради і менеджменту (41,9%).
Як відзначив Куценко, за всі чотири роки, які проводиться дане дослідження, сумарний кумулятивний приріст індексу інформаційної прозорості банків досяг 6,8%. "За ці роки українські банки продемонстрували серйозне зростання інформаційної прозорості, проте загальний рівень показників української банківської системи помітно нижчий від світової практики. Але в цілому можна сказати, що банки з честю витримали випробування прозорістю", - сказав Куценко.
З ним згоден заступник директора Дирекції банківського нагляду і регулювання НБУ Руслан Гриценко, який відзначив, що український банківський ринок характеризується "досить сильною корпоративністю, тобто закритістю бізнесу".
Дослідження проводилося по перших 30 банках (за офіційною шкалою НБУ) з тих 198, що діють в Україні (на 1 липня), на які припадає 70-80% українського банківського ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас